Lencseleves oldalassal

Lencseleves oldalasssal
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    50 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    903

Ez igazi újévi étel a lencseleves. Hagyományokhoz híven újév első napján mindenképp fogyasszunk lencsét, amely a hiedelmek szerint ☝️ sok pénzt hoz nekünk a jövőben. Természetesen az év többi napján is érdemes ezt a fehérjében gazdag hüvelyest fogyasztani, amely számtalan ásványianyag és vitamintartalommal rendelkezik.

Kevés egyszerűbb és nagyszerűbb házias étel van, mint a lencseleves. Húsfélével kiegészítve egy igazán tápláló egytálétel. Ehhez a recepthez én friss oldalast választottam, de a füstölt termékek is remekül illenek a lencséhez, mint a kolbász, sőt elkészíthető egyszerűen húsmentes változatban is.

A lencsét leginkább főzelék, vagy leves formájában szokás fogyasztani. Persze számtalan más étel is készíthető belőle, de azok kevésbé közismertek. Sajnos a magyar háztartásokban a lencsét ritkábban fogyasztják, mint itt Spanyolországban, pedig érdemes lenne ezt az egészséges alapanyagot gyakrabban fogyasztani. A bemutatott recept errefelé nem csak újévkor nagyon népszerű, hanem a téli időszakban is gyakran kerül az ebédlőasztalra.

Nálunk az első kóstolás után, úgy döntött a család, hogy innentől kezdve mindig ebben formában szeretnék enni a lencsét. Így nálunk csak ez a típusú lencsés egytálétel készül 😊.

A lencseleves is, mint megannyi más recept, ízlés szerint számtalan formában elkészíthető. Most egy egyszerűen elkészíthető spanyol változatú zöldséges lencselevest mutatunk be. Az eredeti spanyol recept nem tartalmaz mustárt, de számomra a lencse és a mustár elválaszthatatlan párost alkotnak, így ebbe a receptbe én tettem egy kicsit belőle. Mindenkit bátorítok, hogy adjon egy esélyt ennek az isteni finom lencselevesnek.

Ebben a receptben kész lencsét (üveges) lencsét használtam fel. Amennyiben nyers lencsét szeretnél felhasználni a recepthez, úgy érdemes elözö este hidegvízbe áztatni. Másnap öntsd le róla  a vizet és mosd át alaposan a lencsét. Ehhez, másik receptet kell keresned, mert ebben az esetben más lesz az eljárás a fözés során. Hamarosan én is megosztok veled egy ilyen receptet 😉. Ezért ne felejts el feliratkozni (a lap alján) hírlevelelünkre, amelyben értesítünk új receptjeinkről, érdekes ötleteket és tippeket osztunk meg.

Weboldalunkon további egészséges receptet is találsz az Egészséges ételek menüpont alatt.

Lencseleves oldalassal és zöldségekkel videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    A feldarabolt oldalast enyhén pirítsd át (amíg kissé kifehéredik a hús), majd add hozzá a felkockázott füstölt szalonnát.

    Lépés 2

    Amikor a szalonna is megpirult, add hozzá a hagymát, kaliforniai paprikát a két egész gerezd fokhagymát. Ízesítsd babérlevéllel, sóval, borssal.

    Lépés 3
    Lencseleves oldalasssal

    Dinszteld meg a zöldségeket, majd öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi az összetevőket. Főzd addig, amíg az oldalast fél kemény nem lesz.

    Lépés 4

    Amikor a hús félkemény, add a leveshez a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott burgonyát.

    Lépés 5

    Amennyiben szükséges, ismét öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket.

    Lépés 6

    Amikor a zöldségek is megpuhultak az ételben add a leveshez a leszűrt főtt lencsét.

    Lépés 7
    Lencseleves oldalasssal zöldségekkel

    Egy tálkában keverj el 2 kk. étkezési keményítőt kb. 70 ml vízzel. Majd a keveréket öntsd a leveshez. Forrald további 3 percig, hogy a keményítő kifejtse sűrítő hatását.

    Lépés 8

    Az elkészült leves tetejét hintsd meg, friss petrezselyemmel.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük