- 2022.11.05.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Amerikai ételek
- Nehézség: Könnyű

- ElÅ‘készÃtés5 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag1
- Megtekintés1 847
A quinoa (ejtsd: kinoa) vagy ahogy Å‘shazájában Peruban hÃvják quinua, a rizshez hasonlóan változatosan felhasználható. A quinoával könnyed változatosságot vihetsz az étrendbe. A quinoa köret kitűnÅ‘ önmagában, hidegen is fogyasztható és jól kombinál bármilyen alapanyaggal pl. zöldségekkel, pirÃtott csirkecsÃkokkal stb. Például a quinoa saláta egyre többeket csábÃt kipróbálása. Ugyanakkor a quinoa köret mellett, a quinoából készÃthetÅ‘ egyéb étel is, mint a fasÃrt, krokett, kása. Rengeteg recept létezik, de bárki könnyedén összeállÃthat egy saját verziót Ãzlés szerint.
A quinoa egy álgabona, vagyis rendszertanilag nem a gabonafélékhez, hanem a disznóparéjfélék családjába tartozik. Magas tápértéke miatt az inkák aranyának is nevezték. Nagyon jól beilleszthető a gluténmentes étrend és diétába.
Jótanács a quinoa elkészÃtéséhez és felhasználásához
– A quinoa mag szaponint tartalmaz, mely az ételnek keserű Ãzt ad, ezért felhasználás elÅ‘tt MINDIG mosd át alaposan.
– A fÅ‘tt quinoa kissé ragadósnak tűnhet, azonban ezzel az apró trükkel eltüntethetÅ‘ a felesleges nedvesség: a megfÅ‘tt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papÃrtörlÅ‘vel vagy egy tiszta konyharuhával, fedd le a lábast a fedÅ‘vel és hagyd 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergÅ‘ szemű quinoát kapsz eredményül.
Ebben a bejegyzésünkben egy alapreceptet, a quinoa fÅ‘zésének receptjét mutatjuk be. Az alaprecept tovább kombinálható különféle zöldségekkel, hal, csirke, gyümölcs kombinációkkal Ãzlés szerint.
Nézz meg további ötletes köret recepteket is!
Quinoa köret elkészÃtése videó:
Hozzávalók
ReceptleÃrás

A quinoát felhasználás elÅ‘tt bÅ‘ vÃzben mosd meg alaposan. Az elszÃnezÅ‘dött és esetleg habos vizet öntsd le róla, majd mosd át újra, amÃg a vÃz áttetszÅ‘ nem lesz.

Egy elÅ‘melegÃtett lábasba tölt kevés olajat.

A megszűrt quinoa magokat öntsd a lábasba és enyhén pirÃtsd át.

Majd engedd fel kétszeres vÃzzel vagy alaplével. Ebben az esetben 100 g quinoa-hoz 200 ml vizet töltöttem. Szükség esetén ÃzesÃtsd sóval.

Keverd meg, majd fedÅ‘ alatt forrald kb. 15 percig. A quinoa a fÅ‘zés során duplájára nÅ‘, áttetszÅ‘vé válik és kinyÃlik. A rizshez és a tésztához hasonlóan al dente-re fÅ‘zhetÅ‘.

A fÅ‘tt quinoa kissé ragadósnak tűnhet azonban ezzel az apró trükkel eltüntethetÅ‘ a felesleges nedvesség: a megfÅ‘tt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papÃrtörlÅ‘vel vagy egy tiszta konyharuhával, és ismét fedd le a lábast a fedÅ‘vel és hagyd további 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergÅ‘ szemű quinoát kapsz eredményül. Az elkészült quinoa felhasználható köretként, salátákhoz, levesbetétnek.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Quinoa köret
Hozzávalók
Follow The Directions

A quinoát felhasználás elÅ‘tt bÅ‘ vÃzben mosd meg alaposan. Az elszÃnezÅ‘dött és esetleg habos vizet öntsd le róla, majd mosd át újra, amÃg a vÃz áttetszÅ‘ nem lesz.

Egy elÅ‘melegÃtett lábasba tölt kevés olajat.

A megszűrt quinoa magokat öntsd a lábasba és enyhén pirÃtsd át.

Majd engedd fel kétszeres vÃzzel vagy alaplével. Ebben az esetben 100 g quinoa-hoz 200 ml vizet töltöttem. Szükség esetén ÃzesÃtsd sóval.

Keverd meg, majd fedÅ‘ alatt forrald kb. 15 percig. A quinoa a fÅ‘zés során duplájára nÅ‘, áttetszÅ‘vé válik és kinyÃlik. A rizshez és a tésztához hasonlóan al dente-re fÅ‘zhetÅ‘.

A fÅ‘tt quinoa kissé ragadósnak tűnhet azonban ezzel az apró trükkel eltüntethetÅ‘ a felesleges nedvesség: a megfÅ‘tt quinoát keverd át, majd takard le egy konyhai papÃrtörlÅ‘vel vagy egy tiszta konyharuhával, és ismét fedd le a lábast a fedÅ‘vel és hagyd további 5 percig pihenni. Ezzel a módszerrel néhány perc alatt pergÅ‘ szemű quinoát kapsz eredményül. Az elkészült quinoa felhasználható köretként, salátákhoz, levesbetétnek.
Szólj hozzá!