Csicseriborsó elkészítése és felhasználása

Csicseriborsó

Hazánkban a csicseriborsó leginkább a reformkonyha keretein belül elterjedt. A vegetáriánus és vegán étrendet követők egyik fontos alapanyaga. A kihívást jelentő növényi fehérjeforrás bevitelének az egyik legnagyszerűbb megoldása. Akkor is fontos lehet az ismerete, ha mediterrán, arab vagy indiai ételeket szeretnél kipróbálni, ugyanis ezen konyhákban gyakori a felhasználása.

A csicseriborsónak 2 alapfajtája létezik. Az egyik (Desi) az apróbb és sötét szemű, amelyből készítik a csicseriborsó lisztet. A másik (Kabuli) fajtájának puhább a burka, a magja világosabb, íze kellemes, kicsit a dióéhoz hasonlítható. Ez a második fajta a közismertebb Európában.

Natúr szárított vagy konzerves csicseriborsó előkészítése

Napjainkban hozzájutni a csicseriborsóhoz, nem nagy mutatvány, szinte minden élelmiszerboltban megtalálható. Legelterjedtebb a szárított, üveges, vagy konzerves formája.

Csicseriborso felhasznalasa

A szárított, általában zacskós csicseriborsót felhasználás elött, hasonlóan a babhoz vagy lencséhez, mindenképp be kell áztatni. Az áztatás ideje min 12, de inkább 24 óra legyen. A borsószemeket egy nagyobb tálban, bő vízben hagyjuk állni és ha lehet, időközben cseréljük le a vizet. Számolj azzal, hogy a csicseriborsó az áztatás hatására meg fog dagadni. Az áztatási idő letelte után, tegyük fel főni. Főzési ideje 1-2 óráig is eltarthat, ami fajtánként változó lehet. 50 perc elteltével ellenőrizzük. Ne főzzük túl, ne essenek szét, maradjanak egyben a szemek, viszont ne legyenek kemények. A főzővízbe ne tegyünk sót. Amikor készre főtt, szűrjük le és ezután recept szerint használjuk fel.

Érdekesség, hogy ha levest készítjük belőle, a babbal és lencsével ellentétben, amelyeket hideg vízben teszünk oda főni, a csicseriborsót forró vízben.

A csicseriborsót legjobb, ha kuktában főzzük meg. Így sokkal gyorsabb és sokkal egészségesebb végeredményt kapunk. A csicseriben található lektinek (ragadós fehérjék), amelyek problémákat tudnak okozni a bélrendszerben, csak a nagy nyomás hatására tudnak lebomlani teljesen.

Ha többet szeretnél megtudni a  csicseriborsóról és arról, hogy melyek a csicseriborsó szervezetre, egészségre gyakorolt hatásai, akkor erről a „Csicseriborsó élettani hatása” című blogunkban olvashatsz bővebben.

Üveges és fagyasztott csicseriborsó előkészítése

Az üveges vagy konzerves változat, általában natúr lében van eltéve, amit felhasználás elött érdemes leönteni róla, majd a borsószemeket jó alaposan átmosni. Ebben az esetben már nem kell a borsószemeket beáztatni, azonnal felhasználhatóak.

Igaz a csicseriborsó előfordul fagyasztott formában is, viszont már csak feldolgozott formában. A leggyakrabban kapható a fagyasztott falafel, amit már csak ki kell sütni és fogyasztható is.

Csicseriborsó felhasználása

Ahogy feljebb is említettem, a mediterrán, indiai és arab konyha egyik nagyon népszerű alapanyaga a csicseriborsó. Sok közismert és közkedvelt étel készül belőle. Ilyen például az indiai dhal, az arab hummusz és falafel. A mediterrán, azon belül a spanyol konyha egyik legismertebb étele a spenótos csicseriborsó (garbanzos con espinacas) és hogy az olaszokat is megemlítsem a farinata és a sziciliai panelle. Igaz ez utóbbiak csicseriborsólisztből készülnek.

Csicseriborsó spenóttal

Ezeken az ételeken kívül természetesen még számtalan ételt is készíthetünk belőle, pl. saláta, leves, egytálétel, fasírt, köret, levesbetét.

A csicseriborsólisztet is sokféle módon felhasználhatjuk, pl. ételek sűrítéséhez, panírozáshoz, tésztafélékhez, édességekhez és kenyerekhez.

A csicseriborsó elkészítésénél a fűszerezése is lehet teljesen változó. A semleges ízének köszönhetően számtalan fűszerrel elkészíthetjük. Vannak azonban jellemzően használt ízek, fűszerek, amit a nemzetközi konyhákon használnak, mint például a fokhagyma, gyömbér, citromlé, római kömény, kurkuma.

 

További csicseriborsós receptötletek:

Spenótos csicseriborsó kolbásszal

Csicseriborsó ratatouille

Hummusz

Falafel

Forrás:

Csicseriborsó-wikipédia

CleanEating

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X