- 2023.04.13.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Spanyol ételek
- Nehézség: Könnyű

- ElÅ‘készÃtés20 perc
- Sütés/főzés10p (+30p pihi)
- Adag15
- Megtekintés538
Az édesburgonyafánk, más néven batátafánk Spanyolország szerte elterjedt. Régebben egyes térségekben leginkább böjti idÅ‘szakban készÃtették, ami mára már megváltozott. Itt nálunk dél-keleten (ahol mi élünk) tipikus desszertje az úgynevezett halloween idÅ‘szaknak. Mallorca szigetén pedig a húsvéti nagyhét ünnepi idÅ‘szakának az elmaradhatatlan finomsága. Az utcai árusok a churroshoz hasonlóan papÃrtölcsérbe csomagolva, fahéjas porcukorral gazdagon meghintve kÃnálják.
Hagyományosan, a nagymamák a batátafánkokat még kézzel formázzák. A technikájuk egyszerű és praktikus mozdulatokból áll. BenedvesÃtett vagy enyhén olajozott kézzel lecsÃpnek egy darabot a masszából, ujjaikkal a végeket megnyújtják, a hüvelykujjukkal pedig (1-2) lyukat fúrnak a tészta közepébe, majd forró olajban kisütik.
Megadatott az a szerencse, hogy meglátogatott egy spanyol barátom nagyikája. Nagyon megörült amikor megtudta, hogy milyen desszerttel kÃsérletezek. Mesélte, hogy a nagymamája annak idején hatalmas mennyiségeket sütött belÅ‘le a család részére. Az édesburgonyafánkok olyan jól sikerültek, hogy emlékek láncát szabadÃtották fel benne. 🤗
Tippek az édesburgonyafánk elkészÃtéséhez:
Az édesburgonyafánk tésztájához nem adtam cukrot, mert egyrészt önmagában is édes, másrészt pedig tálaláskor fahéjas cukorral meghintve és mézbe mártva, vagy enyhén leöntve szokás fogyasztani.
Az élesztÅ‘por felfuttatásánál én vizet használtam, de használhatsz tejet is, Ãzlés szerint. A helyiek gyakran az édesburgonya fÅ‘zÅ‘levébÅ‘l mert vizet használják az élesztÅ‘ felfuttatásához. Ily módon laktózmentes desszertként is megállja a helyét.
A kelesztési idő alatt a tésztát tartsd letakarva, meleg helyen. A massza pihentetést követően enyhén megemelkedik és levegőssé válik. A kelesztést követően azonnal szaggatható.
A receptben megadott mennyiségekből 15 db fánk jön ki.
További desszert ötletekért kattints IDE.
Hozzávalók
Szóráshoz:
ReceptleÃrás

A megpucolt és felkockázott édesburgonyát tedd fel hideg vÃzben fÅ‘ni. Sózd meg a fÅ‘zÅ‘vizet és kb. 20 perc alatt fÅ‘zd puhára a zöldséget.

Egy tálkában keverd el az instant élesztÅ‘t a vÃzzel (ami lehet a batáta kihűlt fÅ‘zÅ‘vize is) és a cukorral, majd hagyd néhány percig pihenni, hogy az élesztÅ‘ felfusson (kb. 5-10 perc).

Ez idő alatt a főtt édesburgonyát tedd egy keverőtálba és törd át egy villával, püré állagúra.

A lisztet keverd két részletben az összetört batátához.

Ezt követően öntsd a tészta alaphoz az élesztőt és dolgozd el egyenletesen a masszában.

A bekevert fánk tésztát fedd le folpack-kal, és letakarva tartsd melegen. Ily módon hagyd a tésztát 30 percig pihenni. Fontos: a kelesztési időt követően a fánk azonnal szaggatható. Ne gyúrd újra át a tésztát! Ez egy nehéz tészta ezért a tészta enyhén emelkedik meg, mégis levegős és könnyű lesz a sütés során.

Egy serpenyÅ‘ben forrósÃts olajat. A fánkok szaggathatók kézzel vagy kanállal is. Ha kanállal szeretnéd, akkor abban az esetben a kanalat olajozd be a fánkok szaggatása elÅ‘tt.

A megsült fánkokat szedd egy papÃrtörlÅ‘vel letakart tálra, hogy a felesleges olajat felszÃvja.

Egy tálkában keverd össze a cukrot a fahéjjal a szóráshoz, majd hintsd meg a még meleg fánkocskák tetejét vele. Tálaláskor mézbe mártva, vagy enyhén leöntve szokás fogyasztani.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Édesburgonyafánk recept
Hozzávalók
Szóráshoz:
Follow The Directions

A megpucolt és felkockázott édesburgonyát tedd fel hideg vÃzben fÅ‘ni. Sózd meg a fÅ‘zÅ‘vizet és kb. 20 perc alatt fÅ‘zd puhára a zöldséget.

Egy tálkában keverd el az instant élesztÅ‘t a vÃzzel (ami lehet a batáta kihűlt fÅ‘zÅ‘vize is) és a cukorral, majd hagyd néhány percig pihenni, hogy az élesztÅ‘ felfusson (kb. 5-10 perc).

Ez idő alatt a főtt édesburgonyát tedd egy keverőtálba és törd át egy villával, püré állagúra.

A lisztet keverd két részletben az összetört batátához.

Ezt követően öntsd a tészta alaphoz az élesztőt és dolgozd el egyenletesen a masszában.

A bekevert fánk tésztát fedd le folpack-kal, és letakarva tartsd melegen. Ily módon hagyd a tésztát 30 percig pihenni. Fontos: a kelesztési időt követően a fánk azonnal szaggatható. Ne gyúrd újra át a tésztát! Ez egy nehéz tészta ezért a tészta enyhén emelkedik meg, mégis levegős és könnyű lesz a sütés során.

Egy serpenyÅ‘ben forrósÃts olajat. A fánkok szaggathatók kézzel vagy kanállal is. Ha kanállal szeretnéd, akkor abban az esetben a kanalat olajozd be a fánkok szaggatása elÅ‘tt.

A megsült fánkokat szedd egy papÃrtörlÅ‘vel letakart tálra, hogy a felesleges olajat felszÃvja.

Egy tálkában keverd össze a cukrot a fahéjjal a szóráshoz, majd hintsd meg a még meleg fánkocskák tetejét vele. Tálaláskor mézbe mártva, vagy enyhén leöntve szokás fogyasztani.
Szólj hozzá!