Céklás humusz

Ceklas humusz
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 746

A céklás humusz egy igazi különlegesség. Alapvetően a humusz receptek házilag is könnyen elkészíthetőek. Ami legjobb benne, hogy számtalan formában lehet ízesíteni, színezni, variálni.

A rózsaszínes árnyalata miatt nagyon jól mutat. Nagyszerű vendégváró, mártogatósként vagy/és szendvicsfeltétként feltálalva. Akár halak, sültek mellé ízletes és dekorációként is szemet vonzó látvány.

A humusz elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükség, na meg egy turmixgép vagy botmixerre. A csicseriborsó és cékla mellett egy másik fontos szerepet betöltö alapanyag a tahini, ami egy szezámmagból készült paszta. Ez megvásárolható készen boltban is, de ha szeretnél teljesen friss és mindenféle adalékanyagmentes tahinit, akkor az is megoldható pár perc alatt.

A szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani. A csicseriborsó fogyasztása megoldás lehet erre. Egészítsd ki az étrended vele. A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is. A humusz sokoldalúan felhasználható és kitűnően variálható más zöldségekkel is.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a csicseriborsó mi mindenre jó, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetre, akkor olvasd el a „A csicseriborsó élettani hatása” bejegyzésünket. Még ezen túl, szeretnél a csicseriborsó felhasználásáról többet olvasni, akkor kattints IDE.

 

További humusz recepteket itt találsz:

Ha a hagyományos humusz receptet szeretnéd kipróbálni, akkor annak receptjét ide kattintva megtalálod: Hagyományos humusz recept

Csicseriborsókrém avokádóval és chilivel felturbózva: Chilis-avokádós humusz recept

 

Érdekesség a humusz eredetéről

A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott.

Magyarul sok esetben „hummusz”-nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó.

Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik a humusz, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.

A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.

Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus

Humusz recept 3 ízben:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Humusz

    Szeleteld nagyobb darabokra a céklát és a vöröshagymát. Tedd a turmixgépbe a feldarabolt céklát és az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót.

    Lépés 2
    Céklás humusz

    Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót és ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.

    Lépés 3
    Céklás humusz

    Turmixold teljesen pépessé.

    Lépés 4
    Céklás humusz

    Az elkészült céklás humuszt kóstold meg és állítsd be az ízeket.

    Lépés 5
    Céklás humusz

    Tálaláskor díszítsd a tetejét egy kis rácsurgatott olivaolajjal, apróra darabolt dióval és friss mentalevéllel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük