Egészségtál logo

Kárpáti ragu

Kárpáti ragu
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    15 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    1 186

A kárpáti ragu, avagy kapros rákragu nem más, mint egy rákból és gombából készült tejszínes ragu vagy mártás. Közismertebb neve a „… kárpáti módra”. Például a fogas kárpáti módra egy klasszikus recept, melyet szinte mindenki ismer, legalább hallomásból. Ez az egyik legelterjedtebb formája a kapros rákragu felhasználásának, de ez az elegáns mártás jól áll bármilyen halfilének. Tökéletes választás ünnepi halétel mellé és nem csak karácsonykor.

Jelen esetben én lazacfilét választottam a fogas helyett és isteni lett az eredmény. Csak ajánlani tudom! Nem csak finom, hanem elegáns és mutatós fogás.

rpáti ragu tálalása

Ajánlott kevésbé szálkás, vagy filézett halat használni alapételnek a mártás mellé. A hal elkészítése szabadon választott.

Kárpáti ragu

Lehet serpenyőben, grillen vagy sütőben, egészben vagy darabolva. Sőt “en papillote”, vagyis egészben alufóliában elkészítve is nagyon dekoratív. (Pisztráng zöldségágyon en papillote recepthez kattints IDE.)

Pisztráng zöldségágyon

A mártást a halhoz tálalhatjuk külön kis edényben, vagy akár a grillezett halra közvetlen. Szálkás halak esetében, inkább az első formát válasszuk, vagyis inkább tegyük külön a mártást.

Köretnek leginkább rizst ajánlanék, esetleg vajon párolt mogyoró, vagy parázsburgonyát, illetve petrezselymes krumplit.

Dekorációnak használjunk citromot, petrezselymet vagy friss kaporlevelet.

További mártások, szószok, krémek receptjeinek megtekintéséhez nézz körbe a MÁRTÁSOK, SZÓSZOK receptkategóriánknál.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Kárpáti ragu

    Egy előmelegített serpenyőbe önts olívaolajat és pirítsd le az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    Lépés 2
    Kárpáti ragu

    Amikor a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a felszeletelt gombát és a kiolvasztott garnélarákot. Ízesítsd kevés sóval és borssal. Majd pirítsd össze az alapot.

    Lépés 3
    Kárpáti ragu

    Kb. 2-3 perc alatt a garnélarák húsa kifehéredik. A tengeri ételekhez kezdetben használj kevés sót, ugyanis a tenger gyümölcsei és halai alapvetően sósak. A mártás ízét röviddel annak elkészülte előtt állítsd be az ízlésed szerint.

    Lépés 4
    Kárpáti ragu

    Ezt követően add hozzá a tejszínt és forrald össze az ízeket. Ha habtejszínt használsz nincs szükség sűrítésre, azonban a főzőtejszín hígabb. Ebben az esetben a ragut sűrítheted egy kis liszttel. Ehhez még a tejszín hozzáadása előtt hintsd meg a rákos alapot liszttel és kissé keverd el. Másrészről, gluténmentes sűrítésként használhatsz étkezési keményítőt kevés vízzel kikeverve a sűrítéshez. A keményítőt a tejszín hozzáadása után keverd a mártásba és forrald 2-3 percig.

    Lépés 5
    Kárpáti ragu

    Az elkészült mártás alatt zárd el a lángot és keverd hozzá az apróra vágott kaprot.

    Lépés 6
    Kárpáti ragu

    A kapros rákragu bármilyen halfilé kísérője lehet. Köretnek rizst ajánlok hozzá, dekorációnak citromot és kaprot, vagy petrezselymet.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük