A tökéletes tarhonyás hús

tarhonyas hus
  • Előkészítés
    30 perc
  • Sütés/főzés
    1 óra
  • Adag
    4
  • Ready In
    1,5 óra

Hogy mi a különlegessége ennek a tarhonyás hús receptnek? Az, hogy nem lehet elrontani 😁.

Van egy trükk, amivel biztos sikert aratsz, és sokkal finomabb lesz, mint bármely másik tarhonyás hús recept. A tésztaszemek pörgősek maradnak, viszont nem lesz száraz az étel. A lényeg, hogy a tésztát nem külön vízben, hanem a pörkölt szaftjában főzzük ki, így sokkal ízletesebb lesz.

Ezt a receptet most sertés lapockából készítettem el, de ugyanolyan finom sertéscombból, pulykamellből, csirkemellfiléből és csirkecombfiléből is. A receptet tovább lehet bővíteni mindenféle “földi jóval”, pl. kolbásszal, krumplival, paradicsom, paprikával, sárgarépával és egyéb zöldségekkel. Igaz, ha jól tudom ebben különbözik a pásztortarhonya a tarhonyás hústól. Amiben van kolbász és krumpli, azt már pásztortarhonya névvel illetik.

Nem tudom, hogy Te melyik korosztályt képviseled, és vannak-e emlékeid a 80-as, 90-es évekből az általános és középiskolai menzás kaját illetően, de nekem ez az egyik kedvenc nosztalgikus ételem. Ráadásul ez a recept teljesen visszaadja az akkori ízvilágot.

Tekints meg további recepteket a Receptek menüpontra kattintva.

A tökéletes tarhonyás hús recept videó:

Ingredients

    Directions

    Step1
    tarhonyas hus

    A finomra aprított vöröshagymát 3 evőkanál olajon párold üvegesre.

    Step2
    tarhonyas hus

    Tűzről lehúzva hintsd meg pirospaprikával, keverd össze.

    Step3
    tarhonyas hus

    Pici pici vízzel öntsd fel és ismét keverd össze.

    Step4
    tarhonyas hus

    Tűzre visszatéve forralj rajta egyet, majd tedd bele az időközben kis kockára vágott húst.

    Step5
    tarhonyas hus

    Erős lángon kevergesd, míg a hús ki nem fehéredik, majd némi vizet aláöntve, sóval-borssal és a fűszerekkel ízesítve, fedő alatt alacsony energián főzd csaknem készre (kb. 50-60 perc).

    Step6
    tarhonyas hus

    (Ez a lépés kihagyható: Amikor a hús már félig puha, elkezdjük a tarhonyát külön edényben 1 evőkanál olajon megpirítani. Én úgy szeretem, ha jól át van pirítva, barnásabbak a szemek, persze azért ne legyenek szenesek :). Ha nem szeretnéd átpirítani a tarhonyát, attól még az eredmény jó lesz, habár a pirítás add neki egy igazi eredeti ízt. Nálam is előfordult, hogy amíg főtt a pörkölt mást csináltam és megfeledkeztem róla, már nem volt időm pirítgatni, úgy ahogy volt beleöntöttem a száraztésztát a pöribe.)

    Step7
    tarhonyas hus

    Ha a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a (pirított) tarhonyát. Vigyázz a felcsapódó vízgőzzel.

    Step8
    tarhonyas hus

    Felöntjük bőséges vízzel. Alaposan lepje el a tarhonyát! (kb. 2 újjnyi magasan.)

    Step9
    tarhonyas hus

    Fedő alatt, még mindig alacsony hőfokon, keverés nélkül készre pároljuk, a tarhonya ilyen formán remekül átveszi a pörköltös hús ízét, ellenben nem ég le, mivel az étel tetején készül el. Ha "megitta" a levét, de még keménynek találjuk a kis tésztagolyókat, pótoljuk a folyadékot.

    Step10
    tarhonyas hus

    Végül átkeverjük az egészet, és azon forrón, savanyúsággal tálaljuk.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Leave a Review

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük