- 2021.09.17.
- by Kulka Nikoletta
- 1 Like
- 0 / 5
- Cuisine: Arab konyha
- Difficulty: Easy
- 11 233 Megtekintés


- ElĹ‘kĂ©szĂtĂ©s10 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag4
- Ready In10 perc
A humusz, más néven csicseriborsókrém, hazánkban leginkább szendvicskrémként fogyasztva elterjedt.
A szakemberek szerint ideális heti kĂ©tszer hĂĽvelyes zöldsĂ©get fogyasztani. A csicseriborsĂł fogyasztása megoldás lehet erre. EgĂ©szĂtsd ki az Ă©trendedet vele. A csicseriborsĂł rendkĂvĂĽl táplálĂł Ă©s remek fehĂ©rje forrás vegetáriánusok Ă©s vegánok számára is. A humusz sokoldalĂşan felhasználhatĂł Ă©s kitűnĹ‘en variálhatĂł más zöldsĂ©gekkel is.
Ha szeretnĂ©l többet megtudni arrĂłl, hogy a csicseriborsĂł mi mindenre jĂł, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetĂĽnkre, akkor olvasd el a “A csicseriborsĂł Ă©lettani hatása” bejegyzĂ©sĂĽnket. EzentĂşl mĂ©g további informáciĂłt a csicseriborsĂł elkĂ©szĂtĂ©sĂ©rĹ‘l Ă©s felhasználásárĂłl IDE kattintva olvashatsz.
Mi itt, egy hagyományos receptet mutatunk be, de weboldalunkon találsz többfĂ©le mĂłdon elkĂ©szĂtett receptet is, pl: mentás-cĂ©klás Ă©s chilis-avokádĂłs humusz.
CĂ©klával Ă©s avokádĂłval gazdagĂtva ez az önmagában is nagyon finom krĂ©m, Ăşj távlatokat kaphat, ráadásul gyorsan Ă©s könnyen elkĂ©szĂthetĹ‘ házilag is. Amire feltĂ©tlen szĂĽksĂ©ged lesz, az egy turmixgĂ©p vagy botmixer.
A másik fontos alapanyaga a csicseriborsĂłkrĂ©mnek a tahini, ami nem más, mint szezámpaszta. Ha nehĂ©zsĂ©get okoz a beszerzĂ©se, akár elkĂ©szĂtheted otthon is szezámmagbĂłl (pirĂtott vagy natĂşr) kevĂ©s olaj hozzáadásával.
Â
Érdekesség a humusz eredetéről
A humusz, arab eredetű “hummus bi tahĂna”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsĂł tahinivel. A recept lĂ©trejöttĂ©nek idĹ‘pontja nem teljesen tisztázott.
Magyarul sok esetben “hummusz”-nak is Ărják, hogy egyĂ©rtelmű legyen, nem a humuszrĂłl, azaz a talaj egyik alkotĂłelemĂ©röl van szĂł.
Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.
A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.
Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus
Humusz recept (3 Ăzben) videĂł:
Ingredients
Directions

Tedd a turmixgĂ©pbe az alaposan leöblĂtett, fĹ‘tt csicseriborsĂłt, majd add hozzá a többi hozzávalĂłt Ă©s fűszerezd ĂzlĂ©s szerint.

Turmixold le és adj hozzá kevés vizet, ha túl sűrűnek találnád vagy ha a gépednek nehézséget okozna a darálás.

Tálalás elĹ‘tt kĂłstold meg az elkĂ©szĂĽlt humuszt Ă©s állĂtsd be az Ăzvilágát. Tálaláskor hintsd meg friss petrezselyemmel Ă©s olĂvaolajjal a krĂ©met.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Humusz házilag (csicseriborsókrém)
Ingredients
Follow The Directions

Tedd a turmixgĂ©pbe az alaposan leöblĂtett, fĹ‘tt csicseriborsĂłt, majd add hozzá a többi hozzávalĂłt Ă©s fűszerezd ĂzlĂ©s szerint.

Turmixold le és adj hozzá kevés vizet, ha túl sűrűnek találnád vagy ha a gépednek nehézséget okozna a darálás.

Tálalás elĹ‘tt kĂłstold meg az elkĂ©szĂĽlt humuszt Ă©s állĂtsd be az Ăzvilágát. Tálaláskor hintsd meg friss petrezselyemmel Ă©s olĂvaolajjal a krĂ©met.
Leave a Review