Hogyan készül a hagyományos alioli?

Hagyományos alioli

A hagyományos alioli mindössze két fő összetevőből áll, ami a fokhagyma és az olivaolaj. A fokhagymát megpucolják és eltávolítják belőle a közepén húzódó eret. Az eredeti receptben mozsárban törik krémesre az apróra vágott fokhagymát, egy csipet sóval. Úgy tartják a só megakadályozza, hogy elcsúszkáljon a fokhagyma az ütések elől. Ezt követően a kapott fokhagyma pasztához cseppenként adagolják az olajat folyamatosan verve az alapot, hogy jól elkeveredjen és sűrű krémet formáljon a két összetevő. Ez az igazi alioli, tradicionális formában történő elkészítése. Minimum 20 percet és erős karizmot igényel ez a művelet 💪.

Hagyományos alioli

Alioli a mediterrán hétköznapokban

 Ez az isteni mediterrán fokhagymakrém, vagy fokhagymás majonéz „ajonesa”, azaz az alioli minden spanyol tapas bárban megtalálható. A tapas bárokban tapasként, éttermekben leginkább előételként szokás fogyasztani, friss ropogós baguette szeletekre kenve, friss reszelt paradicsom kíséretében, független attól, hogy ebéd, vagy vacsoráról van szó. A másik főszerepét a sültek és halak kísérőjeként tölti be.

Hagyományos alioli

 

Az alioli jelentése

 Az alioli a katalán allioli szóból ered, amely 3 szóból tevődik össze: alli-i-oli, lefordítva: fokhagyma és olaj. Ez a két alap összetevője ennek a mediterrán szósznak. A mediterrán gasztronómia típikus mártása, tulajdonképpen az olivaolaj és fokhagyma emulziója.

 

Hagyományos alioli recept

Hozzávalók:

4 gerezd fokhagyma

200 ml extra szűz olivaolaj

1 csipet só

mozsár

  1. Vágd a fokhagymát nagyobb darabokra és tedd mozsárba.

  2. Adj hozzá egy nagy csipet durva sót.

  3. A mozsártörővel addig nyomd, masszírozd, trancsírozd a fokhagymát, amíg teljesen szét nem nyomódik, krémes állagú nem lett az egész.

  4. Ezután nagyon kis mennyiségenként (majdnem, hogy cseppenként) add hozzá az olivaolajat és keverd, amíg össze nem áll, krémesedik a fokhagyma és az olaj. Mindaddig ismételd ezt a folyamatot, amíg az összes olajat hozzá nem adagoltad.

  5. Végül egy sűrű, kenhető krémet kell kapnunk.

 

Alioli recept 5 perc alatt (izomkímélő 😅)

 A mi receptünkkel, egyszerűen, egy botmixer segítségével, percek alatt elkészíthető ez az ízletes fokhagymás majonéz.

Ehhez a recepthez a majonézhez hasonlóan tojást is felhasználunk, ellentétben az eredeti recepttel. A tojás remek emulgeáló, ennek köszönhetően pillanatok alatt besűrűsödik az alioli-nk.

FONTOS! Mivel nyers tojást is tartalmaz, nagyon ügyelj a tárolására (hűtőben) és lehetőleg még aznap, de legkésőbb másnap fogyaszd el.

A finom alioli titka a jó minőségű olajban rejlik. Gondosan válaszd meg, hogy milyen minőségű olajjal szeretnél dolgozni, aszerint, hogy intenzív vagy lágy ízvilágot keresel. A házilag, olívaolajjal készült alioli íze össze sem hasonlítható a közértekben vásárolható élelmiszeripari termékekkel, amelyek gyakran napraforgóolajból készülnek, az egészségre gyakorolt hatásáról már nem is beszélve.

 A pontos receptet, képekkel és videóval IDE kattintva megtalálod.

Forrás: https://es.wikipedia.org/wiki/Alioli (spanyol)

2 Comments

  • Bruckbauer Ágnes , 2021.08.04. @ 13:54

    Kifogom probálni,bíztos fíncsi.Kösszi.

    • Kulka Nikoletta , 2021.08.04. @ 14:06

      Szuper! Majd írd meg hogy sikerült, kíváncsi vagyok Neked hogy ízlett 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X