- 2022.12.08.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5

- ElÅ‘készÃtés5 perc
- Sütés/főzés5 perc
- Adag2
- Megtekintés1 911
Az édesburgonya-püré egyszerűen elkészÃthetÅ‘ étel. Kiválóan alkalmas köretnek hús és hal mellé egyaránt, de önmagában és krémlevesnek elkészÃtve is nagyon finom.
Az édesburgonya vagy más néven batáta a burgonyához hasonlóan Amerikából származik. Hagyományosan őszi és téli idényzöldség.
Rengetegféleképpen elkészÃthetÅ‘ zöldség, például sütve, fÅ‘zve, pürének, krémlevesnek vagy chipsként. Remekül használható süteményekbe, piskótákba, sÅ‘t fánk is készÃthetÅ‘ belÅ‘le. Az édesburgonya-püré / batátapüré magas cukortartalma miatt természetes édesÃtÅ‘ként is működhet a süteményekben.
Az édesburgonya-püré elkészÃtési ideje önmagában tényleg csak pár percet vesz igénybe. Ami hosszabb idÅ‘, az a sülési ideje. Ez mérettÅ‘l függÅ‘en változhat.
Édesburgonya-püré elÅ‘készÃtése
A püréhez elÅ‘ször is a batáta megfÅ‘zése vagy megsütése szükséges, ami hasonló módon történik, mint a sütÅ‘töknél. Ebben a receptben nem térek ki részletesen az elÅ‘készÃtésre. A recept már a megsült vagy megfÅ‘tt édesburgonyára épült. Ide kattintva megtudhatod, hogyan készül a sült édesburgonya. (Nincs benne semmi ördöngösség. SütÅ‘ bekapcs, édeskrumpli bedob és a szükséges idÅ‘ után már kész is a finomság 😊.)
Édesburgonya-püré tálalása
Élénk narancssárga tónusa miatt tálalásnál nagyon jól feldobja az étel dizájnját. Bármilyen szÃnnel kombinálva jól fog mutatni. Egy kis petrezselyemlevéllel kiegészÃtve ezt még tovább is fokozhatjuk (kivéve a desszertek, édességek esetében).
Tálaláskor lehet egy külön kis edényben szervÃrozni a pürét. A pürét tegyük egy kis tálkába és egy kanál segÃtségével simÃtsuk el a püré tetejét.
Természetesen lehet az étel mellé is tálalni. Ezt lehet egyszerűen, hagyományosan, rusztikus módon merÃtÅ‘kanállal ráhelyezni a tányérra. Abban az esetben, ha sült mellé lesz a köret, akkor törekedjük rá, hogy enyhén fölfelé épÃtkezzünk. Arra gondolok, hogy jobban mutat az étel a tányéron, ha nem külön-külön kisebb szigeteket képezve helyezzük el az ételeket, hanem inkább a tányér közepe felé orientáltan, a köretet alulra, a sültet enyhén félig ráhelyezve tálaljuk fel.
+1 ötlet az édesburgonya püré tálalásához
Kisebb merÅ‘kanállal vagy fagyi adagoló kanállal egy igazi költeményt tehetünk az asztalra. A kanalat enyhén, egy kenÅ‘toll vagy szilikonecset segÃtségével olajozzunk meg, majd kanalazzunk egyet a pürébÅ‘l, húzzuk le az edény szélén a kanalat és helyezzük az adagot a tányérra. A kanál méretétÅ‘l függÅ‘en készÃtsünk több vagy kevesebb félgombócot.
Tekints meg további köret recepteket is!
Hozzávalók
ReceptleÃrás

A főtt/sült édesburgonyát tedd egy lábasba és egy krumplinyomóval törd össze.

Add hozzá a vajat, a gyömbért és a szerecsendiót, Ãzlés szerint ÃzesÃtsd sóval és borssal.

Töltsd hozzá az alaplevet, majd lassú lángon keverd ki a pürét.

Az elkészült édesburgonya pürét átpasszÃroztam. A kisebb méretű batáta esetében ez a lépés elhagyható. Azonban én óriás édesburgonyából vágott darabot sütöttem, ami rostosabb, Ãgy szükséges ez a lépés.

Az elkészült batáta pürét tedd egy tálba, és a felszÃnét egy kanállal simÃtsd el az Ãzléses tálaláshoz.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Édesburgonya-püré
Hozzávalók
Follow The Directions

A főtt/sült édesburgonyát tedd egy lábasba és egy krumplinyomóval törd össze.

Add hozzá a vajat, a gyömbért és a szerecsendiót, Ãzlés szerint ÃzesÃtsd sóval és borssal.

Töltsd hozzá az alaplevet, majd lassú lángon keverd ki a pürét.

Az elkészült édesburgonya pürét átpasszÃroztam. A kisebb méretű batáta esetében ez a lépés elhagyható. Azonban én óriás édesburgonyából vágott darabot sütöttem, ami rostosabb, Ãgy szükséges ez a lépés.

Az elkészült batáta pürét tedd egy tálba, és a felszÃnét egy kanállal simÃtsd el az Ãzléses tálaláshoz.
Szólj hozzá!