Alioli házilag

Alioli
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    4 744

Az alioli az eredeti recept szerint mozsárban készül. Az apróra vágott fokhagymát egy csipet sóval krémesre törik, majd az olajjal emulgeálják. Úgy tartják, hogy a só megakadályozza, hogy a fokhagyma elcsúszkáljon az ütések elől. Ezen hagyományos formában történő elkészítéshez intenzív karmunkára van szükség, mivel az olajat szinte cseppenként adagolják a fokhagymához. Minden egyes hozzáadott olajadagot addig keverik, amíg krémes állagú nem lesz az elegy. Ezután jöhet a további pár csepp és így tovább. A hagyományos alioli pontos és bővebb receptleírását a „Hogyan készül a hagyományos alioli” cikkünkben megtalálod.

A mi receptünkkel egyszerűen, pár perc alatt, egy botmixer segítségével, percek alatt elkészíthető ez eredeti mediterrán fokhagymás majonéz, azaz az alioli. Ebben a receptben egy kicsit elrugaszkodtunk az eredetitől. Az eredeti 2 fő összetevőt (fokhagyma, olivaolaj), tojással és citrom levével egészítettük ki.

Spanyolországban, tapas bárokban tapasként, éttermekben leginkább előételként szokás fogyasztani, friss ropogós kenyér szeletekre kenve, friss reszelt paradicsom kíséretében, független attól, hogy ebéd, vagy vacsoráról van szó. A másik főszerepét a sültek és halak kísérőjeként tölti be.

Tippek, kiegészítések az egyszerű, házi alioli recepthez:

  1. Ehhez a recepthez, a majonézhez hasonlóan, tojást is felhasználunk. A tojás remek emulgeáló, ennek köszönhetően pillanatok alatt besűrűsödik az aliolink. Mivel nyers tojást is tartalmaz, nagyon ügyelj a tárolására és lehetőleg még aznap fogyaszd el.

  2. A tojást felhasználás előtt mosd meg alaposan, nehogy szennyeződés kerüljön a krémbe.

  3. Az aliolit kevés citromlével ízesítjük, amely hozzáadható már a munkafolyamat kezdetén is, de szerintem utolsó lépésként, az elkészült mártáshoz adva könnyebben beállítható annak íze és sűrűsége.

  4. A finom alioli titka a jó minőségű olajban rejlik. Gondosan válaszd meg, hogy milyen minőségű olajjal szeretnél dolgozni, aszerint, hogy intenzív vagy lágy ízvilágot keresel. A házilag, olívaolajjal készült alioli íze össze sem hasonlítható a közértekben vásárolható élelmiszeripari termékekkel, amelyek gyakran napraforgóolajból készülnek, az egészségre gyakorolt hatásáról már nem is beszélve.

  5. Ajánlott kivágni a fokhagyma közepén futó eret. Spanyolországban úgy tartják, hogy így lágyabb ízű lesz a végeredmény.

Ha szereted az intenzívebb, fokhagymásabb ízt, akkor a receptben megadott olaj mennyiségéhez, az egy gerezd fokhagyma helyett adj kettőt.

Alioli házilag, egyszerűen, 5 perc alatt elkészítve:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    Pucolj meg egy gerezd fokhagymát, vágd ki a közepén futó eret, majd vágd apró darabokra.

    Lépés 2
    Alioli

    Tedd a feldarabolt fokhagymát, a tojást és a csipet sót egy a botmixerhez használatos magasabb pohárba.

    Lépés 3
    Alioli házilag

    Öntsd hozzá az olívaolaj felét kb. 100 ml-t.

    Lépés 4
    Alioli házilag

    A botmixert engedd le a pohár aljára és kezdj el turmixolni anélkül, hogy mozgatnád a mixert!! Amikor felhabosodott /besűrűsödött az alioli, akkor már mozgathatod a botmixert fel és le.

    Lépés 5
    Alioli házilag

    Apránként dolgozd el az olaj másik felét is a mártásban. Az olaj mennyiségének szabályozásával nyerhetsz különböző sűrűségű aliolit. Tehát, ha sűrű mártást kedveled használj kevesebb olajat.

    Lépés 6
    Alioli házilag

    Amikor szinte elkészült az alioli add hozzá egy fél citrom levét és dolgozd össze a botmixer segítségével.

    Lépés 7
    Hagyományos alioli

    Az elkészült fokhagymás majonézt mindig tartsd hűtőben.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük