- 2024.03.19.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Amerikai ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés10 perc
- Adag2
- Megtekintés277
Az okra más néven bámia, vagy hölgy ujj egy Afrikában termesztett növény még éretlen gyümölcse, mely számtalan módon elkészíthető. Mára a mediterrán térségben is megterem (Spanyolország, Murcia környékén).
A növény kategóriailag gyümölcs a paradicsomhoz hasonlóan, azonban zöldségként fogyasztják. Fogyasztható nyersen, főve (egytálételekben), pirítva, bundázva, sütve…
Tippek az okra elkészítéséhez:
– Ha igazán ropogós falatkát szeretnél, akkor a megmosott okrát szárítsd meg alaposan.
– Az okra a vágás mentén egy nyálkát enged ki magából. Levesekben és egytálételekben a növény ezen adottságát sűrítéséhez használják. Egyéb esetekben szokás átmosni vagy áztatni felhasználás előtt.
– Az okrát, az okra chipshez ízlés szerint hagyhatod egészben, felkarikázhatod vagy hosszában félbevágva is készítheted. Az eredményt a vágás módja nem befolyásolja.
Érdekesség az okra eredetéről és felhasználásráról:
A legenda úgy tartja, hogy az amerikai kontinensre a kongói rabszolgák hajába rejtett magokkal jutott el ez a növény. A déli államokban, mint Louisiana, Kalifornia rendkívül népszerű. Leggyakrabban fűszeres bundában, sütve készítik el. A sütéshez mi olajat használunk, de elkészíthető airfryer-rel és sütőben sütve is.
Az eredeti amerikai receptben bundázás előtt íróban áztatják az okrát. Annyiban eltérünk az eredeti verziótól, hogy az írót, tej és tojás keverékével helyettesítjük.
Hozzávalók
Receptleírás
A megmosott okra végeit vágd le mindkét oldalon. Ezt követően az okrát, ízlés szerint hagyhatod egészben, felkarikázva vagy hosszában félbevágva. Az eredményt a vágási technika nem befolyásolja. Én most többféle formábann vágtam fel. Az okrából a vágások mentén nyálkás szál keletkezik. Ez egyszerű vizes mosással eltüntethető, de a receptünk esetében tejes előáztatással tisztítottam meg.
Egy keverőtálba tölts tejet és adj hozzá egy egész tojást. Fűszerezd sóval és borssal, majd egy habverővel keverd el alaposan. Az előkészített okrát áztasd a tejbe.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a pirospaprikával, a sóval és a borssal.
Egy szűrőkanál segítségével szedd át az áztatott okrát a lisztes tálba és forgasd meg benne alaposan.
Egy serpenyőben bő, forró olajban süsd aranybarnára a bundázott falatkákat.
Az okra chips-et tálald mártogatóssal, amely lehet fokhagymás-tejfölös, BBQ, alioli vagy bármi más, ízlés szerint.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Okra chips ropogós falatkák fűszeres bundában
Hozzávalók
Follow The Directions
A megmosott okra végeit vágd le mindkét oldalon. Ezt követően az okrát, ízlés szerint hagyhatod egészben, felkarikázva vagy hosszában félbevágva. Az eredményt a vágási technika nem befolyásolja. Én most többféle formábann vágtam fel. Az okrából a vágások mentén nyálkás szál keletkezik. Ez egyszerű vizes mosással eltüntethető, de a receptünk esetében tejes előáztatással tisztítottam meg.
Egy keverőtálba tölts tejet és adj hozzá egy egész tojást. Fűszerezd sóval és borssal, majd egy habverővel keverd el alaposan. Az előkészített okrát áztasd a tejbe.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a pirospaprikával, a sóval és a borssal.
Egy szűrőkanál segítségével szedd át az áztatott okrát a lisztes tálba és forgasd meg benne alaposan.
Egy serpenyőben bő, forró olajban süsd aranybarnára a bundázott falatkákat.
Az okra chips-et tálald mártogatóssal, amely lehet fokhagymás-tejfölös, BBQ, alioli vagy bármi más, ízlés szerint.
Szólj hozzá!