Humusz házilag (csicseriborsókrém)

Humusz
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    11 002

A humusz, más néven csicseriborsókrém, hazánkban leginkább szendvicskrémként fogyasztva elterjedt.

A szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani. A csicseriborsó fogyasztása megoldás lehet erre. Egészítsd ki az étrendedet vele. A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is. A humusz sokoldalúan felhasználható és kitűnően variálható más zöldségekkel is.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a csicseriborsó mi mindenre jó, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetünkre, akkor olvasd el a “A csicseriborsó élettani hatása” bejegyzésünket. Ezentúl még további információt a csicseriborsó elkészítéséről és felhasználásáról IDE kattintva olvashatsz.

Mi itt, egy hagyományos receptet mutatunk be, de weboldalunkon találsz többféle módon elkészített receptet is, pl: mentás-céklás és chilis-avokádós humusz.

Céklával és avokádóval gazdagítva ez az önmagában is nagyon finom krém, új távlatokat kaphat, ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthető házilag is. Amire feltétlen szükséged lesz, az egy turmixgép vagy botmixer.

A másik fontos alapanyaga a csicseriborsókrémnek a tahini, ami nem más, mint szezámpaszta. Ha nehézséget okoz a beszerzése, akár elkészítheted otthon is szezámmagból (pirított vagy natúr) kevés olaj hozzáadásával.

 

Érdekesség a humusz eredetéről

A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott.

Magyarul sok esetben “hummusz”-nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó.

Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.

A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.

Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus

Humusz recept (3 ízben) videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Humusz

    Tedd a turmixgépbe az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót, majd add hozzá a többi hozzávalót és fűszerezd ízlés szerint.

    Lépés 2
    Humusz

    Turmixold le és adj hozzá kevés vizet, ha túl sűrűnek találnád vagy ha a gépednek nehézséget okozna a darálás.

    Lépés 3
    Humusz

    Tálalás előtt kóstold meg az elkészült humuszt és állítsd be az ízvilágát. Tálaláskor hintsd meg friss petrezselyemmel és olívaolajjal a krémet.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük