Szalagos fánk recept

Szalagos fánk
 • Előkészítés
  30 p (+40 p)
 • Sütés/főzés
  20 perc
 • Adag
  16
 • Megtekintés
  1 559

Ha gasztronómiáról beszélünk, akkor a februári hónapról elsőként a fánk, és azok közül is leginkább a szalagos fánk, farsangi fánk ugrik be. Ami nem véletlen, ugyanis februárban a farsangi időszakhoz hagyományosan hozzátartozik a fánkkészítés.

A fánk eredete régi böjti időszak idejére nyúlik vissza. A valódi eredete nem teljesen tisztázott, viszont egy biztos, hogy a böjt kezdete előtt tartott lakomák és mulatságok egyik finomsága volt, és többféle babona is köthető hozzá.

A fánk egy könnyű, bő olajban sült kelt tészta, amelyet jellemzően porcukorral megszórva, és/vagy lekvárral kiegészítve fogyasztunk.

A szalagos fánk jellemzője, hogy a közepén világos gyűrű, a szélén körbe pedig egy világosabb csík (szalagszerűen) rajzolódik ki. Innen is a fánk neve. Elkészítéséhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, amelyekkel a szűkös időben is rendelkeztek a háztartások. A lekvár lehet bármilyen, de a legkedveltebbek és legnépszerűbbek a sárgabarack-, szilva-, és málnalekvár.

Említést kell tegyek a farsangi fánk világszerte kedvelt rokonáról, amit egész évben szokás fogyasztani, a német berlini fánkról (Berliner). A Berliner olyan, mint egy töltött szalagos fánk, amit lekvárral, krémmel, csokival is megtölthető. Ezt a fajta szalagos fánkot többnyire habzsákkal vagy egy fecskendő segítségével szokták megtölteni. Természetesen ily módon a tetején nincs kis világos mélyedés, ahova a szalagos fánkra jellemző módon kerül a lekvár, mivel már benne van. A tetejét viszont ugyanúgy porcukorral szokás megszórni.

További desszert ötletekért kattints IDE. Ha te leszel a vendéglátó farsangkor, akkor biztos szükséged lesz 1-2 gyorsan elkészíthető receptötletre. Tekintsd meg ötleteinket: vendégváró receptek.

Megjegyzés a szalagos fánk recepthez:

– A recepthez 5 cm-es átmérőjű szaggatót használtam, amiből  18 db fánk lett.

– A sütéhez használjunk bő, forró olajat. Ha nem elég forró az olaj, akkor a tészta nagyobb mennyiségű olajat szívhat magába. Ha nem elég bő az olaj, akkor odaragadhat és megéghet a tészta.

Szalagos fánk recept videó:

Hozzávalók

  Receptleírás

  Lépés 1
  Szalagos fánk

  A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt mérd ki egy edénybe. Keverd össze és hagyd pihenni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

  Lépés 2
  Szalagos fánk

  Egy másik tálban keverd össze a lisztet a csipet sóval. A liszt közepén formázz egy krátert, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet.

  Lépés 3
  Szalagos fánk

  Egy kanállal dolgozd össze a masszát.

  Lépés 4
  Szalagos fánk

  A masszát szedd az asztalra és a tésztát gyúrd simára. A tészta gombócot tedd egy kilisztezett tálba, a tetejét is hintsd meg liszttel.

  Lépés 5
  Szalagos fánk

  Takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.

  Lépés 6
  Szalagos fánk

  Amikor a fánk tésztája megkelt, válaszd ketté a tésztát és formáld őket gombócokká. (Mivel nekem kisebb munkafelületem van, ezért én 2 részletben csináltam, de ha neked van elég helyed, akkor csinálhatod egyben is.) Először az egyik, majd a másik gombóccal dolgozz. Az első gombócot nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagságúra.

  Lépés 7
  Szalagos fánk

  Lépés 8
  Szalagos fánk

  Szaggasd ki egy kiszúróval vagy pohárral a fánkokat. Tégy így a másik gombóccal is. Majd hagyd újabb 10 percig kelni a fánkokat.

  Lépés 9

  Tegyél fel egy lábast bő olajjal melegedni. (Én az utolsó kelési időt használom az olaj felforrósítására.)

  Lépés 10
  Szalagos fánk

  Amikor az olaj felhevült, akkor óvatosan helyezd bele a fánkokat. Kb. 4-5 db-ot egyszerre, persze ez függhet az edény méretétől is.

  Lépés 11
  Szalagos fánk

  Süsd kb. 2 percig, majd fordítsd meg óvatosan és süsd meg a másik oldalukat is (kb. 2 perc).

  Lépés 12
  Szalagos fánk

  Az elkészült fánkokat szedd papírszalvétára, majd egyesével tegyél a közepükbe az általad kedvelt lekvárból. A végén szórd meg a tetejüket porcukorral.

  Lépés 13
  Szalagos fánk

  Download PDF

  Nézd meg ezeket a recepteket is:

  Szólj hozzá!

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük