Egészségtál logo

Kaszinótojás zománcmártással

Kaszinótojás
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    12
  • Megtekintés
    228

A nyolcvanas években a kaszinótojás, a tormakrémes sonkatekercs és a franciasaláta a csemegepultok leggyakrabban kínált finomsága volt. Még a mai napig is a hidegtálak egyik elmaradhatatlan fogása.

A kaszinótojás minden alkalomhoz illik. Legyen húsvét vagy szilveszter, állófogadás vagy bankett, szinte biztos részt vesz az eseményen. Ezeken kívül vendégvárónak is nagyszerű.

Sokféle kaszinótojás recept létezik. A különböző nemzetek különféle nevekkel illetik. De alapvetően minden esetben keménytojás az alap. A tojásokat hosszában kettévágják, sárgáját eltávolítják, összetörik, ízesítik és utána a fehérje részébe visszatöltik. A töltelékhez szinte minden esetben só, bors és mustár is kerül, ami nagyon hasonló a töltött tojás receptjéhez. Általában franciasaláta alapon tálalják fel és a tetejét zselatinos (aszpikos) fehér zománcmártással fedik be. Ebben a receptben a zománcmártás elkészítését is bemutatom a tojások bevonásához.

Megjegyzések a kaszinótojás recept elkészítéséhez

– A recept elkészítését a tojások megfőzésével kezdjük. Ezt többféle módon is megtehetjük. Válaszd a számodra szimpatikusabbat. Az első esetben egy edényben forraljunk vizet és sózzuk meg. Óvatosan egyesével helyezzük a tojásokat a vízbe. Belehelyezésnél, kanállal kicsit forgassuk meg, így a sárgája nagyobb eséllyel marad középen. A tojásokat, újra forrástól számított 8 percig főzzük. A másik esetben hidegvízben tesszük fel főzni a tojásokat és ugyancsak forrástól számított 8 percig főzzük. Innentől, az eljárás ugyanaz. Amikor megfőttek a tojások, akkor jéghideg vízbe szedjük, vagy folyamatosan folyóvíz alatt lehűtjük őket. Még a lehűlés előtt egy kanállal megütögetjük a héját, hogy megrepedjen és a hidegvíz beszivárogjon a héja alá. Hagyjuk további 3-5 percet a hidegvízben és így sokkal könnyebb lesz eltávolítani a tojás héját. (Egy észrevétel: Minél frissebbek a tojások, annál nehezebb szépen eltávolítani a tojás héját.)

– A receptben megadott hozzávaló mennyiségek 12 db kaszinótojás elkészítéséhez elegendőek.

– Az elkészült kaszinótojást helyezheted franciasaláta, krumplisaláta, vagy vékony csíkokra vágott jégsaláta ágyra. A tetejet díszítheted petrezselyemmel vagy fodros petrezselyemmel.

Gyors receptek megtekintéséhez kattints IDE, ha pedig mégtöbb ünnepi recept vagy vendégváró recept ötleteket szeretnél látni, akkor használd itt az oldalon az oldalsávban található keresőnket.

További receptek, amelyek érdekesek lehetnek számodra:

Töltött tojás 3-féle ízben

Tormakrémes sonkatekercs 

Ünnepi ételdíszítés

Kreatív szalvétahajtogatás húsvétra

Húsvéti tojásfestés

 

Kaszinótojás zománcmártással videó:

Hozzávalók

Kaszinótojáshoz:

Zománcmártáshoz:

    Receptleírás

    Lépés 1
    Kaszinótojás

    A megpucolt kemény tojásokat hosszában vágd félbe.

    Lépés 2
    Kaszinótojás

    A félbevágott tojás sárgáját tedd egy keverőtálba, a fehérjét pedig tedd félre töltésig.

    Lépés 3
    Kaszinótojás

    A tojássárgáját törd össze egy villával és keverd hozzá a tejfölt, a puha vajat, a citromlét és a mustárt. Ízesítsd sóval, borssal és ha szereted friss petrezselyemmel.

    Lépés 4
    Kaszinótojás

    A kikevert krémmel töltsd meg a tojás fehérjét és a töltött felével lefelé helyezd egy tálra. (Ha szeretnéd, akkor készíts a lálra franciasaláta, vagy sima jégsaláta alapot, amelyre fektesd majd a tojásokat az előbb említett módon.)

    Lépés 5
    Kaszinótojás

    A zománcmártás elkészítéséhez forralj fel 1 dl vizet majd keverd hozzá a zselatinport. Forrald kb 2 percig és tedd félre hűlni.

    Lépés 6
    Kaszinótojás

    Egy tálban keverd össze a majonézt, a tejfölt. Ízesítsd sóval, borssal, pici mustárral és citromlével. Add hozzá a még folyékony zselatint, majd keverd simára.

    Lépés 7
    Kaszinótojás

    Kanalazz minden egyes tojás tetejére a mártásból.

    Lépés 8
    Kaszinótojás

    A kaszinótojást tedd a hűtőbe hűlni, hogy a bevonómártás megdermedjen. Ez egy hideg előétel, tálalásig tartsd hidegen.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.