Egészségtál logo

Diós répatorta citromos sajtkrémmel

Diós répatorta
  • Előkészítés
    30 perc
  • Sütés/főzés
    1 òra (+pihi)
  • Adag
    10
  • Megtekintés
    570

Nagy tévedés, hogy a sárgarépa csak sós ételhez illik. Ez az isteni diós répatorta bizonyítja mindezt 🙂.

A répatorta egész évben elérhető a legtöbb cukrászdában. Nálunk mégis leginkább húsvétkor kerül az asztalra. Elegáns megjelenésével az ünnepi menü fénypontja. A bevonó- és töltelékként használt krémsajt pedig, gyermekkorom vaníliás krémtúrójának ízét idézi. Ha egy igazán finom, szaftos tortára vágysz, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a diós répatorta citromos sajtkrémmel receptet.

A répával készült sütemények története a középkorra nyúlik vissza. A második világháború és a vele járó szegénység és élelmiszerhiány miatt világszerte elterjedt ez az angolszász eredetű torta. Az általunk is ismert formájában, dióval vagy mandulával gazdagított tészta, finom sajtkrémmel töltve, hamar belopta magát az emberek szívébe. A répát természetes cukortartalma miatt szívesen használták a torták édesítésére. Emellett nedvessebbé teszi a tésztát, ami lassítja a kiszáradását.

Sokféle répatorta

Mint sok más recept, a répatorta recept is számtalan formában és ízben elkészíthető és kombinálható különbözö hozzávalókkal. Vannak krémesebb és krém nélküli változatok is. A mi receptünk egy egyréteges, bevonatos répatorta. Extra különlegességet ad a tortának a citromos sajtkrém.

Megjegyzések a diós répatorta elkészítéséhez:

Szerencsére az év bármely szakában elkészíthető ez a torta, hiszen a fő alapanyag a sárgarépa, amely egész évben kapható. Az is igaz, hogy leginkább húsvétkor kerül leginkább az ünnepi asztalra. Ilyenkor természetesen húsvéti díszekkel dekoráljuk a sütit, pont ettől lesz ünnepi. Ha nincsenek kéznél marcipán figurák a torta díszítéséhez, akkor egyszerűen, habzsákból kinyomott megszínezett sajtkrémmel is helyettesítheted azokat.

Ebben az esetben, ha sajtkrémmel díszíted a tortát, akkor vagy egy kicsivel több sajtkrémből készítsd el a citromkrémet (recept szerint), vagy használj picit kevesebbet a töltelékhez. A sajtkrémet egyszerűen keverd el egy kis ételszínezékkel, töltsd habzsákba és így tedd a hűtőbe, min. 20 percre. A kissé megdermedt sajtkrémmel szebben lehet dolgozni.

A receptben megadott mennyiségek egy 26 cm ármérőjű tortaformához vannak megadva, amelyből 1 db kb. 10 szeletes torta jön ki.

A sütési idő 30 perc, ami a forma nagyságától és a sütő teljesítményétől függően változhat. 2 tortalap elkészítésére van szükség. Ha olyan a sütőd, akkor egyszerre is megsütheted a lapokat, viszont ha nem fér be és nem légkeveréses, akkor azt ajánlott külön megsütni. Így kétszer 30 perccel kell számolni.

Ez a süti krém nélkül is kiváló, így ha esetleg laktózérzékeny vagy, vagy nem szeretnél a krémmel bajlódni, akkor csak így magában is megállja a helyét.

További édesség és desszert recepteket a Desszert kategóriában találsz.

Diós répatorta cirtomos sajtkrémmel videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Dios repatorta

    A tojást, az olajat és a cukrot keverd simára egy habverővel.

    Lépés 2
    Dios repatorta

    Lépés 3
    Dios repatorta

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet a fahéjjal, sütőporral és a szódabikarbónával.

    Lépés 4
    Dios repatorta

    A reszelt sárgarépához keverd hozzá a reszelt citromhéjat, majd öntsd hozzá a liszthez és keverd el alaposan.

    Lépés 5
    Dios repatorta

    Lépés 6
    Dios repatorta

    A lisztes-répás keveréket keverd a tojásos alaphoz.

    Lépés 7
    Dios repatorta

    A tört diót ⅔ át keverd bele a tészta alapba. A maradék diót, tedd félre a torta oldalának a díszítéséhez.

    Lépés 8
    Dios repatorta

    A tortamassza felét öntsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába. Előmelegített sütőben süsd 180 C fokon kb. 30 percig. Az Idő változhat a tortaforma méretétől és a sütőtől függően. Ezután ugyanígy süsd meg a tortamassza másik felét is.

    Lépés 9
    Dios repatorta

    Citromos sajtkrém: A sajtkrém elkészítéséhez használj szobahőmérsékletű sajtot és vajat. Kissé keverd el a sajtot a vajjal, majd add hozzá a porcukor felét és egy habverővel habosítsd fel.

    Lépés 10
    Dios repatorta

    Lépés 11
    Dios repatorta

    Ezt követően keverd hozzá a vanília aromát, a citrom levét és a maradék porcukrot. Dolgozd el alaposan a sajtos alapot.

    Lépés 12
    Dios repatorta

    A kihűlt tortalapot vedd ki a sütőformából és távolítsd el róla a sütőpapírt, majd helyezd egy tálra.

    Lépés 13
    Dios repatorta

    Kend meg gazdagon a tortalap felszínét a sajtkrémmel.

    Lépés 14
    Dios repatorta

    Majd helyezd a második tortalapot a megkent torta tetejére.

    Lépés 15
    Dios repatorta

    Kend meg a sütemény tetejét és oldalát is sajtkrémmel. Ízlés szerint lehet sima vagy rusztikus a torta felszíne.

    Lépés 16
    Dios repatorta

    A maradék, félretett diót tapaszd a tenyereddel a torta oldalára, ízlés szerint díszítsd a tortát és amikor kész, akkor tedd min. 2 órára hűtőbe.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük