Egészségtál logo

Spanyol omlett (krumplis omlett)

spanyol omlett
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    6
  • Megtekintés
    791

A spanyol omlett, a spanyoloknál torilla néven fut. Szándékosan nem a tortilla címet adtam neki, mert a tortilláról egy magyarnak az tuti, hogy nem a spanyol omlett ugrik be elsőre, hanem inkább a tortilla lap, amiből a burrito, tacos és a többi mexikói étel készül.

Ez az omlett eltér az általunk megszokottól, ugyanis burgonyával készül. Ez a burgonyával készült omlett egy tipikus étele a spanyol gasztronómiának. Hetente legalább egy alkalommal otthon is elkészítik, illetve nincs olyan bár ahol ne lenne étlapon. Fogyasztható hidegen és melegen is, illetve önmagában, szendvics feltétnek, tapas-ként vagy akár kísérőként, saláták vagy egytál ételek mellé.

Spanyol omlett, mint ötletes reggeli

Ötletes reggeli, ha egy kicsit több időd van a reggeli elkészítésére, ez kb. 30 perc. Természetesen ezt a receptet is többféle módon készítik “ahány ház, annyi szokás” szokták mondani. Az én változatom hagyma nélkül készül, bár a spanyolok nagyobb részben tesznek bele. Én össze szoktam törni krumplinyomóval a krumplit, de ezt ki is hagyhatod, így darabosabb lesz a végeredmény.

Hogy tovább bővítsem a lehetőségek tárát, ez az egyszerű étel elkészíthető főtt burgonyából is. Ebben az esetben természetesen nem kell megsütni, csak megfőzni és úgy a felvert tojással összekeverni és kisütni.

 

További csodás reggeli öteleteket a Reggeli receptkategóriában találsz. Viszont, ha kimondottan omlettes, vagy rántottás regggeli ötleteket keresel, akkor ajánlom figyelmedbe az Articsókás omlett és a Cukkinis omlett tekercs változatot is.

Spanyol omlett recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    spanyol omlett elökészítészelés

    A burgonyákat pucold meg. A megmosott krumplit szeleteld karikákra kb 4-5 mm vastagságúra. Biztonságosabban szeletelhető fel a burgonya, ha vágsz egy talpat neki.

    Lépés 2
    spanyol omlett elökészítés

    Egy serpenyőben melegítsd olajat. A burgonya karikákat süsd puhára az olajban (amikor a krumpli megpuhult, de még nem kérgesedett be a külseje, akkor van kész).

    Lépés 3
    spanyol omlett krumplitörés

    A sült krumplit szedd egy tálba és krumpli nyomóval törd össze, ízlésed szerint. Van aki úgy szereti, ha a krumpli nagyobb darabokban van, mások (ahogy én is) a pürésebb változatot kedvelik.

    Lépés 4
    spanyol omlett

    Egy másik tálban verd fel a feltört tojásokat. Ízesítsd sóval és borssal.

    Lépés 5

    Egy serpenyőt melegíts fel és az összetört burgonyát szedd át. Extra olaj nem szükséges hozzá ugyanis a sült burgonya már önmagában elég olajos.

    Lépés 6
    spanyol omlett elökészítés

    A felvert tojást öntsd a krumplihoz, és kis/ közepes lángon készítsd el az omlettet.

    Lépés 7
    spanyol omlett sütés

    Érdemes egy fakanállal a széleket vissza nyomkodni a sütés során. Ezáltal a tortilla tömör és szabályos formájú lesz. Könnyebb is lesz majd forgatni.

    Lépés 8
    spanyol omlett fordítás

    Amikor nagyjából átsült és az omlett tetején a tojás már nem túl folyós. Fogj egy a serpenyőnél nagyobb lapos tányért vagy fedőt. Fedd le a tortillát vele és fordítsd meg az egészet.

    Lépés 9
    spanyol omlett sütés

    A tálról csúsztasd vissza a serpenyőbe, hogy a másik oldala is megsüljön az omlettnek.

    Lépés 10
    spanyol omlett

    Az elkészült tortillát szedd egy tálra, a tányérra fordításos technikával .

    Conclusion

    Jó étvágyat hozzá!

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.