Bableves házi csipetkével

Bableves
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    1,5 óra
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    607

A hideg téli hónapok egyik nagy kedvence a bableves. Örök klasszikus, melyet nálunk mindig valamilyen házi édesség követett, mint a palacsinta, aranygaluska vagy stíriai metélt.

A bableves füstölt hússal, kolbásszal és házi csipetkével igazán tápláló és finom étel. A szárazbab főzése kissé hosszadalmas lehet, de az általunk használt elkészítési móddal csak az utolsó 30 percben igényel némi odafigyelést az ételkészítés. A köztes idő alatt süthetsz palacsintát a család örömére 😊.

A bableves természetesen elkészíthető más formában, különféle húsokkal és levesbetétekkel is. Például a másik legközkedveltebb bableves a füstölt hússal, mint például oldalassal, csülökkel, sonkával elkészített verzió.

Tanácsok, tippek a bableves elkészítéséhez:

– A liszttel vagy keményítővel sűrített ételek a hűtést követően tovább sűrűsödnek. A receptben lisztes sűrítést használunk, így ebben az esetben is kell ezzel számolni.

– A csipetkét elkészítheted külön és együtt a levessel is. Amennyiben a csipetkét a levesben főződ meg, számolj azzal, hogy a leves tovább sűrűsödik, így esetleg szükség lehet kevés víz/alaplé további hozzáadására.

– A bablevesbe remekül illik a füstölt íz. Ha teheted füstölt kolbászt válassz hozzá. Annak hiányában a recept kiegészíthető füstölt szalonnával is.

– A receptleírásban először a csipetke elkészítését mutatjuk be, lépésről-lépésre fotókkal kiegészítve.

– A babot előző este, egy egész éjszakára áztassuk be hideg vízbe, majd felhasználás elött öntsük le róla a vizet és öblítsük át alaposan.

További LEVES receptekért nézz körbe receptgyüjteményünkben.

Hozzávalók

Bableves hozzávalók:

Csipetke hozzávalók:

    Receptleírás

    Lépés 1
    Csipetke

    Kezdjük a csipetke elkészítésével. Tedd egy kisebb keverőtálba a feltört, nyers tojást, adj hozzá 3 ek. lisztet és ízesítsd sóval és borssal.

    Lépés 2
    Csipetke

    Egy kanállal keverd simára a masszát. Kezdetben egy sűrű galuska tésztára hasonlít.

    Lépés 3
    Csipetke

    Adj hozzá még egy kanál lisztet és a kanál helyett most már az enyhén lisztes kezeddel gyúrd tovább, amíg kemény nem lesz a tészta. Ha szükséges, adj hozzá annyi lisztet, amennyit a tojás felvesz.

    Lépés 4
    Csipetke

    Lépés 5
    Csipetke

    Amikor kívánt keménységű a tészta, lisztezett ujjal csipkedj apró darabokat belőle és sodord össze kerekre. A készülő csipetke tésztát, hagyd enyhén lisztezett felületen, és ügyelj arra, hogy a nyers tészta ne tapadjon össze.

    Lépés 6
    Csipetke

    A csipetkéket felhasználás előtt célszerű átszitálni, hogy a felesleges liszt leperegjen a tésztáról.

    Lépés 7
    Bableves

    Tedd fel hideg vízben az előző este beáztatott és átmosott babot, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, sóval, borssal egy nagy lábasba főni.

    Lépés 8
    Bableves

    A levesen a főzés során keletkező habot egy szűrővel távolítsd el.

    Lépés 9
    Bableves

    Vágd fel karikára a kolbászt és a répát.

    Lépés 10
    Bableves

    Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, egy serpenyőben melegíts olajat és pirítsd át a karikára vágott sárgarépát, a finomra aprított fokhagymát és a felkarikázott kolbászt.

    Lépés 11
    Bableves

    Ezt követően hintsd meg 2 ek liszttel és 2 kk pirospaprikával a keverék tetejét, keverd el alaposan és pirítsd tovább az alapot.

    Lépés 12
    Bableves

    A levesből szedj át 3 merőkanál levet a kolbászos alaphoz és keverd csomómentesre.

    Lépés 13
    Bableves

    Amikor ez megtörtént add a kolbászos alapot a leveshez. Keverd el és forrald további 15 percig, amíg minden hozzávaló készre puhul.

    Lépés 14
    Bableves

    Az a leves számomra házi csipetkével a legfinomabb. Amennyiben szeretnéd a levesben készre főzni úgy kb. 5 percet számolj rá erre a folyamatra. Én utolsó összetevőként szoktam hozzá adni. A kész levest meghintheted apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, ízlés szerint. Tálaláskor, ki hogy szereti, tovább fokozható az ízvilág egy kis tejföllel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük