Egészségtál logo

Omlós sárgarépás pitetészta recept

omlos sargarepas piteteszta recept
  • Előkészítés
    45 perc
  • Sütés/főzés
    15 perc (sütés)
  • Megtekintés
    495

Egy omlós pitetészta, remek alap a sós és édes töltelékekhez. Igaz, a pite hallatán legtöbbünknek a nagyi illatos almás pitéje ugrik be azonnal, azonban a pite lehet sós is. Gondoljunk csak az angolok húsos pitéire vagy a franciák quiche nevű, porhanyós és ízletes variációjára.

Amiben a mi pitetésztánk eltér az eredetitől, az egyrészt a masszához adott sárgarépa, amelytől az extra ízén túl, csodálatos színt is kap a tészta, másrészt a hagyományos “tortaforma” helyett, mi önálló, kis falatkákat készítettünk, kosárkát, illetve tölcsért formázva a tésztából. Ezeket töltöttük meg és díszítettük fel. Ezek a piteformák nagyon mutatósak, egyszerűen elkészíthetőek, és tökéletesek vendégváró falatkáknak.

Pitetészta tölteléknek nagyszerü például az orosz tonhalsaláta. Orosz tonhalsaláta receptünket itt találod.

Omlós sárgarépás pitetészta recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Nekem 6 kosárka füllel és 8 tölcsér jött ki, azonban ez változhat az általad készített formák méretétől függően.

    Lépés 1
    piteteszta recept

    Egy tálban villával vagy botmixerrel pürésítsd a főtt sárgarépákat.

    Lépés 2
    aomlos pitateszta recept

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet az összes hozzávalóval és a sárgarépa pürével.

    Lépés 3
    omlos piteteszta recept

    Alaposan gyúrd össze.

    Lépés 4
    omlos sargarepas piteteszta recept

    Lisztezett felületen gyúrd meg a tésztát. Ha több különböző formát szeretnél, akkor szedd annyi részre a tésztát. Én most 2 részre szedtem, mert két formát, tölcsér és kosár formát készítettem el.

    Lépés 5
    omlos piteteszta recept

    A kis tölcsérek kialakításához, tépj egy darab alufóliát, hajtsd félbe, és egy nyers sárgarépát tekerj körbe vele. Az igy kapott tölcsér formából távolítsd el a sárgarépát és kész a forma. Ennek mintájára készíts annyi formát, amennyire szükséged van.

    Lépés 6
    omlos piteteszta recept

    Lépés 7
    omlos piteteszta recept

    A tölcsér formához az egyik adag tésztát nyújtsd ki, kb. 0,5 cm vastagságúra. Egy pizza, vagy derelyevágó segítségével vágd vékony csíkokra, amelyeket a későbbiekben a tölcsérforma köré tekerünk.

    Lépés 8
    omlos piteteszta recept

    A levágott tészta csíkot kissé sodord át a nyújtófával és tekerd az alufólia forma köré.

    Lépés 9
    omlos piteteszta recept

    A feltekert tésztát kendd át a felvert tojásfejérjével. Ettől a sütés után szép fényes felülete lesz.

    Lépés 10
    omlos piteteszta recept

    A kosárhoz a tészta másik felét ugyanúgy nyújtsuk ki, kb. fél cm vastagságúra. A kosárforma kialakításához én muffin sütőformát használtam. A kinyújtott tésztából szaggass kerek formákat. Arra figyelj, hogy legyen nagyobb a kiszaggatott forma átmérője, mint a (muffin-) forma, amelybe belehelyezed a tésztát. A szaggatás során leeső tésztadarabkákat gyúrd eggyé és nyújtsd ki ismét. Hosszanti irányban vágd vékony csíkokra, ami képezi majd a kosár fülét.

    Lépés 11
    omlos piteteszta recept

    A formákat, előmelegített sütőben 180 Cº-on, 15 perc alatt süsd aranyszínűre. A sütéshez használhatsz sütőpapírt, vagy kivajazott és lisztezett tepsit, sütőformát is.

    Lépés 12
    omlos piteteszta recept

    Lépés 13
    omlos piteteszta recept

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük