- 2021.05.28.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Mediterrán, Spanyol ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés10 perc
- Adag4
- Megtekintés1 873
A mediterrán omlett egy ritkán fogyasztott reggeli, legalábbis Magyarországon. Tuti, hogy múlnak el úgy életek, hogy valaki soha életében nem próbálta az articsókát, pedig érdemes. Az articsóka rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkező zöldségféle, gyógynövény.
De maradjunk az omlettnél, vagy rántottánál, amit azért valljunk be őszintén néha megkíván az ember. Nagyon klassz kis reggeli, vagy vacsorának való egytálétel. Számtalanféleképpen variálható, lehet készíteni sima, sajtos, zöldséges és húsos változatot is, de akár keverhetőek is az összetevők. Zárójelben jegyzem meg, hogy a gyümölcsös omlettet még nem próbáltam én sem 😊, de az nem is tartozik a mediterrán konyha típikus ételei közé.
Ennek a mediterrán omlettnek adhattam volna az „Articsókás tortilla” címet is, az is megállná a helyét. Mint már megannyi receptnél és bejegyzésnél említettem, mi (Ivett és én) itt Spanyolországban élünk, ezért számos olyan receptet osztunk meg veletek, amit itt gyakran szokás fogyasztani, autentikusak és többnyire egészségesek.
A tortilla az egyik ilyen étel, amit alapvetően krumplival vagy articsókával szokás készíteni. A spanyolok egyik kulcsfontosságú tapas-a. Szinte tuti, hogy betérve egy tapas barba, a tortilla az megtalálható a tapas kínálatban. Ebben a receptben az articsókás változatot mutatjuk be.
A mediterrán omlett egyik fő összetevője az articsóka. Amit érdemes tudni róla:
Szirmai közt igazi kincs rejtőzik, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Magas rosttartalma és alacsony kalória értéke miatt értékes szövetségese lehet a fogyókúrázóknak.
Az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot tedd azonnal citromos vízbe. Ha nagyobb mennyiséget kell megpucolni belőle, használj gumikesztyűt. Ha nincs kéznél, és megfogta a kezed a festékanyag dörzsöld át a bőröd citrommal, így könnyedén eltávolíthatod a foltokat.
Ha nem kaptál friss articsókát, akkor ehhez az articsókás recepthez nyugodtan használhatsz mirelit articsókát is. A konzerves articsóka ebben az esetben nem ajánlott, hiszen az már főtt articsóka.
Az artiócska egészségre gyakorolt hatásairól bővebben az “ARTICSÓKA HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE” bejegyzésünkben olvashatsz.
Az articsóka pucolása nem annyira komplikált feladat, mint amilyennek látszik. Egy rövid videóban bemutatjuk, hogyan csináld: “ARTICSÓKA PUCOLÁSA”
*laktózmentes, gluténmentes recept
További articsókás receptekhez kattints IDE.
Mediterrán omlett articsókával videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Az articsóka virágát pucold meg és távolíts el a virág szívéből a pihéket.
Szeleteld fel lapokra.
A vékonyan felszeletelt virágot pirítsd át olívaolajon, majd fedő alatt párold tovább, amíg megpuhul.
Üsd fel a tojásokat és verd fel. Ízesítsd sóval és borssal.
Ezt követően a felvert tojást öntsd a serpenyőbe és lassú/közepes lángon süsd meg az omlettet.
Amikor a tojás nagyjából átsült és már az omlett teteje már nem túl folyós, egy fedővel vagy a serpenyőnél nagyobb tál segítségével fordítsd meg az omlettet.
A másik oldalát is süsd készre.
Díszítésznek szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Az elkészült omlett melegen és hidegen is nagyon finom.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Szólj hozzá! Válasz megszakítása
Mediterrán omlett articsókával
Hozzávalók
Follow The Directions
Az articsóka virágát pucold meg és távolíts el a virág szívéből a pihéket.
Szeleteld fel lapokra.
A vékonyan felszeletelt virágot pirítsd át olívaolajon, majd fedő alatt párold tovább, amíg megpuhul.
Üsd fel a tojásokat és verd fel. Ízesítsd sóval és borssal.
Ezt követően a felvert tojást öntsd a serpenyőbe és lassú/közepes lángon süsd meg az omlettet.
Amikor a tojás nagyjából átsült és már az omlett teteje már nem túl folyós, egy fedővel vagy a serpenyőnél nagyobb tál segítségével fordítsd meg az omlettet.
A másik oldalát is süsd készre.
Díszítésznek szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Az elkészült omlett melegen és hidegen is nagyon finom.
Recipe Reviews