Szalagos fánk recept

Szalagos fánk
  • Előkészítés
    30 p (+40 p)
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    16
  • Megtekintés
    1 682

Ha gasztronómiáról beszélünk, akkor a februári hónapról elsőként a fánk, és azok közül is leginkább a szalagos fánk, farsangi fánk ugrik be. Ami nem véletlen, ugyanis februárban a farsangi időszakhoz hagyományosan hozzátartozik a fánkkészítés.

A fánk eredete régi böjti időszak idejére nyúlik vissza. A valódi eredete nem teljesen tisztázott, viszont egy biztos, hogy a böjt kezdete előtt tartott lakomák és mulatságok egyik finomsága volt, és többféle babona is köthető hozzá.

A fánk egy könnyű, bő olajban sült kelt tészta, amelyet jellemzően porcukorral megszórva, és/vagy lekvárral kiegészítve fogyasztunk.

A szalagos fánk jellemzője, hogy a közepén világos gyűrű, a szélén körbe pedig egy világosabb csík (szalagszerűen) rajzolódik ki. Innen is a fánk neve. Elkészítéséhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, amelyekkel a szűkös időben is rendelkeztek a háztartások. A lekvár lehet bármilyen, de a legkedveltebbek és legnépszerűbbek a sárgabarack-, szilva-, és málnalekvár.

Említést kell tegyek a farsangi fánk világszerte kedvelt rokonáról, amit egész évben szokás fogyasztani, a német berlini fánkról (Berliner). A Berliner olyan, mint egy töltött szalagos fánk, amit lekvárral, krémmel, csokival is megtölthető. Ezt a fajta szalagos fánkot többnyire habzsákkal vagy egy fecskendő segítségével szokták megtölteni. Természetesen ily módon a tetején nincs kis világos mélyedés, ahova a szalagos fánkra jellemző módon kerül a lekvár, mivel már benne van. A tetejét viszont ugyanúgy porcukorral szokás megszórni.

További desszert ötletekért kattints IDE. Ha te leszel a vendéglátó farsangkor, akkor biztos szükséged lesz 1-2 gyorsan elkészíthető receptötletre. Tekintsd meg ötleteinket: vendégváró receptek.

Megjegyzés a szalagos fánk recepthez:

– A recepthez 5 cm-es átmérőjű szaggatót használtam, amiből  18 db fánk lett.

– A sütéhez használjunk bő, forró olajat. Ha nem elég forró az olaj, akkor a tészta nagyobb mennyiségű olajat szívhat magába. Ha nem elég bő az olaj, akkor odaragadhat és megéghet a tészta.

Szalagos fánk recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Szalagos fánk

    A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt mérd ki egy edénybe. Keverd össze és hagyd pihenni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

    Lépés 2
    Szalagos fánk

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet a csipet sóval. A liszt közepén formázz egy krátert, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet.

    Lépés 3
    Szalagos fánk

    Egy kanállal dolgozd össze a masszát.

    Lépés 4
    Szalagos fánk

    A masszát szedd az asztalra és a tésztát gyúrd simára. A tészta gombócot tedd egy kilisztezett tálba, a tetejét is hintsd meg liszttel.

    Lépés 5
    Szalagos fánk

    Takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.

    Lépés 6
    Szalagos fánk

    Amikor a fánk tésztája megkelt, válaszd ketté a tésztát és formáld őket gombócokká. (Mivel nekem kisebb munkafelületem van, ezért én 2 részletben csináltam, de ha neked van elég helyed, akkor csinálhatod egyben is.) Először az egyik, majd a másik gombóccal dolgozz. Az első gombócot nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagságúra.

    Lépés 7
    Szalagos fánk

    Lépés 8
    Szalagos fánk

    Szaggasd ki egy kiszúróval vagy pohárral a fánkokat. Tégy így a másik gombóccal is. Majd hagyd újabb 10 percig kelni a fánkokat.

    Lépés 9

    Tegyél fel egy lábast bő olajjal melegedni. (Én az utolsó kelési időt használom az olaj felforrósítására.)

    Lépés 10
    Szalagos fánk

    Amikor az olaj felhevült, akkor óvatosan helyezd bele a fánkokat. Kb. 4-5 db-ot egyszerre, persze ez függhet az edény méretétől is.

    Lépés 11
    Szalagos fánk

    Süsd kb. 2 percig, majd fordítsd meg óvatosan és süsd meg a másik oldalukat is (kb. 2 perc).

    Lépés 12
    Szalagos fánk

    Az elkészült fánkokat szedd papírszalvétára, majd egyesével tegyél a közepükbe az általad kedvelt lekvárból. A végén szórd meg a tetejüket porcukorral.

    Lépés 13
    Szalagos fánk

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük