Palacsintatészta alaprecept

Palacsintatészta
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    30 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 336

Az alap palacsintatészta összetevői nagy általánosságban liszt, tojás, só, szóda/víz, tej. Ez nagyon sokféleképpen változhat, ízlés és hagyományok szerint. Van, aki sütőport is használ, vagy a szénsavas vízre esküszik a sima víz helyett, esetleg tesz cukrot a tésztába, stb. …

A palacsintát mindenki szereti. A rengeteg palacsinta változat közül mégis mindenkinek a nagyi feltekert lekváros, kakaós vagy túrós palacsintája jut elsőként az eszébe.

Idővel biztos kipróbáltad már sósan, húsosan és zöldségesen is, batyut formázva és rakottan is. A palacsinta számtalan ízben és formában tálalható fogás. Fillérekből és rövid idő alatt előállítható finomság. Kezdő vagy hobby szakácsoknak sem okozhat gondot az elkészítése.

Az elkészült palacsintatészta ízlés szerint tölthető sósan és édesen egyaránt. A palacsintát kísérheti mártás is. Ebben az esetben is lehet édes és sós is. Ez a recept édes palacsintára készült, azonban a cukor elhagyásával sós palacsinta is készíthető belőle.

A palacsintatészta elkészítésénél az egyik legfontosabb az arányok betartása (a liszt minőségétől függően egy picit változhat). Akkor lesz jó a palacsintánk, ha nem válik gumissá az állaga és jól meg van sütve, vagyis barna foltok jelennek meg rajta.

Tippek a palacsintatészta elkészítéséhez:

  1. A palacsintatésztát bekeverés után hagyd pihenni min. 10-15 percig. Ha tovább hagyod pihenni, azzal sincs semmi gond, de akkor lehet, hogy a masszát egy kis vízzel, vagy tejjel tovább kell hígítanod.

  2. A massza kikeveréséhez használj kézi habverőt, mellyel könnyedén lesz a massza csomómentes.

  3. A palacsintasütéshez a legjobb, ha erre a célra elkülönítesz egy palacsintasütő serpenyőt, és nem sütsz benne semmi mást.

  4. Mielőtt nekilátsz a kisütésnek, alaposan forrósítsd fel a serpenyőt.

  5. Az első palacsinta kisütése előtt enyhén olajozd meg a serpenyőt. Ha teflon serpenyőt használsz, akkor elég csak az első palacsinta kisütése elött megolajozni.

  6. Ha nagyobb mennyiséget sütsz, akkor megpróbálhatod egyszerre két serpenyőben a sütést, így fele annyi idő alatt lesznek készen a palacsinták.

  7. Az elkészült és kihűlt palacsintatésztákat tárold folpackkal letakarva.

További palacsinta és desszert receptek:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Palacsintatészta

    Egy mélyebb tálban keverd el a tej felét, a tojással, a cukorral és egy csipet sóval.

    Lépés 2
    Palacsintatészta

    Ezt követően add hozzá a lisztet és a tej másik felét. Keverj egy csomómentes, sűrű masszát (egy hígabb galuskatésztájához hasonlót) belőle. Majd folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a szénsavas vizet is.

    Lépés 3
    Palacsintatészta

    Amikor a palacsinta massza elérte a kívánt sűrűséget, töltsd hozzá az olajat.

    Lépés 4
    Palacsintatészta

    Majd tedd félre és hagyd kb. 10 percet pihenni a tésztát.

    Lépés 5

    Forrósítsd fel a palacsintasütőt. A serpenyőnek igazán forrónak kell lennie, régebbi típusú serpenyők füstöltek az emlékeimben. Az első palacsinta sütése előtt kend meg kevés vajjal vagy olajjal a serpenyőt. Ha teflon serpenyőt használsz a további palacsinták sütéséhez nem szükséges további zsiradék.

    Lépés 6
    Palacsintatészta

    A palacsinta akkor fordítható meg amikor a széle kissé megpirul és a serpenyőt megrázva elmozdul a tészta. Ez kb. 1,5-2 perc oldalanként.

    Lépés 7
    Palacsintatészta

    A megfordításához használhatsz szilikon spatulát vagy az ügyesebbek akár fel is dobhatják, sőt akár két palacsintasütővel is dolgozhatnak.

    Lépés 8
    Palacsintatészta

    Az elkészült palacsintákat sorakoztasd egymás tetejére, ez megvédi a kiszáradástól a tésztát és a meleget is megtartja.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük