Egészségtál logo

Quinoa köret

Quinoa köret
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    1
  • Megtekintés
    281

A quinoa (ejtsd: kinoa) vagy ahogy őshazájában Peruban hívják quinua, a rizshez hasonlóan változatosan felhasználható. A quinoával könnyed változatosságot vihetsz az étrendbe. A quinoa köret kitűnő önmagában, hidegen is fogyasztható és jól kombinál bármilyen alapanyaggal pl. zöldségekkel, pirított csirkecsíkokkal stb. Például a quinoa saláta egyre többeket csábít kipróbálása. Ugyanakkor a quinoa köret mellett, a quinoából készíthető egyéb étel is, mint a fasírt, krokett, kása. Rengeteg recept létezik, de bárki könnyedén összeállíthat egy saját verziót ízlés szerint.

A quinoa egy álgabona, vagyis rendszertanilag nem a gabonafélékhez, hanem a disznóparéjfélék családjába tartozik. Magas tápértéke miatt az inkák aranyának is nevezték. Nagyon jól beilleszthető a gluténmentes étrend és diétába.

Jótanács a quinoa elkészítéséhez és felhasználásához

– A quinoa mag szaponint tartalmaz, mely az ételnek keserű ízt ad, ezért felhasználás előtt MINDIG mosd át alaposan.

– A főtt quinoa kissé ragadósnak tűnhet, azonban ezzel az apró trükkel eltüntethető a felesleges nedvesség: a megfőtt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, fedd le a lábast a fedővel és hagyd 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergő szemű quinoát kapsz eredményül.

Ebben a bejegyzésünkben egy alapreceptet, a quinoa főzésének receptjét mutatjuk be. Az alaprecept tovább kombinálható különféle zöldségekkel, hal, csirke, gyümölcs kombinációkkal ízlés szerint.

Nézz meg további ötletes köret recepteket is!

Quinoa köret elkészítése videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Quinoa mosása

    A quinoát felhasználás előtt bő vízben mosd meg alaposan. Az elszíneződött és esetleg habos vizet öntsd le róla, majd mosd át újra, amíg a víz áttetsző nem lesz.

    Lépés 2
    Quinoa köret

    Egy előmelegített lábasba tölt kevés olajat.

    Lépés 3
    Quinoa pirítása

    A megszűrt quinoa magokat öntsd a lábasba és enyhén pirítsd át.

    Lépés 4
    Quinoa köret

    Majd engedd fel kétszeres vízzel vagy alaplével. Ebben az esetben 100 g quinoa-hoz 200 ml vizet töltöttem. Szükség esetén ízesítsd sóval.

    Lépés 5
    Quinoa köret

    Keverd meg, majd fedő alatt forrald kb. 15 percig. A quinoa a főzés során duplájára nő, áttetszővé válik és kinyílik. A rizshez és a tésztához hasonlóan al dente-re főzhető.

    Lépés 6
    Pergös quinoa

    A főtt quinoa kissé ragadósnak tűnhet azonban ezzel az apró trükkel eltüntethető a felesleges nedvesség: a megfőtt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával, és ismét fedd le a lábast a fedővel és hagyd további 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergő szemű quinoát kapsz eredményül. Az elkészült quinoa felhasználható köretként, salátákhoz, levesbetétnek.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük