Marhapörkölt

Marhapörkölt
 • Előkészítés
  30 perc
 • Sütés/főzés
  90 perc
 • Adag
  8
 • Megtekintés
  132

A marhapörkölt a magyar konyha egyik védjegye. Két dolog jut a külföldiek eszébe, amikor magyarral találkoznak. Az egyik a pörkölt a másik pedig Puskás, a legendás futballista 😊.

A pörkölt elnevezés a hús elkészítéséhez fűződik, melyet kissé meg kell pirítani (nem megégetni). A pörkölt hagyományosan a pásztorok étele volt. Bográcsban szabad ég alatt  készült így ez a pörkölt íz intenzívebben volt jelen az ételben.

🎶 Mindenki másképp csinálja ... 🎶

Biztos minden háztartásnak megvan a maga pörkölt receptje. Én az étteremben mindig ezen recept szerint készítettem, óriási sikerrel. A receptem lelke a hagyma, 2 fej/ 1 kg hús), ugyanis ez teszi a szaftot sűrű tunkolható mártássá.

A pörköltet általában marhalábszárból szokták készíteni, ez is a régebbi időkből ered, ugyanis a marha nemesebb részei a gazdát illették.

Én Spanyolország azon területén élek, ahol sok a külföldi vendég és nem igazán kedvelik az inas, zsiros húsokat. Ezért én marhacombból szoktam a pörköltet készíteni.

Tipp a vörösboros marhapörkölthöz

Amennyiben vörösboros marhapörköltet készítenél, úgy az alkoholt az utolsó 15 percben add az ételhez. A főzés során az alkohol elpárolódik és a vörösbor aromája mélységet add az ízeknek.

A marhapörkölt főzési ideje

Ahogy fentebb is említettem, nem mindegy, hogy a marha melyik részéből készítjük el a pörköltöt. Marhalábszárból hosszabb ideig tart, míg marhacombból rövidebb idő alatt puhul meg a hús. Továbbá vedd figyelembe, hogy a főzési idő a hús minőségétől függően is változhat.

Hozzávalók

  Receptleírás

  Lépés 1
  Marhaporkolt

  Egy lábasban egy kevés olajon pirítsd le az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma kissé üvegesre pirult, add hozzá a felkockázott paprikát, sót és a fűszereket. Én babérlevelet is szoktam hozzá adni, melyet a hagyományos recept nem tartalmaz. Azonban szerintem illik az ételhez.

  Lépés 2
  Marhaporkolt_marhahus felvagasa

  A marhahúst tisztítsd meg és vágd kockára.

  Lépés 3
  Marhapörkölt

  A felkockázott húst add a pörkölt alaphoz és pirítsd össze vele. Én lefedve és időnként megkeverve csinálom, hogy a marhahúsból kifővő lében párolódjon /főjön tovább a pörkölt.

  Lépés 4
  Marhapörkölt

  Amikor a hús “kifehéredett” és levet engedett, szükség szerint adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a hús kockákat. Lefedve és időnként megkeverve főzd félpuhára a marhát.

  Lépés 5
  Marhaporkolt_suritett paradicsom

  Amikor a hús kissé megpuhult add hozzá a sűrített paradicsomot. És főzd készre a pörköltet.

  Download PDF

  Nézd meg ezeket a recepteket is:

  Szólj hozzá!

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük