- 2021.07.02.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Svéd receptek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés50 perc
- Adag2
- Megtekintés2 191
Ezt az izgalmas svéd hasselback burgonya köretet biztos imádni fogod. A svédek nagyot alkottak, a sima burgonyaszemeknek, laza egyszerűséggel, csodálatos és különleges formát adtak. A tökéletes sült krumpli titka a vágásban rejlik, melyhez használhatsz vezetőnek akár fakanalat, vagy evőpálcákat is. Arra ügyelj, hogy ne vágd át a burgonyát.
Tálalhatod köretként sültek, zöldségek mellé, de tovább is képzelheted. A beírdalt, könyvszerűen nyíló lapok közé tehetsz illatos fűszernövényeket, szalonnát, sajtot. A felturbózott hasselback burgonya akár önálló fogásként is megállja a helyét. Sütheted héjában és megpucolva is, habár héjában sütve sokkal autentikusabb. Számtalan lehetőséget hordoz magába és rendkívül esztétikus a megjelenése.
Nem utolsó szempont, hogy a sütőben sült krumpli sokkal egészségesebb formában készül el, mintha bő olajban sütnénk. Nem mirelit, nincs elősütve (ami önmagában már olajos lenne) és nem is kell elősütni, sem előfőzni. Az előkészület összesen 10 percet vesz igénybe és utána a sütőre van bízva a feladat 😁. Az eredmény kívül ropogós, belül vajpuha.
Kiegészítés a hasselback sült krumpli recepthez:
A sütéshez érdemes kb. egyforma nagyságú krumplikat választani, hogy egyszerre készüljenek el.
Ne izgulj, ha nem sikerül teljesen a beirdalt krumpli szeletei közé a fűszervajat bekenni, bejutttni. A sülés során, ahogy egyre jobban sül a krumpli, a szeletek egyre inkább szétnyílnak és ekkor már biztosan be tudod kenni őket rendesen. Körülbelül a sütés félidejénél érdemes átkenni a krumplikat mégegyszer (de ezt majd írjuk is a receptleírásban).
Mint ötlet, ez a hasselback burgonya köret nagyon jól passzol a citromos-kakukkfüves sült csirkecombhoz 😋… már össze is futott a nyál a számban 😅. Ennek receptjét IDE kattintva megtalálod. A csirkét nem kell külön sütnöd (úgy értem időben elkülönítve).
További köret öteleteket a “KÖRETETEK“ receptkategóriában találsz.
Hozzávalók
Receptleírás
A burgonyaszemeket mosd át alaposan és itasd le róla a vizet. A sütőt melegítsd elő 200 Cº-ra.
Az alaposan megmosott krumplikat vágd be, vékony szeletekre. Ügyelj arra, hogy ne vágd át a burgonyákat. Egy fakanál segítségével, vagy két fakanál közé helyezve a krumplit gyorsan és egyszerűen beirdalható anélkül, hogy átvágnád.
Keverd ki a puha vajat a sóval, fokhagymával és a petrezselyemmel.
A tepsibe helyezett krumplit kend meg a fűszervajjal, a szeletek közé helyezz rozmaringot és/vagy kakukkfüvet és tedd a sütőbe.
Félidőnél, kb. 25-30 perc múlva az elősütött burgonyákat kend át ismét a fokhagymás vajjal.
A sütési idő valamennyit változhat a burgonyák méretétől és típusától függően. Az elkészült sült krumplit fogyaszthatod köretként vagy akár a töltött változatát önálló fogásként.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Hasselback burgonya – Ropogós sült krumpli köret
Hozzávalók
Follow The Directions
A burgonyaszemeket mosd át alaposan és itasd le róla a vizet. A sütőt melegítsd elő 200 Cº-ra.
Az alaposan megmosott krumplikat vágd be, vékony szeletekre. Ügyelj arra, hogy ne vágd át a burgonyákat. Egy fakanál segítségével, vagy két fakanál közé helyezve a krumplit gyorsan és egyszerűen beirdalható anélkül, hogy átvágnád.
Keverd ki a puha vajat a sóval, fokhagymával és a petrezselyemmel.
A tepsibe helyezett krumplit kend meg a fűszervajjal, a szeletek közé helyezz rozmaringot és/vagy kakukkfüvet és tedd a sütőbe.
Félidőnél, kb. 25-30 perc múlva az elősütött burgonyákat kend át ismét a fokhagymás vajjal.
A sütési idő valamennyit változhat a burgonyák méretétől és típusától függően. Az elkészült sült krumplit fogyaszthatod köretként vagy akár a töltött változatát önálló fogásként.
Szólj hozzá!