Egészségtál logo

Házi pesto

Házi pesto
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    356

A pesto egy hagyományos, olasz szósz, amelynek a legismertebb változata bazsalikomlevélből és fokhagymából készül, kiegészülve fenyőmaggal, parmezán sajttal és olívaolajjal.

Annak ellenére, hogy ez a szósz néhány perc alatt robotgéppel otthon is elkészíthető, Genovában, a pesto fővárosában, még világversenyt is rendeznek. A szószhoz az alapanyagot a híres genovai bazsalikom adja, de természetesen a további összetevőkhöz is a térség legjobb minőségű élelmiszereit használják fel. A versenyzők a hagyományos 1860- ban leírt recept alapján, készítik el a pestot.

Házi pesto sokszínűsége

Azonban a pestonak nemcsak múltja, hanem jövője is van a gasztronómiában. Sokoldalúan felhasználható és remekül tárolható szósz. Elsősorban tészták ízesítéséhez használják, azonban intenzív bazsalikomos íze miatt, kis mennyiségben fűszerként is felhasználható, mártások, levesek, paradicsomos ételek ízesítésére.

Tippek a házi pesto elkészítéséhez:

– A házi pesto elkészítéséhez eredeti recept alapján, szükségünk van fenyőmagra. Ha nem sikerült hozzájutnod, akkor a fenyőmag helyettesíthető mandulával, ami lehet pirított vagy akár natúr is.

– Ugyancsak a szósz elkészítésénél, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatod a pesto állagának sűrűségét. Ha túl száraznak találod, adj hozzá még egy kis olívaolajat.

– A pesto szósz zárható üvegben és hűtőben tárolva hosszú ideig felhasználható marad.

Ha már úgy döntöttél, hogy elkészíted ezt az isteni és sokrétűen felhasználható szószt, akkor kukkantsd meg az egyik iyen kedvenc, házi pestoból készült receptünket a Pestos csirke caprese-t is.

Tudj meg többet a bazsalikomról! A bazsalikom egy igazi kincs 💎, rengeteg jótékony hatással a szervezetre.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    A pesto elkészítéséhez tedd az összes hozzávalót egy aprító gép poharába, a bazsalikom leveleket, a fokhagymát, a fenyőmagot, a parmezán sajtot, ízesítsd sóval és borssal, majd öntsd hozzá az olívaolajat. Az olaj mennyiségével a pesto szósz sűrűsége is szabályozható.

    Lépés 2
    Házi pesto

    Ezután daráld, az általad kívánt sűrűségűre,

    Lépés 3
    Házi pesto

    Kész is :)

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.