- 2021.04.09.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Fantázia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés45 perc
- Sütés/főzés15 perc (sütés)
- Megtekintés1 078
Egy omlós pitetészta, remek alap a sós és édes töltelékekhez. Igaz, a pite hallatán legtöbbünknek a nagyi illatos almás pitéje ugrik be azonnal, azonban a pite lehet sós is. Gondoljunk csak az angolok húsos pitéire vagy a franciák quiche nevű, porhanyós és ízletes variációjára.
Amiben a mi pitetésztánk eltér az eredetitől, az egyrészt a masszához adott sárgarépa, amelytől az extra ízén túl, csodálatos színt is kap a tészta, másrészt a hagyományos “tortaforma” helyett, mi önálló, kis falatkákat készítettünk, kosárkát, illetve tölcsért formázva a tésztából. Ezeket töltöttük meg és díszítettük fel. Ezek a piteformák nagyon mutatósak, egyszerűen elkészíthetőek, és tökéletesek vendégváró falatkáknak.
Pitetészta tölteléknek nagyszerü például az orosz tonhalsaláta. Orosz tonhalsaláta receptünket itt találod.
Omlós sárgarépás pitetészta recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Nekem 6 kosárka füllel és 8 tölcsér jött ki, azonban ez változhat az általad készített formák méretétől függően.
Egy tálban villával vagy botmixerrel pürésítsd a főtt sárgarépákat.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet az összes hozzávalóval és a sárgarépa pürével.
Alaposan gyúrd össze.
Lisztezett felületen gyúrd meg a tésztát. Ha több különböző formát szeretnél, akkor szedd annyi részre a tésztát. Én most 2 részre szedtem, mert két formát, tölcsér és kosár formát készítettem el.
A kis tölcsérek kialakításához, tépj egy darab alufóliát, hajtsd félbe, és egy nyers sárgarépát tekerj körbe vele. Az igy kapott tölcsér formából távolítsd el a sárgarépát és kész a forma. Ennek mintájára készíts annyi formát, amennyire szükséged van.
A tölcsér formához az egyik adag tésztát nyújtsd ki, kb. 0,5 cm vastagságúra. Egy pizza, vagy derelyevágó segítségével vágd vékony csíkokra, amelyeket a későbbiekben a tölcsérforma köré tekerünk.
A levágott tészta csíkot kissé sodord át a nyújtófával és tekerd az alufólia forma köré.
A feltekert tésztát kendd át a felvert tojásfejérjével. Ettől a sütés után szép fényes felülete lesz.
A kosárhoz a tészta másik felét ugyanúgy nyújtsuk ki, kb. fél cm vastagságúra. A kosárforma kialakításához én muffin sütőformát használtam. A kinyújtott tésztából szaggass kerek formákat. Arra figyelj, hogy legyen nagyobb a kiszaggatott forma átmérője, mint a (muffin-) forma, amelybe belehelyezed a tésztát. A szaggatás során leeső tésztadarabkákat gyúrd eggyé és nyújtsd ki ismét. Hosszanti irányban vágd vékony csíkokra, ami képezi majd a kosár fülét.
A formákat, előmelegített sütőben 180 Cº-on, 15 perc alatt süsd aranyszínűre. A sütéshez használhatsz sütőpapírt, vagy kivajazott és lisztezett tepsit, sütőformát is.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Omlós sárgarépás pitetészta recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Nekem 6 kosárka füllel és 8 tölcsér jött ki, azonban ez változhat az általad készített formák méretétől függően.
Egy tálban villával vagy botmixerrel pürésítsd a főtt sárgarépákat.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet az összes hozzávalóval és a sárgarépa pürével.
Alaposan gyúrd össze.
Lisztezett felületen gyúrd meg a tésztát. Ha több különböző formát szeretnél, akkor szedd annyi részre a tésztát. Én most 2 részre szedtem, mert két formát, tölcsér és kosár formát készítettem el.
A kis tölcsérek kialakításához, tépj egy darab alufóliát, hajtsd félbe, és egy nyers sárgarépát tekerj körbe vele. Az igy kapott tölcsér formából távolítsd el a sárgarépát és kész a forma. Ennek mintájára készíts annyi formát, amennyire szükséged van.
A tölcsér formához az egyik adag tésztát nyújtsd ki, kb. 0,5 cm vastagságúra. Egy pizza, vagy derelyevágó segítségével vágd vékony csíkokra, amelyeket a későbbiekben a tölcsérforma köré tekerünk.
A levágott tészta csíkot kissé sodord át a nyújtófával és tekerd az alufólia forma köré.
A feltekert tésztát kendd át a felvert tojásfejérjével. Ettől a sütés után szép fényes felülete lesz.
A kosárhoz a tészta másik felét ugyanúgy nyújtsuk ki, kb. fél cm vastagságúra. A kosárforma kialakításához én muffin sütőformát használtam. A kinyújtott tésztából szaggass kerek formákat. Arra figyelj, hogy legyen nagyobb a kiszaggatott forma átmérője, mint a (muffin-) forma, amelybe belehelyezed a tésztát. A szaggatás során leeső tésztadarabkákat gyúrd eggyé és nyújtsd ki ismét. Hosszanti irányban vágd vékony csíkokra, ami képezi majd a kosár fülét.
A formákat, előmelegített sütőben 180 Cº-on, 15 perc alatt süsd aranyszínűre. A sütéshez használhatsz sütőpapírt, vagy kivajazott és lisztezett tepsit, sütőformát is.
Szólj hozzá!