- 2023.02.09.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Magyar
- Nehézség: Közepes

- ElÅ‘készÃtés15 perc
- Sütés/főzés1,5 óra
- Adag4
- Megtekintés607
A hideg téli hónapok egyik nagy kedvence a bableves. Örök klasszikus, melyet nálunk mindig valamilyen házi édesség követett, mint a palacsinta, aranygaluska vagy stÃriai metélt.
A bableves füstölt hússal, kolbásszal és házi csipetkével igazán tápláló és finom étel. A szárazbab fÅ‘zése kissé hosszadalmas lehet, de az általunk használt elkészÃtési móddal csak az utolsó 30 percben igényel némi odafigyelést az ételkészÃtés. A köztes idÅ‘ alatt süthetsz palacsintát a család örömére 😊.
A bableves természetesen elkészÃthetÅ‘ más formában, különféle húsokkal és levesbetétekkel is. Például a másik legközkedveltebb bableves a füstölt hússal, mint például oldalassal, csülökkel, sonkával elkészÃtett verzió.
Tanácsok, tippek a bableves elkészÃtéséhez:
– A liszttel vagy keményÃtÅ‘vel sűrÃtett ételek a hűtést követÅ‘en tovább sűrűsödnek. A receptben lisztes sűrÃtést használunk, Ãgy ebben az esetben is kell ezzel számolni.
– A csipetkét elkészÃtheted külön és együtt a levessel is. Amennyiben a csipetkét a levesben fÅ‘zÅ‘d meg, számolj azzal, hogy a leves tovább sűrűsödik, Ãgy esetleg szükség lehet kevés vÃz/alaplé további hozzáadására.
– A bablevesbe remekül illik a füstölt Ãz. Ha teheted füstölt kolbászt válassz hozzá. Annak hiányában a recept kiegészÃthetÅ‘ füstölt szalonnával is.
– A receptleÃrásban elÅ‘ször a csipetke elkészÃtését mutatjuk be, lépésrÅ‘l-lépésre fotókkal kiegészÃtve.
– A babot elÅ‘zÅ‘ este, egy egész éjszakára áztassuk be hideg vÃzbe, majd felhasználás elött öntsük le róla a vizet és öblÃtsük át alaposan.
További LEVES receptekért nézz körbe receptgyüjteményünkben.
Hozzávalók
Bableves hozzávalók:
Csipetke hozzávalók:
ReceptleÃrás

Kezdjük a csipetke elkészÃtésével. Tedd egy kisebb keverÅ‘tálba a feltört, nyers tojást, adj hozzá 3 ek. lisztet és ÃzesÃtsd sóval és borssal.

Egy kanállal keverd simára a masszát. Kezdetben egy sűrű galuska tésztára hasonlÃt.

Adj hozzá még egy kanál lisztet és a kanál helyett most már az enyhén lisztes kezeddel gyúrd tovább, amÃg kemény nem lesz a tészta. Ha szükséges, adj hozzá annyi lisztet, amennyit a tojás felvesz.


Amikor kÃvánt keménységű a tészta, lisztezett ujjal csipkedj apró darabokat belÅ‘le és sodord össze kerekre. A készülÅ‘ csipetke tésztát, hagyd enyhén lisztezett felületen, és ügyelj arra, hogy a nyers tészta ne tapadjon össze.

A csipetkéket felhasználás előtt célszerű átszitálni, hogy a felesleges liszt leperegjen a tésztáról.

Tedd fel hideg vÃzben az elÅ‘zÅ‘ este beáztatott és átmosott babot, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, sóval, borssal egy nagy lábasba fÅ‘ni.

A levesen a fÅ‘zés során keletkezÅ‘ habot egy szűrÅ‘vel távolÃtsd el.

Vágd fel karikára a kolbászt és a répát.

Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, egy serpenyÅ‘ben melegÃts olajat és pirÃtsd át a karikára vágott sárgarépát, a finomra aprÃtott fokhagymát és a felkarikázott kolbászt.

Ezt követÅ‘en hintsd meg 2 ek liszttel és 2 kk pirospaprikával a keverék tetejét, keverd el alaposan és pirÃtsd tovább az alapot.

A levesből szedj át 3 merőkanál levet a kolbászos alaphoz és keverd csomómentesre.

Amikor ez megtörtént add a kolbászos alapot a leveshez. Keverd el és forrald további 15 percig, amÃg minden hozzávaló készre puhul.

Az a leves számomra házi csipetkével a legfinomabb. Amennyiben szeretnéd a levesben készre fÅ‘zni úgy kb. 5 percet számolj rá erre a folyamatra. Én utolsó összetevÅ‘ként szoktam hozzá adni. A kész levest meghintheted apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, Ãzlés szerint. Tálaláskor, ki hogy szereti, tovább fokozható az Ãzvilág egy kis tejföllel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Bableves házi csipetkével
Hozzávalók
Bableves hozzávalók:
Csipetke hozzávalók:
Follow The Directions

Kezdjük a csipetke elkészÃtésével. Tedd egy kisebb keverÅ‘tálba a feltört, nyers tojást, adj hozzá 3 ek. lisztet és ÃzesÃtsd sóval és borssal.

Egy kanállal keverd simára a masszát. Kezdetben egy sűrű galuska tésztára hasonlÃt.

Adj hozzá még egy kanál lisztet és a kanál helyett most már az enyhén lisztes kezeddel gyúrd tovább, amÃg kemény nem lesz a tészta. Ha szükséges, adj hozzá annyi lisztet, amennyit a tojás felvesz.


Amikor kÃvánt keménységű a tészta, lisztezett ujjal csipkedj apró darabokat belÅ‘le és sodord össze kerekre. A készülÅ‘ csipetke tésztát, hagyd enyhén lisztezett felületen, és ügyelj arra, hogy a nyers tészta ne tapadjon össze.

A csipetkéket felhasználás előtt célszerű átszitálni, hogy a felesleges liszt leperegjen a tésztáról.

Tedd fel hideg vÃzben az elÅ‘zÅ‘ este beáztatott és átmosott babot, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, sóval, borssal egy nagy lábasba fÅ‘ni.

A levesen a fÅ‘zés során keletkezÅ‘ habot egy szűrÅ‘vel távolÃtsd el.

Vágd fel karikára a kolbászt és a répát.

Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, egy serpenyÅ‘ben melegÃts olajat és pirÃtsd át a karikára vágott sárgarépát, a finomra aprÃtott fokhagymát és a felkarikázott kolbászt.

Ezt követÅ‘en hintsd meg 2 ek liszttel és 2 kk pirospaprikával a keverék tetejét, keverd el alaposan és pirÃtsd tovább az alapot.

A levesből szedj át 3 merőkanál levet a kolbászos alaphoz és keverd csomómentesre.

Amikor ez megtörtént add a kolbászos alapot a leveshez. Keverd el és forrald további 15 percig, amÃg minden hozzávaló készre puhul.

Az a leves számomra házi csipetkével a legfinomabb. Amennyiben szeretnéd a levesben készre fÅ‘zni úgy kb. 5 percet számolj rá erre a folyamatra. Én utolsó összetevÅ‘ként szoktam hozzá adni. A kész levest meghintheted apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, Ãzlés szerint. Tálaláskor, ki hogy szereti, tovább fokozható az Ãzvilág egy kis tejföllel.
Szólj hozzá!