Mi a különbség a burrito, fajita és taco között?

A kételyeid eloszlatására és hogy büszkélkedhess gasztronómiai tudásoddal 😊, ma elmeséljük, hogy melyek a két tradicionális konyha, az eredeti mexikói konyha és texasi-mexikói konyha (tex-mex) tipikus ételei, a burrito, fajita és taco közötti lényegi különbségek és közös jellemzőik. Sokan nem tudják megkülönböztetni őket, és bár egyes régiókban különféle módon készítik el, azért vannak lényegi pontok, amivel ez egyszerűbbé válik. 

Miben különbözik a burrito és a fajita?

Az első közös dolog mindkét étel között, az elkészítéshez használt tortilla, ami jellemzően búzalisztből készül. Ellentétben a tacoval, amit kukoricalisztből készítenek.

Ami a tölteléket illeti, mindkét esetben nagyon hasonló. Alapvetően zöldség, csíkokra vágott hússal. A zöldségek általában pirított piros és zöld paprika, hagyma és paradicsom. A hús lehet marha, csirke vagy sertés. Habár előfordul, hogy garnélával, vagy langostinoval készítik.

Ezenkívül egyes éttermekben, különösképpen a burrito esetében, rizst, frijoles (hígabb babfőzelékhez tudnám hasonlítani), guacamole-t (avokádókrém), sajtot is adnak a töltelékhez, gazdagítva annak ízvilágát. Ha már mexikói, akkor természetesen nem hiányozhat belőle egy kis csípős, a jalapeño vagy chili az erősebb fajtából és a különböző fűszerkeverékek sem.

Tehát ha mind a tortilla és mind a töltelék hasonló, akkor mégis miben különböznek egymástól?

mi a kulonbseg a burrito taco ess fajita kozott1

Különbségek a fajita és burrito között

A fő különbség a tálalás módjában van. A fajita alkotóelemeire szedve, azaz összerakatlanul érkezik az asztalhoz. Külön a tortilla, külön edényekben a töltelék részei, a zöldségek, hús, sajt, szósz stb. Így mindenki kedve szerint készítheti el a tekercsét. Igen, tekercs, mert a másik legjellemzőbb különbség, a hajtogatási forma. A fajitast feltekerve szokták elkészíteni, mindkét végét nyitva hagyva.

A burritokat illetően, azok már töltötten, teljesen kész állapotban érkeznek az asztalhoz. Ebben az esetben tortillába csomagolva tálalják fel, mint egy kis csomagocska, legalább az egyik végét bezárva. Ezenkívül frijoles-szel és több szósszal gazdagítják, mint a fajita esetében.  

És miben különbözik a tacos?

A mexikói gasztronómia hozzáértők szerint a taco a legjellemzőbb és valóban mexikói, míg a fajita inkább a tex-mex konyhára jellemző. Ebben az esetben a különbségek szembetűnőbbek. Kezdve a tortillával, amely kukoricalisztből készül, és kisebb, mint a burritoé és a fajitajé.

A tölteléke inkább a fajitaséra hasonlít, bár a tacost már elkészítve, töltött formában tálalják.

Tálaláskor nem tekercselik, mint a fajitanál és nem is csomagolják, mint a burritot. A taco esetében a tortilla egyszerűen csak ketté van hajtva. Ezt kimondottan melegen jó enni, mert kihűlve a tortilla lap elveszíti a rugalmasságát.

Akkor tekintsük át összefoglalva a fő különbségeket:

Fajitas:

– A kész összetevőket elkülönítve tálalják fel, mindenki saját ízlése szerint készítheti el

– A tortilla búzalisztből készül

– Feltekerve, tekercs formában készítik, mindkét végét nyitva hagyva

Burritos:

– Teljesen elkészítve, kompletten tálalják fel

– A tortilla búzalisztből készül

– Több összetevőt használnak (avokádó, sajt, több szósz, stb)

– Hajtogatott, erszényre hasonlító formában, legalább az egyik oldalon nyitottan

mexikoi csirkes burrito 1

Tacos:

– Teljesen elkészítve, kompletten tálalják fel

– A tortilla kukoricalisztből készül és kisebb, mint az előző két esetben

– Egyszerűen félbehajtott formában töltik meg

– Mindenképp melegen tálalják, mert a kukoricalisztből készült tortilla hidegen sokat veszít a textúrájából.

Amiről még mindenképp említést kell hogy tegyünk, ha már a mexikói konyháról beszélünk, az pedig a quesadilla. Ez a mexikói gasztronómia másik tipikus étele. Szintén búzaliszt tortillával készítik és a fő jellemző összetevője, mint ahogy a neve is mutatja, a “queso”, azaz a sajt. A tálalása leginkább hajtogatott formában készül, semmiképp sem feltekerve. A quesadillát is számtalan töltelékkel készítik, csak hogy egy párat megemlítsek; tenger gyümölcsei, sonka, kukoria és a lista végtelen 😊.

Most, hogy már megismerted a három-négy étel fő különbségeit, így van mivel bővítened a receptgyűjteményed. Majdhogynem ugyanazon alapanyagokból számtalan különböző ebédet is elkészíthetsz. Hajrá! Mindent bele!

Íme egy különleges darált húsos tacos, valamint egy hagyományosabb csirkés burrito változat.

A tortilla alap elkészítéséhez is nyújtunk neked segítséget, mind a búzalisztes és a gluténmentes kukoricalisztes változathoz is:

https://egeszsegtal.hu/receptek/tortilla-lap-keszitese-hazilag-egyszeruen/

https://egeszsegtal.hu/receptek/glutenmentes-tortilla-kukoricalisztbol/

 

Forrás:

https://blog.dia.es/cual-es-la-diferencia-entre-fajitas-y-burritos/

https://es.wikipedia.org/wiki/Tortilla_de_harina_de_trigo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük