Édesburgonyafánk recept

Edesburgonyafank
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    10p (+30p pihi)
  • Adag
    15
  • Megtekintés
    1 161

Az édesburgonyafánk, más néven batátafánk Spanyolország szerte elterjedt. Régebben egyes térségekben leginkább böjti időszakban készítették, ami mára már megváltozott. Itt nálunk dél-keleten (ahol mi élünk) tipikus desszertje az úgynevezett halloween időszaknak. Mallorca szigetén pedig a húsvéti nagyhét ünnepi időszakának az elmaradhatatlan finomsága. Az utcai árusok a churroshoz hasonlóan papírtölcsérbe csomagolva, fahéjas porcukorral gazdagon meghintve kínálják.

Hagyományosan, a nagymamák a batátafánkokat még kézzel formázzák. A technikájuk egyszerű és praktikus mozdulatokból áll. Benedvesített vagy enyhén olajozott kézzel lecsípnek egy darabot a masszából, ujjaikkal a végeket megnyújtják, a hüvelykujjukkal pedig (1-2) lyukat fúrnak a tészta közepébe, majd forró olajban kisütik.

Megadatott az a szerencse, hogy meglátogatott egy spanyol barátom nagyikája. Nagyon megörült amikor megtudta, hogy milyen desszerttel kísérletezek. Mesélte, hogy a nagymamája annak idején hatalmas mennyiségeket sütött belőle a család részére. Az édesburgonyafánkok olyan jól sikerültek, hogy emlékek láncát szabadították fel benne. 🤗

Tippek az édesburgonyafánk elkészítéséhez:

Az édesburgonyafánk tésztájához nem adtam cukrot, mert egyrészt önmagában is édes, másrészt pedig tálaláskor fahéjas cukorral meghintve és mézbe mártva, vagy enyhén leöntve szokás fogyasztani.

Az élesztőpor felfuttatásánál én vizet használtam, de használhatsz tejet is, ízlés szerint. A helyiek gyakran az édesburgonya főzőlevéből mert vizet használják az élesztő felfuttatásához. Ily módon laktózmentes desszertként is megállja a helyét.

A kelesztési idő alatt a tésztát tartsd letakarva, meleg helyen. A massza pihentetést követően enyhén megemelkedik és levegőssé válik. A kelesztést követően azonnal szaggatható.

A receptben megadott mennyiségekből 15 db fánk jön ki.

További desszert ötletekért kattints IDE.

Hozzávalók

Szóráshoz:

    Receptleírás

    Lépés 1

    A megpucolt és felkockázott édesburgonyát tedd fel hideg vízben főni. Sózd meg a főzővizet és kb. 20 perc alatt főzd puhára a zöldséget.

    Lépés 2

    Egy tálkában keverd el az instant élesztőt a vízzel (ami lehet a batáta kihűlt főzővize is) és a cukorral, majd hagyd néhány percig pihenni, hogy az élesztő felfusson (kb. 5-10 perc).

    Lépés 3

    Ez idő alatt a főtt édesburgonyát tedd egy keverőtálba és törd át egy villával, püré állagúra.

    Lépés 4
    Édesburgonyafánk

    A lisztet keverd két részletben az összetört batátához.

    Lépés 5

    Ezt követően öntsd a tészta alaphoz az élesztőt és dolgozd el egyenletesen a masszában.

    Lépés 6
    Édesburgonyafánk massza

    A bekevert fánk tésztát fedd le folpack-kal, és letakarva tartsd melegen. Ily módon hagyd a tésztát 30 percig pihenni. Fontos: a kelesztési időt követően a fánk azonnal szaggatható. Ne gyúrd újra át a tésztát! Ez egy nehéz tészta ezért a tészta enyhén emelkedik meg, mégis levegős és könnyű lesz a sütés során.

    Lépés 7
    Édesburgonyafánk

    Egy serpenyőben forrósíts olajat. A fánkok szaggathatók kézzel vagy kanállal is. Ha kanállal szeretnéd, akkor abban az esetben a kanalat olajozd be a fánkok szaggatása előtt.

    Lépés 8

    A megsült fánkokat szedd egy papírtörlővel letakart tálra, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Lépés 9

    Egy tálkában keverd össze a cukrot a fahéjjal a szóráshoz, majd hintsd meg a még meleg fánkocskák tetejét vele. Tálaláskor mézbe mártva, vagy enyhén leöntve szokás fogyasztani.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük