- 2021.04.23.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Spanyol ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag6
- Megtekintés2 255
A spanyol omlett, a spanyoloknál torilla néven fut. Szándékosan nem a tortilla címet adtam neki, mert a tortilláról egy magyarnak az tuti, hogy nem a spanyol omlett ugrik be elsőre, hanem inkább a tortilla lap, amiből a burrito, tacos és a többi mexikói étel készül.
Ez az omlett eltér az általunk megszokottól, ugyanis burgonyával készül. Ez a burgonyával készült omlett egy tipikus étele a spanyol gasztronómiának. Hetente legalább egy alkalommal otthon is elkészítik, illetve nincs olyan bár ahol ne lenne étlapon. Fogyasztható hidegen és melegen is, illetve önmagában, szendvics feltétnek, tapas-ként vagy akár kísérőként, saláták vagy egytál ételek mellé.
Spanyol omlett, mint ötletes reggeli
Ötletes reggeli, ha egy kicsit több időd van a reggeli elkészítésére, ez kb. 30 perc. Természetesen ezt a receptet is többféle módon készítik “ahány ház, annyi szokás” szokták mondani. Az én változatom hagyma nélkül készül, bár a spanyolok nagyobb részben tesznek bele. Én össze szoktam törni krumplinyomóval a krumplit, de ezt ki is hagyhatod, így darabosabb lesz a végeredmény.
Hogy tovább bővítsem a lehetőségek tárát, ez az egyszerű étel elkészíthető főtt burgonyából is. Ebben az esetben természetesen nem kell megsütni, csak megfőzni és úgy a felvert tojással összekeverni és kisütni.
További csodás reggeli öteleteket a Reggeli receptkategóriában találsz. Viszont, ha kimondottan omlettes, vagy rántottás regggeli ötleteket keresel, akkor ajánlom figyelmedbe az Articsókás omlett és a Cukkinis omlett tekercs változatot is.
Spanyol omlett recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A burgonyákat pucold meg. A megmosott krumplit szeleteld karikákra kb 4-5 mm vastagságúra. Biztonságosabban szeletelhető fel a burgonya, ha vágsz egy talpat neki.
Egy serpenyőben melegítsd olajat. A burgonya karikákat süsd puhára az olajban (amikor a krumpli megpuhult, de még nem kérgesedett be a külseje, akkor van kész).
A sült krumplit szedd egy tálba és krumpli nyomóval törd össze, ízlésed szerint. Van aki úgy szereti, ha a krumpli nagyobb darabokban van, mások (ahogy én is) a pürésebb változatot kedvelik.
Egy másik tálban verd fel a feltört tojásokat. Ízesítsd sóval és borssal.
Egy serpenyőt melegíts fel és az összetört burgonyát szedd át. Extra olaj nem szükséges hozzá ugyanis a sült burgonya már önmagában elég olajos.
A felvert tojást öntsd a krumplihoz, és kis/ közepes lángon készítsd el az omlettet.
Érdemes egy fakanállal a széleket vissza nyomkodni a sütés során. Ezáltal a tortilla tömör és szabályos formájú lesz. Könnyebb is lesz majd forgatni.
Amikor nagyjából átsült és az omlett tetején a tojás már nem túl folyós. Fogj egy a serpenyőnél nagyobb lapos tányért vagy fedőt. Fedd le a tortillát vele és fordítsd meg az egészet.
A tálról csúsztasd vissza a serpenyőbe, hogy a másik oldala is megsüljön az omlettnek.
Az elkészült tortillát szedd egy tálra, a tányérra fordításos technikával .
Conclusion
Jó étvágyat hozzá!
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Spanyol omlett (krumplis omlett)
Hozzávalók
Follow The Directions
A burgonyákat pucold meg. A megmosott krumplit szeleteld karikákra kb 4-5 mm vastagságúra. Biztonságosabban szeletelhető fel a burgonya, ha vágsz egy talpat neki.
Egy serpenyőben melegítsd olajat. A burgonya karikákat süsd puhára az olajban (amikor a krumpli megpuhult, de még nem kérgesedett be a külseje, akkor van kész).
A sült krumplit szedd egy tálba és krumpli nyomóval törd össze, ízlésed szerint. Van aki úgy szereti, ha a krumpli nagyobb darabokban van, mások (ahogy én is) a pürésebb változatot kedvelik.
Egy másik tálban verd fel a feltört tojásokat. Ízesítsd sóval és borssal.
Egy serpenyőt melegíts fel és az összetört burgonyát szedd át. Extra olaj nem szükséges hozzá ugyanis a sült burgonya már önmagában elég olajos.
A felvert tojást öntsd a krumplihoz, és kis/ közepes lángon készítsd el az omlettet.
Érdemes egy fakanállal a széleket vissza nyomkodni a sütés során. Ezáltal a tortilla tömör és szabályos formájú lesz. Könnyebb is lesz majd forgatni.
Amikor nagyjából átsült és az omlett tetején a tojás már nem túl folyós. Fogj egy a serpenyőnél nagyobb lapos tányért vagy fedőt. Fedd le a tortillát vele és fordítsd meg az egészet.
A tálról csúsztasd vissza a serpenyőbe, hogy a másik oldala is megsüljön az omlettnek.
Az elkészült tortillát szedd egy tálra, a tányérra fordításos technikával .
Szólj hozzá!