Hasselback burgonya – Ropogós sült krumpli köret

Hasselback burgonya
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    50 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    2 086

Ezt az izgalmas svéd hasselback burgonya köretet biztos imádni fogod. A svédek nagyot alkottak, a sima burgonyaszemeknek, laza egyszerűséggel, csodálatos és különleges formát adtak. A tökéletes sült krumpli titka a vágásban rejlik, melyhez használhatsz vezetőnek akár fakanalat, vagy evőpálcákat is. Arra ügyelj, hogy ne vágd át a burgonyát.

Tálalhatod köretként sültek, zöldségek mellé, de tovább is képzelheted. A beírdalt, könyvszerűen nyíló lapok közé tehetsz illatos fűszernövényeket, szalonnát, sajtot. A felturbózott hasselback burgonya akár önálló fogásként is megállja a helyét. Sütheted héjában és megpucolva is, habár héjában sütve sokkal autentikusabb. Számtalan lehetőséget hordoz magába és rendkívül esztétikus a megjelenése.

Nem utolsó szempont, hogy a sütőben sült krumpli sokkal egészségesebb formában készül el, mintha bő olajban sütnénk. Nem mirelit, nincs elősütve (ami önmagában már olajos lenne) és nem is kell elősütni, sem előfőzni. Az előkészület összesen 10 percet vesz igénybe és utána a sütőre van bízva a feladat 😁. Az eredmény kívül ropogós, belül vajpuha.

Kiegészítés a hasselback sült krumpli recepthez:

A sütéshez érdemes kb. egyforma nagyságú krumplikat választani, hogy egyszerre készüljenek el.

Ne izgulj, ha nem sikerül teljesen a beirdalt krumpli szeletei közé a fűszervajat bekenni, bejutttni. A sülés során, ahogy egyre jobban sül a krumpli, a szeletek egyre inkább szétnyílnak és ekkor már biztosan be tudod kenni őket rendesen. Körülbelül a sütés félidejénél érdemes átkenni a krumplikat mégegyszer (de ezt majd írjuk is a receptleírásban).

Mint ötlet, ez a hasselback burgonya köret nagyon jól passzol a citromos-kakukkfüves sült csirkecombhoz 😋… már össze is futott a nyál a számban 😅. Ennek receptjét IDE kattintva megtalálod. A csirkét nem kell külön sütnöd (úgy értem időben elkülönítve).

További köret öteleteket a KÖRETETEK receptkategóriában találsz.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    A burgonyaszemeket mosd át alaposan és itasd le róla a vizet. A sütőt melegítsd elő 200 Cº-ra.

    Lépés 2
    Hasselback burgonya

    Az alaposan megmosott krumplikat vágd be, vékony szeletekre. Ügyelj arra, hogy ne vágd át a burgonyákat. Egy fakanál segítségével, vagy két fakanál közé helyezve a krumplit gyorsan és egyszerűen beirdalható anélkül, hogy átvágnád.

    Lépés 3
    Hasselback burgonya

    Lépés 4
    Hasselback burgonya

    Keverd ki a puha vajat a sóval, fokhagymával és a petrezselyemmel.

    Lépés 5
    Hasselback burgonya

    A tepsibe helyezett krumplit kend meg a fűszervajjal, a szeletek közé helyezz rozmaringot és/vagy kakukkfüvet és tedd a sütőbe.

    Lépés 6
    Hasselback burgonya

    Lépés 7
    Hasselback burgonya

    Félidőnél, kb. 25-30 perc múlva az elősütött burgonyákat kend át ismét a fokhagymás vajjal.

    Lépés 8
    Hasselback burgonya

    A sütési idő valamennyit változhat a burgonyák méretétől és típusától függően. Az elkészült sült krumplit fogyaszthatod köretként vagy akár a töltött változatát önálló fogásként.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük