- 2022.12.25.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5

- ElÅ‘készÃtés20 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés886
Az alap palacsintatészta összetevÅ‘i nagy általánosságban liszt, tojás, só, szóda/vÃz, tej. Ez nagyon sokféleképpen változhat, Ãzlés és hagyományok szerint. Van, aki sütÅ‘port is használ, vagy a szénsavas vÃzre esküszik a sima vÃz helyett, esetleg tesz cukrot a tésztába, stb. …
A palacsintát mindenki szereti. A rengeteg palacsinta változat közül mégis mindenkinek a nagyi feltekert lekváros, kakaós vagy túrós palacsintája jut elsőként az eszébe.
IdÅ‘vel biztos kipróbáltad már sósan, húsosan és zöldségesen is, batyut formázva és rakottan is. A palacsinta számtalan Ãzben és formában tálalható fogás. FillérekbÅ‘l és rövid idÅ‘ alatt előállÃtható finomság. KezdÅ‘ vagy hobby szakácsoknak sem okozhat gondot az elkészÃtése.
Az elkészült palacsintatészta Ãzlés szerint tölthetÅ‘ sósan és édesen egyaránt. A palacsintát kÃsérheti mártás is. Ebben az esetben is lehet édes és sós is. Ez a recept édes palacsintára készült, azonban a cukor elhagyásával sós palacsinta is készÃthetÅ‘ belÅ‘le.
A palacsintatészta elkészÃtésénél az egyik legfontosabb az arányok betartása (a liszt minÅ‘ségétÅ‘l függÅ‘en egy picit változhat). Akkor lesz jó a palacsintánk, ha nem válik gumissá az állaga és jól meg van sütve, vagyis barna foltok jelennek meg rajta.
Tippek a palacsintatészta elkészÃtéséhez:
A palacsintatésztát bekeverés után hagyd pihenni min. 10-15 percig. Ha tovább hagyod pihenni, azzal sincs semmi gond, de akkor lehet, hogy a masszát egy kis vÃzzel, vagy tejjel tovább kell hÃgÃtanod.
A massza kikeveréséhez használj kézi habverőt, mellyel könnyedén lesz a massza csomómentes.
A palacsintasütéshez a legjobb, ha erre a célra elkülönÃtesz egy palacsintasütÅ‘ serpenyÅ‘t, és nem sütsz benne semmi mást.
MielÅ‘tt nekilátsz a kisütésnek, alaposan forrósÃtsd fel a serpenyÅ‘t.
Az első palacsinta kisütése előtt enyhén olajozd meg a serpenyőt. Ha teflon serpenyőt használsz, akkor elég csak az első palacsinta kisütése elött megolajozni.
Ha nagyobb mennyiséget sütsz, akkor megpróbálhatod egyszerre két serpenyÅ‘ben a sütést, Ãgy fele annyi idÅ‘ alatt lesznek készen a palacsinták.
Az elkészült és kihűlt palacsintatésztákat tárold folpackkal letakarva.
További palacsinta és desszert receptek:
Hozzávalók
ReceptleÃrás

Egy mélyebb tálban keverd el a tej felét, a tojással, a cukorral és egy csipet sóval.

Ezt követÅ‘en add hozzá a lisztet és a tej másik felét. Keverj egy csomómentes, sűrű masszát (egy hÃgabb galuskatésztájához hasonlót) belÅ‘le. Majd folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a szénsavas vizet is.

Amikor a palacsinta massza elérte a kÃvánt sűrűséget, töltsd hozzá az olajat.

Majd tedd félre és hagyd kb. 10 percet pihenni a tésztát.
ForrósÃtsd fel a palacsintasütÅ‘t. A serpenyÅ‘nek igazán forrónak kell lennie, régebbi tÃpusú serpenyÅ‘k füstöltek az emlékeimben. Az elsÅ‘ palacsinta sütése elÅ‘tt kend meg kevés vajjal vagy olajjal a serpenyÅ‘t. Ha teflon serpenyÅ‘t használsz a további palacsinták sütéséhez nem szükséges további zsiradék.

A palacsinta akkor fordÃtható meg amikor a széle kissé megpirul és a serpenyÅ‘t megrázva elmozdul a tészta. Ez kb. 1,5-2 perc oldalanként.

A megfordÃtásához használhatsz szilikon spatulát vagy az ügyesebbek akár fel is dobhatják, sÅ‘t akár két palacsintasütÅ‘vel is dolgozhatnak.

Az elkészült palacsintákat sorakoztasd egymás tetejére, ez megvédi a kiszáradástól a tésztát és a meleget is megtartja.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Palacsintatészta alaprecept
Hozzávalók
Follow The Directions

Egy mélyebb tálban keverd el a tej felét, a tojással, a cukorral és egy csipet sóval.

Ezt követÅ‘en add hozzá a lisztet és a tej másik felét. Keverj egy csomómentes, sűrű masszát (egy hÃgabb galuskatésztájához hasonlót) belÅ‘le. Majd folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a szénsavas vizet is.

Amikor a palacsinta massza elérte a kÃvánt sűrűséget, töltsd hozzá az olajat.

Majd tedd félre és hagyd kb. 10 percet pihenni a tésztát.

ForrósÃtsd fel a palacsintasütÅ‘t. A serpenyÅ‘nek igazán forrónak kell lennie, régebbi tÃpusú serpenyÅ‘k füstöltek az emlékeimben. Az elsÅ‘ palacsinta sütése elÅ‘tt kend meg kevés vajjal vagy olajjal a serpenyÅ‘t. Ha teflon serpenyÅ‘t használsz a további palacsinták sütéséhez nem szükséges további zsiradék.

A palacsinta akkor fordÃtható meg amikor a széle kissé megpirul és a serpenyÅ‘t megrázva elmozdul a tészta. Ez kb. 1,5-2 perc oldalanként.

A megfordÃtásához használhatsz szilikon spatulát vagy az ügyesebbek akár fel is dobhatják, sÅ‘t akár két palacsintasütÅ‘vel is dolgozhatnak.

Az elkészült palacsintákat sorakoztasd egymás tetejére, ez megvédi a kiszáradástól a tésztát és a meleget is megtartja.
Szólj hozzá!