Avokádós humusz chilivel

Avokádós humusz
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 961

Az avokádós humusz chilivel, egy igazi különlegesség. Alapvetően a humusz receptek házilag is könnyen elkészíthetőek. Ami legjobb benne, hogy számtalan formában lehet ízesíteni, színezni, variálni.

Az avokádós humusz élénk zöldes színe miatt nagyon jól mutat, így nagyon jó ötlet lehet vendégvárónak is. Szendvicsfeltétként és/vagy mártogatósként chips-szel, nachos-szal feltálalva is nagyon finom.

A humusz elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükség, na meg egy turmixgép vagy botmixerre. A csicseriborsó és avokádó mellett egy másik fontos szerepet betöltő alapanyag a tahini, ami egy szezámmagból készült paszta. Ez megvásárolható készen boltban is, de ha szeretnél teljesen friss és mindenféle adalékanyagmentes tahinit, akkor az is megoldható pár perc alatt.

A szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani. A csicseriborsó fogyasztása megoldás lehet erre. Egészítsd ki az étrended vele. A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is, az avokádóról már nem is beszélve.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a csicseriborsó mi mindenre jó, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetre, akkor olvasd el a „A csicseriborsó élettani hatása” bejegyzésünket. Még ezen túl, szeretnél a csicseriborsó felhasználásáról többet olvasni, akkor kattints IDE.

Az avokádóról is írtunk már. Ezt a bejegyzést itt találod: „Avokádó: Mi mindenre jó?”

 

További humusz recepteket itt találsz:

Ha a hagyományos humusz receptet szeretenéd kipróbálni, akkor annak receptjét ide kattintva megtalálod: Hagyományos humusz recept

Csicseriborsókrém céklával és mentával ízesítve: Céklás humusz mentával recept

 

Érdekesség a humusz eredetéről

A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott.

Magyarul sok esetben „hummusz” -nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó.

Közel-keleteten, ahonnan eredetileg származik a humusz, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.

A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.

 
Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus

Humusz recept (3 ízben) videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Avokádós humusz

    Tedd a turmixgépbe az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót.

    Lépés 2
    Avokádós humusz

    Ezt követően add hozzá az feldarabolt vöröshagymát, kapargasd bele az avokádót és a többi hozzávalót.

    Lépés 3
    Avokádós humusz

    Add hozzá a vizet és turmixold le. A víz hozzádásával, lágyabb, krémesebb lesz a humusz állaga. Ha sűrűbb krémet szeretnél, akkor először kevesebb vizet adj hozzá, így adagolva könnyebben be tudod állítani a kívánt sűrűséget.

    Lépés 4
    Avokádós humusz

    Az elkészült avokádós humuszt kóstold meg és állítsd be az ízeket.

    Lépés 5
    Avokádós humusz

    Tálaláskor a tetejét díszítsd egy pár csepp olivaolajjal, citromkarikával, esetleg egy kis pirospaprikával, friss petrezselyemmel, vagy korianderlevéllel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük