- 2021.02.21.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Mexikói konyha
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés3 237
A burritos, fajitas és tacos, nagy csillagai a mexikói gasztronómiának. Ma egy klasszikus csirkés burrito receptet hoztuk Nektek, házi tortillával és egy hajtogatási trükkel. Ha szeretnéd meglepni a családot egy mexikói vacsorával, próbáld ki receptünket vagy készítsd el a saját verziódat. A tortilla lap boltban is megvásárolható, azonban ennek íze össze sem hasonlítható a házi készítésűvel. Ebben a receptben a tortilla lap lisztes változatát készítjük el, ami inkább jellemző a burritok esetében, de ide kattintva megnézheted a tortilla lap gluténmentes változatát, azt is bemutatjuk részletesen, lépésről-lépésre, fotókkal illusztrálva.
Valójában mi a különbség a burrito, fajitas és tacos között?
Ha a tex-mex konyha szakértője vagy, akkor biztosan tudod mi a különbség közöttük, de ha nem, akkor lehet, hogy ez nem ennyire egyértelmű. Ha szeretnéd a kételyeid eloszlatni és végre tisztán látni, akkor a “Mi a különbség a burritos, fajitas és tacos között?” blogunkban olvashatsz róla, ahol felfedjük a rejtélyt. Nem sokára közzétesszük 😉
Mexikói csirkés burrito videó:
Tippek, tanácsok a csirkés burrito elkészítéséhez:
Amennyiben a tortillalapok már előzőleg elkészültek, vagy esetleg vásároltat használsz, akkor ugorj a 9. pontra, a töltelék elkészítéséhez.
Hozzávalók
Receptleírás
A tortilla lapok elkészítésével kezdjük, amihez egy keverőtálba szitáld át a lisztet.
Egy pohár langyos vízben keverj el egy kiskanál sót.
A liszthez adj hozzá 30 ml olívaolajat (margarin, vaj, disznózsír) és a pohár langyos vizet és keverd ki alaposan a masszát. A tésztának enyhén ragadósnak és könnyen formázható állagúnak kell lennie.
A letakart tésztát hagyd pihenni 20 percet. (Ha sietsz, akkor ezt a lépést ki lehet hagyni, habár jót tesz a tésztának a pihentetés, hogy a lisztnek legyen ideje jobban megszívnia magát.)
Enyhén lisztes munkafelületen gyúrd át a tésztát, majd oszd adagokra. Ebből a mennyiségből nekem 6 tortilla jött ki, egy nagyobb, 30 cm átmérőjű serpenyőt használva. Az adag szám változhat a te serpenyőd méretétől függően.
A tészta gombócot kezdetben formázd a kezeddel kerekre, majd nyújts ki a serpenyő méretére.
A serpenyőt közepes lángon forrósítsd fel. A tortillak sütéséhez nem szükséges olaj, egyszerűen pirítsd meg mindkét oldalát. Ha a tortillákat nem azonnal szeretnéd felhasználni, akkor csak félig süsd meg mindkét oldalát. Később, amikor gondolod, átmelegítheted egy serpenyőben és máris tölthető, tálalható.
Az elkészült tortillákat, tedd egy száraz konyharuhába, majd takard le egy nedves konyharuhával, ezáltal rugalmas marad. Hűtőben tartva akár másnap is felhasználható.
Egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd le a csíkokra vágott hagymát, paprikát és a csirkemellet.
Ízesítsd a házi készítésű tex mex fűszerkeverékkel és körülbelül 15 perc alatt párold puhára az összetevőket.
Amíg pirul a töltelékalap, készítsd el a tex-mex fűszerkeveréket, amelyhez keverd össze a fent felsorolt fűszereket egy tálkában.
Ezután ezt a keveréket öntsd hozzá a zöldséges-csirkés alaphoz és körülbelül 15 perc alatt párold puhára az egészet.
Forró serpenyőben melegítsd át a tortilla lapot. Azonban előtte ejts egy vágást a tortilla szélétől a közepéig, ezzel megkönnyítheted a megpakolt tészta hajtogatását.
