Egészségtál logo

Csokis kekszes torta kétféle csokiból

Csokis kekszes torta
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    10
  • Megtekintés
    376

Az év bármely évszakában, akár még forró nyári napokon is kitűnő választás lehet ez a csokis kekszes torta. Néhány alapanyagból, gyorsan és könnyen elkészíthető. Ezen a nyáron, egy születésnapi torta meglepetést keresgélve akadtam rá erre a receptre, amit most itt megosztok veled. Egy olyan hideg, sütés nélküli tortára vágytam, amely azért bírja a meleget a forró nyári melegben is. Ez a kétféle csokiból készült hideg torta minden szempontból telitalálat volt.

A torta alapját az Oreo keksz adja, ami remekül illik a kétféle csokoládé krémességéhez. Ráadásul egy apró trükköt használva extra tartást kap a krém, aminek köszönhetően könnyen és szépen szeletelhető a torta. Az egyetlen időigényes munkát a hűtő elvégzi helyettünk. Az eredmény pedig egy önmagában is elegáns sütemény, de még tovább dekorálható. Én ehhez friss gyümölcsöt chantilly krémet (felvert tejszínhab) használtam.

Csokis kekszes torta kétféle csokiból

Tanácsok, észrevételek a csokis kekszes torta elkészítéséhez

Az első tanács, hogy minőségi csokoládét válassz a krém elkészítéséhez. Bármelyikünk képes megkülönböztetni egy minőségi csokoládéból készült krémet az ízéről, anélkül, hogy gourmand lenne. Az alacsony kakaótartalmú csokoládéból készült krém veszít ízének és színének intenzivitásából, és mélységéből.

A tortalaphoz ebben a receptben Oreo kekszet használtam, de természetesen választhatsz másik kekszet, ízlés szerint. Azonban a vaj mennyisége lényeges, ugyanis lehűlve így ad stabil és roppanós alapot a tortának.

A csokoládékrém elkészítéséhez feltétlenül magas zsírtartalmú habtejszínt használj. A csokikrémet nem kell, sőt, nem ajánlott főzni. A felforralt tejszínt vedd le a tűzről, majd ezt követően keverd hozzá a csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett, egyszerűen hagyd felolvadni a forró tejszínben. Ne feledd! A csokoládé könnyen megéghet és csomók formálódhatnak benne, ha a csoki hozzáadásakor direkt lángon dolgozol.

A zselatin tartást ad a krémnek, mely által szépen szeletelhető lesz az elkészült süti. A csokoládé ismert arról mennyire kényes a melegre. Ezért nyáron vagy télen egy meleg szobában könnyen megolvad és veszíthet tartásából. Azonban a zselatinnak köszönhetően tovább megőrzi tartását. (Mivel a zselatin is hőérzékeny így, ha azt szeretnéd, hogy a csokikrém a meleg hatására se változtasson a formáján, akkor agar agart használj a zselé helyett.)

Amennyiben egy régebbi, többször használatos formában készítenéd el a tortát, úgy feltétlenül béleled ki az alját, egy sütőpapír, karton vagy tányér segítségével, ugyanis előfordulhat, hogy a meleg csokikrém átereszt az illesztéseknél. Ezzel a megoldással könnyen kiküszöbölheted ezt a problémát és így nem szökhet meg egyetlen csepp csokikrém sem 😊.

A torta több rétegből áll, melyeket egyesével kell lehűteni. A csokikrém megdermedéséhez egy háztartási hűtő esetén min. 4 órára van szükség. Ezért érdemes egy éjszakára hűteni. A jó hír, hogy fagyasztóba is betehető, így ezzel a trükkel lerövidíthető a hűtési idő.

Fontos ellenőrizni, a második fehércsokis réteg feltöltése előtt, hogy kellően megdermedt-e az első réteg csokoládé. Ugyanis a meleg krémmel érintkezve megolvadhat az előző fekete csokikrém felszíne, ami a második, fehér csoki réteget elszínezheti. Ezután a második csoki krémet is hagyd kissé hűlni.

Ez egy hideg torta, ezért felhasználásig tartsd a hűtőben és közvetlenül a fogyasztás előtt vedd elő.

Ha tovább szeretnél inspirálódni desszert kategóriában, akkor kattints a Desszert kategória menüpontra.

Csokis kekszes torta kétféle csokiból videó:

Hozzávalók

Tortalap hozzávalók:

Barna csokikrém hozzávalók:

Fehér csokikrém hozzávalók:

    Receptleírás

    Lépés 1
    Csokis kekszes torta

    Első lépésben készítsd el a tortaalapot. Ehhez daráld le az Oreo kekszet és keverd el az olvasztott vajjal.

    Lépés 2
    Csokis kekszes torta

    Lépés 3
    Csokis kekszes torta

    Ezután ezt az alapot egyenletesen oszlasd el a kibélelt tortaforma alján. Ezt követően tedd a hűtőbe min 1 órára, amíg a vajas-kekszes alap megdermed.

    Lépés 4
    Csokis kekszes torta

    Az első krémes réteg elkészítéséhez add a tejhez a zselatinport és keverd csomómentesre, majd tedd félre a későbbi felhasználásig.

    Lépés 5
    Csokis kekszes torta

    Töltsd a habtejszínt egy lábasba, majd közepes lángon kezdd el melegíteni, add hozzá a cukrot és keverd el. Amikor forrni kezd, húzd le a tűzről.

    Lépés 6
    Csokis kekszes torta

    Add hozzá a feldarabolt csokit és addig kevergesd, amíg fel nem olvadt teljesen.

    Lépés 7
    Csokis kekszes torta

    Lépés 8
    Csokis kekszes torta

    Majd tedd hozzá az áztatott zselatint és keverd csomómentesre. Ezzel el is készült az első csokikrémünk.

    Lépés 9
    Csokis kekszes torta

    Öntsd a hideg tortaalapra az elkészült csokikrémet és tedd újra a hűtőbe a teljes megdermedésig (min. 4 óra, de még jobb egy egész éjszakára).

    Lépés 10
    Csokis kekszes torta

    A második fehércsokis réteg elkészítése megegyezik az előzőével. Vagyis először áztasd a zselatint a tejbe.

    Lépés 11
    Csokis kekszes torta

    Majd melegítsd a tejszínt közepes lángon forrásig, közben add hozzá a cukrot. Miután felforrt, húzd félre a tűzről.

    Lépés 12
    Csokis kekszes torta

    Keverd el benne a fehércsokit. Folyamatosan kevergesd, amíg teljesen el nem olvad a fehércsoki a forró tejszínben.

    Lépés 13

    Amikor ez megtörtént, add hozzá az áztatott zselatint és ismét keverd csomómentesre.

    Lépés 14
    Csokis kekszes torta

    Az elkészült fehércsokis krémet óvatosan öntsd a lehűlt és megdermedt csokis-kekszes alapra. A torta felszínén keletkező apró levegőbuborékok egy tompa késsel megérintve eltüntethetőek. Tedd ismét hűtőbe amíg ismét teljesen meg nem dermedt.

    Lépés 15
    Csokis kekszes torta kétféle csokiból

    Egy kés segítségével válaszd el a formától a kihűlt tortát. Az elkészült tortát tovább díszítheted, tejszínhabbal, krémekkel és/vagy gyümölcsökkel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük