Az agar agar gyöngyök ételdíszt hoztuk mára az ételdekoráció ötletek sokaságából.
A gyöngyök esztétikai és gasztronómiai értékkel is bírnak, amit szívesen használnak a molekuláris gasztronómiában jártas chefek az ételek díszítésére. Elkészítése nem igényel speciális felszerelést vagy szakértelmet, ezáltal mi is egyre gyakrabban találkozhatunk, ezekkel a kaviárra emlékeztető gyöngyökkel a tányérokon. Elkészíthetőek édes és sós ízben is, felhasználási szándék szerint.
Ezekkel az ízes, színes gyöngyökkel díszíthetsz salátákat, desszerteket, vagy akár koktélokat is.
Az agar agar érdekessége
A gyöngyök elkészítési technikájának (étel)tudományos alapja van, ezért akár gyerekekkel is szórakoztató és tanulságos lehet közös kísérletnek. Elkészítési módja látványos, egyszerű és gyors.
Ennek a tengeri vörös algából nyert, semleges ízű zselésítőszernek az a különlegessége, hogy hidegen és melegen is megtartja formáját, szemben a hagyományos zselével. Az agar termoreverzibilis, kb. 90 ºC-on válik ismét folyékonnyá. Ez lehetőséget nyújt a meleg zselés levesek vagy levesbetétek elkészítésére.
Az európai konyhában sokáig nem volt ismert és elérhető ez a termék, amely mára már szerencsére a nagyobb szupermarketekben megtalálható. A távol keleten viszont már régóta használják a konyhában és az orvoslásban is.
Agar agar, mint egészséges zselésítőanyag
Ez a természetes zselésítőanyag gluténmentes és vegánok is fogyaszthatják. Alacsony kalória és magas rosttartalma miatt hasznos szövetségese lehet a fogyókúrázóknak.
Balzsamecet-gyöngyök / Hamis kaviár recept:
Elkészítési idő: kb. 15 perc
(+ az olaj hűtési ideje 2 óra hűtőben, vagy 30 perc fagyasztóban)
Hozzávalók:
150 ml balzsamecet
2-3 dl olaj (nagyon hideg)
2 g agar agar
1 db pipetta vagy fecskendő
1. Keverd a balzsamecethez az agar port és forrald fel folyamatos kevergetés mellett.
2. A sűrű folyadékot töltsd egy pohárba. Ha véletlenül csomósnak találnád, szűrd át egy finom szűrőn.
3. Készítsd a pohár mellé az olajat, amelynek nagyon hidegnek kell lennie. A balzsamecet-gyöngyök, csepegtetés során nyerik el a gyöngy formájukat. Az olajat egy magas falú/ hosszú pohárba töltsd, így könnyebb lesz a cseppek elkülönülése.
4. Ezután szűrd le a gyöngyöket. Az olajat ne dobd ki, ugyanúgy felhasználható, mint azelőtt.
5. Utolsó lépésként a gyöngyszemeket öblítsd át hidegvízben.
További ételdekorációs ötleteket a gasztroblogunk Tippek, ötletek kategóriájában találsz.