Egészségtál logo

Pizzatészta recept

Pizzatészta recept
  • Előkészítés
    15 p (+25 p kelesztés)
  • Sütés/főzés
    7-8 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    3 096

Ha Te is szereted a pizzát, akkor ez a pizzatészta recept mindenképp figyelemreméltó lehet. Sokan azt gondolják, hogy a pizzatészta elkészítése időigényes és koszolós munka. A mai pizzarecept házilag könnyen, akár tészta gyúrása nélkül is elkészíthető és az eredmény pedig egy fantasztikusan finom pizza, talán jobb is mint a szomszéd pizzázóban.

Csak pár hozzávalóra van szükség hozzá és az összeállítása is percek alatt megvan. Ami egy kicsit időigényesebb, az a kelesztés része, de erre mindenképp érdemes az időt rászánni, mert az eredmény így lesz igazán tökéletes. Előre is tudsz dolgozni, mert a tészta 2 napig felhasználható (hűtőben tárolva). Ha holnapra pizzát tervezel, akkor érdemes előző nap bekeverni a tésztát, így másnap tényleg csak pár perc az egész és kész az isteni házi pizza.

Nagyszerű a pizzában, hogy bár a tésztaalap adott, viszont a feltétek szabadon variálhatóak.

A receptben megadott hozzávalókból, nekem 4 db nagy pizza gombóc (300 g-os) jött ki. Általában a közepes nagyságú pizzához kb. 240 g-ot szokás számolni, ami 5 pizzát jelent. Természetesen függ attól is, hogy a vékony vagy kissé vastagabbra nyújtott tésztát kedveled.

Tipp a pizzatészta recept elkészítéséhez:

Amikor megpakoltad a pizzát (minden földi jóval 😊), akkor a pizzát előmelegített sütőben, a legmagasabb fokozaton, 250 Cº-on ajánlott sütni és kb. 7-8 perc alatt készre sül a tészta.

További egyszerű recept ötleteket IDE kattintva találsz.

Pizzatészta recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    Egy keverőtálba morzsold el az élesztőt és add hozzá a cukrot.

    Lépés 2

    Add hozzá a vizet és az olajat is, majd keverd el alaposan és hagyd 10 percig felfutni az élesztőt.

    Lépés 3
    Pizzatészta recept

    10 perccel később add hozzá liszthez a sót és keverd el.

    Lépés 4
    Pizzatészta recept

    Ezt követően szitáld a lisztet a keverőtálba az élesztős vízhez.

    Lépés 5
    Pizzatészta recept

    Keverd ki a masszát egy fakanállal.

    Lépés 6
    Pizzatészta recept

    Takard le és hagyd pihenni a tésztát 25 percig.

    Lépés 7
    Pizzatészta recept

    25 perc elteltével vizes vagy olajos kézzel hajtogasd át a duplájára növekedett tésztát a keverőtálban. Ha a vékony tésztát szereted, akkor hagyhatsz ismét 20 perc pihenőt a masszának, ezt követően ismételd meg a tészta hajtogatását.

    Lépés 8
    Pizzatészta recept

    A megkelt pizzatésztát szedd egy lisztezett munkafelületre.

    Lépés 9
    Pizzatészta recept

    Vágd adagokra, kissé dolgozd át és formálj gombócokat belőle. Nekem 4 nagy (300 g-os) pizza gombóc jött ki. Általában a közepes nagyságú pizzához kb. 240 g-ot szokás számolni, ami 5 pizzát jelent. Természetesen függ attól is, hogy a vékony vagy kissé vastagabbra nyújtott tésztát kedveled.

    Lépés 10
    Pizzatészta recept

    A megformázott pizza adagokat tedd egy lisztezett tálcára, hagyj kb. 3 ujjnyi távolságot a gombócok között. Erre azért van szükség, mert a tésztában tovább dolgozik az élesztő és ennek megfelelően a térfogata tovább nő.

    Lépés 11
    Pizzatészta recept

    A pizza adagok tetejét vékonyan kend be olajjal és fedd le folpackkal és felhasználásig tárold a hűtőben. A tészta akár 2 napig is felhasználható, azonban ebben az esetben naponta egyszer nyomkodd ki a levegőt a masszából és olajozd le a tetejét ismét.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.