- 2022.03.19.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Amerikai ételek, Angol ételek
- Nehézség: Közepes
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés1 òra (+pihi)
- Adag10
- Megtekintés1 570
Nagy tévedés, hogy a sárgarépa csak sós ételhez illik. Ez az isteni diós répatorta bizonyítja mindezt 🙂.
A répatorta egész évben elérhető a legtöbb cukrászdában. Nálunk mégis leginkább húsvétkor kerül az asztalra. Elegáns megjelenésével az ünnepi menü fénypontja. A bevonó- és töltelékként használt krémsajt pedig, gyermekkorom vaníliás krémtúrójának ízét idézi. Ha egy igazán finom, szaftos tortára vágysz, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a diós répatorta citromos sajtkrémmel receptet.
A répával készült sütemények története a középkorra nyúlik vissza. A második világháború és a vele járó szegénység és élelmiszerhiány miatt világszerte elterjedt ez az angolszász eredetű torta. Az általunk is ismert formájában, dióval vagy mandulával gazdagított tészta, finom sajtkrémmel töltve, hamar belopta magát az emberek szívébe. A répát természetes cukortartalma miatt szívesen használták a torták édesítésére. Emellett nedvessebbé teszi a tésztát, ami lassítja a kiszáradását.
Sokféle répatorta
Mint sok más recept, a répatorta recept is számtalan formában és ízben elkészíthető és kombinálható különbözö hozzávalókkal. Vannak krémesebb és krém nélküli változatok is. A mi receptünk egy egyréteges, bevonatos répatorta. Extra különlegességet ad a tortának a citromos sajtkrém.
Megjegyzések a diós répatorta elkészítéséhez:
Szerencsére az év bármely szakában elkészíthető ez a torta, hiszen a fő alapanyag a sárgarépa, amely egész évben kapható. Az is igaz, hogy leginkább húsvétkor kerül leginkább az ünnepi asztalra. Ilyenkor természetesen húsvéti díszekkel dekoráljuk a sütit, pont ettől lesz ünnepi. Ha nincsenek kéznél marcipán figurák a torta díszítéséhez, akkor egyszerűen, habzsákból kinyomott megszínezett sajtkrémmel is helyettesítheted azokat.
Ebben az esetben, ha sajtkrémmel díszíted a tortát, akkor vagy egy kicsivel több sajtkrémből készítsd el a citromkrémet (recept szerint), vagy használj picit kevesebbet a töltelékhez. A sajtkrémet egyszerűen keverd el egy kis ételszínezékkel, töltsd habzsákba és így tedd a hűtőbe, min. 20 percre. A kissé megdermedt sajtkrémmel szebben lehet dolgozni.
A receptben megadott mennyiségek egy 26 cm ármérőjű tortaformához vannak megadva, amelyből 1 db kb. 10 szeletes torta jön ki.
A sütési idő 30 perc, ami a forma nagyságától és a sütő teljesítményétől függően változhat. 2 tortalap elkészítésére van szükség. Ha olyan a sütőd, akkor egyszerre is megsütheted a lapokat, viszont ha nem fér be és nem légkeveréses, akkor azt ajánlott külön megsütni. Így kétszer 30 perccel kell számolni.
Ez a süti krém nélkül is kiváló, így ha esetleg laktózérzékeny vagy, vagy nem szeretnél a krémmel bajlódni, akkor csak így magában is megállja a helyét.
További édesség és desszert recepteket a Desszert kategóriában találsz.
Diós répatorta cirtomos sajtkrémmel videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A tojást, az olajat és a cukrot keverd simára egy habverővel.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a fahéjjal, sütőporral és a szódabikarbónával.
A reszelt sárgarépához keverd hozzá a reszelt citromhéjat, majd öntsd hozzá a liszthez és keverd el alaposan.
A lisztes-répás keveréket keverd a tojásos alaphoz.
A tört diót ⅔ át keverd bele a tészta alapba. A maradék diót, tedd félre a torta oldalának a díszítéséhez.
A tortamassza felét öntsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Előmelegített sütőben süsd 180 C fokon kb. 30 percig. Az Idő változhat a tortaforma méretétől és a sütőtől függően. Ezután ugyanígy süsd meg a tortamassza másik felét is.
Citromos sajtkrém: A sajtkrém elkészítéséhez használj szobahőmérsékletű sajtot és vajat. Kissé keverd el a sajtot a vajjal, majd add hozzá a porcukor felét és egy habverővel habosítsd fel.
Ezt követően keverd hozzá a vanília aromát, a citrom levét és a maradék porcukrot. Dolgozd el alaposan a sajtos alapot.
A kihűlt tortalapot vedd ki a sütőformából és távolítsd el róla a sütőpapírt, majd helyezd egy tálra.
Kend meg gazdagon a tortalap felszínét a sajtkrémmel.
Majd helyezd a második tortalapot a megkent torta tetejére.
Kend meg a sütemény tetejét és oldalát is sajtkrémmel. Ízlés szerint lehet sima vagy rusztikus a torta felszíne.
A maradék, félretett diót tapaszd a tenyereddel a torta oldalára, ízlés szerint díszítsd a tortát és amikor kész, akkor tedd min. 2 órára hűtőbe.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Diós répatorta citromos sajtkrémmel
Hozzávalók
Follow The Directions
A tojást, az olajat és a cukrot keverd simára egy habverővel.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a fahéjjal, sütőporral és a szódabikarbónával.
A reszelt sárgarépához keverd hozzá a reszelt citromhéjat, majd öntsd hozzá a liszthez és keverd el alaposan.
A lisztes-répás keveréket keverd a tojásos alaphoz.
A tört diót ⅔ át keverd bele a tészta alapba. A maradék diót, tedd félre a torta oldalának a díszítéséhez.
A tortamassza felét öntsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Előmelegített sütőben süsd 180 C fokon kb. 30 percig. Az Idő változhat a tortaforma méretétől és a sütőtől függően. Ezután ugyanígy süsd meg a tortamassza másik felét is.
Citromos sajtkrém: A sajtkrém elkészítéséhez használj szobahőmérsékletű sajtot és vajat. Kissé keverd el a sajtot a vajjal, majd add hozzá a porcukor felét és egy habverővel habosítsd fel.
Ezt követően keverd hozzá a vanília aromát, a citrom levét és a maradék porcukrot. Dolgozd el alaposan a sajtos alapot.
A kihűlt tortalapot vedd ki a sütőformából és távolítsd el róla a sütőpapírt, majd helyezd egy tálra.
Kend meg gazdagon a tortalap felszínét a sajtkrémmel.
Majd helyezd a második tortalapot a megkent torta tetejére.
Kend meg a sütemény tetejét és oldalát is sajtkrémmel. Ízlés szerint lehet sima vagy rusztikus a torta felszíne.
A maradék, félretett diót tapaszd a tenyereddel a torta oldalára, ízlés szerint díszítsd a tortát és amikor kész, akkor tedd min. 2 órára hűtőbe.
Szólj hozzá!