Sült édesburgonya

Sült édesburgonya
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    55 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 744

Számomra az édesburgonya sütőben sütve a legfinomabb. Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a sütőben sült sütőtök. Imádtam az édes ízét. Spanyolországba költözve azt tapasztaltam, hogy az itteni sütőtök nem édes. Hiába próbáltam mézzel segíteni rajta, nem lett jobb ☹.

Mióta kipróbáltam a batátát vagy édesburgonyát sütőben sütve, már nem is hiányzik annyira a sütőtök 😊. Csodás választás volt, kívülről kérgesre sült héja remek kontrasztot ad a boniátó krémességének. A sült édesburgonya egy igazán egészséges és nagyszerű nasi, a hidegebb napokon.

Az édesburgonya errefelé több méretben is előfordul, ráadásul egész évben kapható, igaz, ősszel van az idénye. A receptben egy óriási 3 kg-os példányból származó darab fotója szerepel. Helyi hagyomány szerint, az egész, óriás batátát sütőbe téve néhány óra alatt készre sütik. Ezt követően fogyasztják önmagában is, melegen és hidegen egyaránt. A másik feléből pedig pürét vagy krémlevest készítenek. Gyömbérrel és szerecsendióval ízesítve nagyon finom.

Ami gyakoribb, az az átlagos méretű édesburgonya, amelynek az elkészítési ideje jóval rövidebb, hasonló a sütőtökéhez. Lehet egészben is sütni, illetve nagyobb darabokra vágva is. Én a második variációt jobban szeretem, mert így a sült édesburgonya darabok felszíne jobban tud karamellizálódni.

Ha te is édesburgonya rajongó vagy, akkor próbáld ki mindenképp az édesburgonya krémleves receptünket is!

Ha pedig olyan desszert recepteket keresel, amelyek egyszerűen elkészíthetőek, akkor nézz körbe a desszert menüpont alatt található receptek között!

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Sült édesburgonya

    Az egész édesburgonyákat mosd meg alaposan. Ízlés szerint darabold fel, vagy sütheted egészben is. Ezután tedd egy hőálló tálba (a szeleteket).

    Lépés 2

    Előmelegített sütőben süsd 190 ºC-on kb. 55 percig. Azonban ez valamelyest változhat a sütő és a burgonya nagysága szerint.

    Lépés 3
    Sült édesburgonya

    Ha egészben sütöd, akkor a kívül kérgesre sült batátának, belülről puhának kell lennie. Amennyiben nagyobb darabokban sütöd, úgy barnásnak kell lennie a felületének, akkor már biztosan meg is puhult a batáta húsa is.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük