Okra chips ropogós falatkák fűszeres bundában

Okra chips
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    10 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    277

Az okra más néven bámia, vagy hölgy ujj egy Afrikában termesztett növény még éretlen gyümölcse, mely számtalan módon elkészíthető. Mára a mediterrán térségben is megterem (Spanyolország, Murcia környékén).

A növény kategóriailag gyümölcs a paradicsomhoz hasonlóan, azonban zöldségként fogyasztják. Fogyasztható nyersen, főve (egytálételekben), pirítva, bundázva, sütve…

Tippek az okra elkészítéséhez:

– Ha igazán ropogós falatkát szeretnél, akkor a megmosott okrát szárítsd meg alaposan.

– Az okra a vágás mentén egy nyálkát enged ki magából. Levesekben és egytálételekben a növény ezen adottságát sűrítéséhez használják. Egyéb esetekben szokás átmosni vagy áztatni felhasználás előtt.

– Az okrát, az okra chipshez ízlés szerint hagyhatod egészben, felkarikázhatod vagy hosszában félbevágva is készítheted. Az eredményt a vágás módja nem befolyásolja.

Érdekesség az okra eredetéről és felhasználásráról:

A legenda úgy tartja, hogy az amerikai kontinensre a kongói rabszolgák hajába rejtett magokkal jutott el ez a növény. A déli államokban, mint Louisiana, Kalifornia rendkívül népszerű. Leggyakrabban fűszeres bundában, sütve készítik el. A sütéshez mi olajat használunk, de elkészíthető airfryer-rel és sütőben sütve is. 

Az eredeti amerikai receptben bundázás előtt íróban áztatják az okrát. Annyiban eltérünk az eredeti verziótól, hogy az írót, tej és tojás keverékével helyettesítjük.

Az okra chips mellé válaszd a legkedveltebb dip-edet, mártásodat. A mártások receptkategóriában találsz néhány ötletet hozzá. Szerintem az egyik leginkább hozzáillő, az alioli.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Okra tisztitasa

    A megmosott okra végeit vágd le mindkét oldalon. Ezt követően az okrát, ízlés szerint hagyhatod egészben, felkarikázva vagy hosszában félbevágva. Az eredményt a vágási technika nem befolyásolja. Én most többféle formábann vágtam fel. Az okrából a vágások mentén nyálkás szál keletkezik. Ez egyszerű vizes mosással eltüntethető, de a receptünk esetében tejes előáztatással tisztítottam meg.

    Lépés 2
    Okra áztatása

    Egy keverőtálba tölts tejet és adj hozzá egy egész tojást. Fűszerezd sóval és borssal, majd egy habverővel keverd el alaposan. Az előkészített okrát áztasd a tejbe.

    Lépés 3
    Fuszeres liszt az okra bundazasahoz

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet a pirospaprikával, a sóval és a borssal.

    Lépés 4
    Okra leszurese

    Egy szűrőkanál segítségével szedd át az áztatott okrát a lisztes tálba és forgasd meg benne alaposan.

    Lépés 5
    Okra chips sütése

    Egy serpenyőben bő, forró olajban süsd aranybarnára a bundázott falatkákat.

    Lépés 6

    Az okra chips-et tálald mártogatóssal, amely lehet fokhagymás-tejfölös, BBQ, alioli vagy bármi más, ízlés szerint.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük