Az ételdekorációk sokaságából a tuile coral ételdíszt hoztunk mára, mely nem igényel speciális felszerelést vagy szakértelmet. Kis fantáziával, hétköznapi tárgyakkal és alapanyagokkal a sztárséfek mintájára tálalható az általad készített finomság.
Honnan kapta a Tuile Coral a nevét?
A tuile egy francia eredetű, vékony, ropogós, általában ívelt, édes vagy sós ostya, amelyet leggyakrabban tésztából (de esetleg sajtból is) készítenek, amit leginkább más ételek kíséretében szolgálják fel. A Tuile a cserép francia szó, a tetőcserép alakja után kapta a nevét. A tuile-t sokszor magyarul tüllként emlegetnek.
Tuile Coral több színben és ízben
Gyönyörű és nagyon esztétikus ételdísz. Egyaránt használható dekorációnak desszertekhez és sós ételekhez is. Mi itt egy semleges, enyhén sós ízű tuile-t készítünk, de ezt könnyedén lehet ízlés szerint variálni.
Készíthetünk tuile korallokat a kívánt színben és ízben. Használhatunk egyszerűen ételszínezéket, ahogy a leírásban és videóban, vagy zöldségekből, gyümölcsökből nyert színezőanyagot, pl. narancslé, céklalé, tintahal tintája. Ebben az esetben kevesebb vizet kell hozzáadni. A tuile ízét is lehet intenzívebbé tenni, pl. vaniliaaromával, fahéjjal.
A tuile roppanós, sós vagy édes ételdísszel elegánssá varázsolhatsz egy szimpla vacsit is. Nem is gondolnád, hogy ezzel az egyszerű technikával, milyen látványos ételdíszítés készíthető. Könnyen, rövid idő alatt és ráadásul finom is.
Tuile Coral recept:
Elkészítési idő: kb. 20 perc
16 cm serpenyőben készítve 6 db lesz belőle.
Hozzávalók:
60 g olaj
55 g víz
10 g liszt
1 csipet só
ételfesték (ha színeset szeretnél)
Ez egy alaprecept, de természetesen helyettesítheted a vizet mással, pl. hal alaplével és az ételfestéket a tintahal tintájával. Ezáltal a recept egy többlet ízt kap és már nem csak egyszerű dekoráció lesz, hanem gasztronómia élmény is.
1. Töltsd egy magas tálba az olajat, a langyos vizet és a lisztet. Adj hozzá egy csipet sót, majd egy botmixerrel dolgozd, csomómentesre.
2. Ha színes Tuile Coral-t szeretnél készíteni, akkor oszd annyi kis tálba a masszát, amennyi színnel dolgozni kívánsz, majd keverd ki a neked tetsző árnyalatot.
3. Forrósíts fel egy teflon serpenyőt vagy palacsintasütőt, majd a masszát süsd ki palacsinta készítés mintájára. Nagyon ügyelj a felcsapódó forró olaj cseppekre. A víz és az olaj nem keveredik. A tészta a sütés során elveszíti víztartalmát és az olaj is különválik, melyet félre tehetsz későbbi felhasználásra.
4. Az elkészült “hálót” finoman emeld fel és papírtörlőn itasd fel a felesleges olajat róla.
További ételdekorációs ötleteket a gasztroblogunk Tippek, ötletek kategóriájában találsz.