Gondolatban oszd négy negyedre a felületet. Az elsö negyedet hagyd üresen, mellette legyen a zöldséges-csirkés alap, majd a jégsaláta és az utolsó negyed legyen a sajtos rész. Megjegyzés: A salátás és csirkés rész felcserélhetö, de az üres rész legyen az 1. helyen és a sajtos rész legyen az utolsó, 4. rész.
Hajtogasd meg a tortillát Kezd az üresen hagyott első negyeddel, amit fordíts rá a következőre és így tovább. Végeredményként egy háromszög alakú batyut fogsz kapni.
Önts egy kevés olivaolajat a tészta mellé és óvatosan mozgasd rá a tésztát a lefolyt olajra, hogy az alsó része is legyen kicsit olajos.
Pirítsd 1-2 percig az egyik, majd kb. 1-2 percig a másik oldalát.
Tálald salátával, paradicsommal, és tejföllel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Mexikói csirkés burrito házi tortillával
Hozzávalók
Follow The Directions
A tortilla lapok elkészítésével kezdjük, amihez egy keverőtálba szitáld át a lisztet.
Egy pohár langyos vízben keverj el egy kiskanál sót.
A liszthez adj hozzá 30 ml olívaolajat (margarin, vaj, disznózsír) és a pohár langyos vizet és keverd ki alaposan a masszát. A tésztának enyhén ragadósnak és könnyen formázható állagúnak kell lennie.
A letakart tésztát hagyd pihenni 20 percet. (Ha sietsz, akkor ezt a lépést ki lehet hagyni, habár jót tesz a tésztának a pihentetés, hogy a lisztnek legyen ideje jobban megszívnia magát.)
Enyhén lisztes munkafelületen gyúrd át a tésztát, majd oszd adagokra. Ebből a mennyiségből nekem 6 tortilla jött ki, egy nagyobb, 30 cm átmérőjű serpenyőt használva. Az adag szám változhat a te serpenyőd méretétől függően.
A tészta gombócot kezdetben formázd a kezeddel kerekre, majd nyújts ki a serpenyő méretére.
A serpenyőt közepes lángon forrósítsd fel. A tortillak sütéséhez nem szükséges olaj, egyszerűen pirítsd meg mindkét oldalát. Ha a tortillákat nem azonnal szeretnéd felhasználni, akkor csak félig süsd meg mindkét oldalát. Később, amikor gondolod, átmelegítheted egy serpenyőben és máris tölthető, tálalható.
Az elkészült tortillákat, tedd egy száraz konyharuhába, majd takard le egy nedves konyharuhával, ezáltal rugalmas marad. Hűtőben tartva akár másnap is felhasználható.
Egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd le a csíkokra vágott hagymát, paprikát és a csirkemellet.
Ízesítsd a házi készítésű tex mex fűszerkeverékkel és körülbelül 15 perc alatt párold puhára az összetevőket.
Amíg pirul a töltelékalap, készítsd el a tex-mex fűszerkeveréket, amelyhez keverd össze a fent felsorolt fűszereket egy tálkában.
Ezután ezt a keveréket öntsd hozzá a zöldséges-csirkés alaphoz és körülbelül 15 perc alatt párold puhára az egészet.
Forró serpenyőben melegítsd át a tortilla lapot. Azonban előtte ejts egy vágást a tortilla szélétől a közepéig, ezzel megkönnyítheted a megpakolt tészta hajtogatását.
Gondolatban oszd négy negyedre a felületet. Az elsö negyedet hagyd üresen, mellette legyen a zöldséges-csirkés alap, majd a jégsaláta és az utolsó negyed legyen a sajtos rész. Megjegyzés: A salátás és csirkés rész felcserélhetö, de az üres rész legyen az 1. helyen és a sajtos rész legyen az utolsó, 4. rész.
Hajtogasd meg a tortillát Kezd az üresen hagyott első negyeddel, amit fordíts rá a következőre és így tovább. Végeredményként egy háromszög alakú batyut fogsz kapni.
Önts egy kevés olivaolajat a tészta mellé és óvatosan mozgasd rá a tésztát a lefolyt olajra, hogy az alsó része is legyen kicsit olajos.
Pirítsd 1-2 percig az egyik, majd kb. 1-2 percig a másik oldalát.
Tálald salátával, paradicsommal, és tejföllel.
Szólj hozzá!