Pan de calatrava – Maradék kenyér desszertköntösben

Pan de calatrava
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    60 p (+hűtés)
  • Adag
    6
  • Megtekintés
    458

Ezúttal egy isteni finom kenyérdesszertet hoztunk, Pan de calatrava, eredeti spanyol recept alapján. Ez a Spanyolország Murcia térségéből származó finomság zseniális módja a száraz kenyér felhasználásának. Rendkívül népszerű a régióban, szinte minden étterem étlapján szerepel. Maga az elkészítése nem időigényes feladat. Ráadásul a munka javát a sütő és a hűtő végzi el helyettünk. Ez egy hideg desszert ezért legjobb egy egész éjszakára a hűtőben hagyni, hogy kellően lehűljön.

Maradék száraz kenyér felhasználása - Pan de calatrava

Nem is olyan régen, nagyanyáink háztartásában semmit nem dobtak ki. Megpróbáltak mindent újra felhasználni, így az étellel sem bántak tékozlóan. Napjainkban sok háztartásban marad kenyér egyik napról a másikra, ami általában kiszárad és ha figyelünk rá, akkor nem dobjuk ki, hanem inkább felhasználjuk. Leggyakrabban zsemlemorzsaként végzi vagy esetleg a fasírtba kerül. Ez esetben egy teljesen más típusú felhasználást mutatunk be.

Tippek a Pan de calatrava kenyérdesszert elkészítéséhez

  1. A desszert elkészítéséhez használhatsz fém (teflon) és üveg formát is.

  2. A desszert elkészíthető maradék piskótából, briósból, vagy bármilyen piskóta szerű maradék sütiből

  3. Ez a recept vízfürdőben (baño maria) készül, vagyis szükség van egy nagyobb jénaira vagy tepsire, amiben elfér a formánk, amelyben készül a süti. A jénait félig feltöltjük vízzel, ebbe helyezzük majd bele a formát a masszával és ilyen módon készítjük el a sütit a vízfürdőben

  4. A receptben 26*12cm méretű formát használtam a süti elkészítéséhez

További desszert recept ötletekért kattints IDE.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Pan de calatrava alap

    A száraz kenyeret vagy pékárut kockázd fel.

    Lépés 2
    Pan de calatrava karamell szósszal

    A süteményforma alját töltsd fel gazdagon karamell szósszal, én boltban vásároltat használtam.

    Lépés 3
    Pan de calatrava alap

    Egy üvegtálban egy habverő segítségével verd fel a tojásokat a cukorral, a fahéjjal és a citrom reszelt héjával.

    Lépés 4
    Pan de calatrava alap

    Amikor a cukor felolvadt, folyamatos kevergetés mellett töltsd hozzá a tejet.

    Lépés 5
    Pan de calatrava

    A feldarabolt kenyér kockákat add a tojásos alaphoz és keverd össze.

    Lépés 6
    Pan de calatrava

    Majd öntsd át a sütőformába.

    Lépés 7
    Pan de calatrava

    Tölts fel félig vízzel egy olyan jénait vagy tepsit, amelybe a sütemény forma belefér és helyezd bele a formát.

    Lépés 8
    Pan de calatrava

    Tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe 1 órára. A megsült pan de calatrava vedd ki a vízfürdőből és hagyd teljesen kihűlni.

    Lépés 9
    Pan de calatrava

    Ezt követően takard le folpackkal és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

    Lépés 10
    Pan de calatrava

    A kihűlt desszertet óvatosan válaszd el a forma falától.

    Lépés 11
    Pan de calatrava

    Fedd le egy a formától nagyobb tállal és fordítsd meg egy gyors mozdulattal.

    Lépés 12
    Pan de calatrava

    Vedd le a formát a süteményről és csorgasd a karamell szószt a süti tetejére.

    Lépés 13
    Pan de calatrava

    Hidegen, akár tejszínhabbal megturbózva fogyasztva isteni finom.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük