- 2022.09.25.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag10
- Megtekintés2 249
Az év bármely évszakában, akár még forró nyári napokon is kitűnő választás lehet ez a csokis kekszes torta. Néhány alapanyagból, gyorsan és könnyen elkészíthető. Ezen a nyáron, egy születésnapi torta meglepetést keresgélve akadtam rá erre a receptre, amit most itt megosztok veled. Egy olyan hideg, sütés nélküli tortára vágytam, amely azért bírja a meleget a forró nyári melegben is. Ez a kétféle csokiból készült hideg torta minden szempontból telitalálat volt.
A torta alapját az Oreo keksz adja, ami remekül illik a kétféle csokoládé krémességéhez. Ráadásul egy apró trükköt használva extra tartást kap a krém, aminek köszönhetően könnyen és szépen szeletelhető a torta. Az egyetlen időigényes munkát a hűtő elvégzi helyettünk. Az eredmény pedig egy önmagában is elegáns sütemény, de még tovább dekorálható. Én ehhez friss gyümölcsöt chantilly krémet (felvert tejszínhab) használtam.
Tanácsok, észrevételek a csokis kekszes torta elkészítéséhez
Az első tanács, hogy minőségi csokoládét válassz a krém elkészítéséhez. Bármelyikünk képes megkülönböztetni egy minőségi csokoládéból készült krémet az ízéről, anélkül, hogy gourmand lenne. Az alacsony kakaótartalmú csokoládéból készült krém veszít ízének és színének intenzivitásából, és mélységéből.
A tortalaphoz ebben a receptben Oreo kekszet használtam, de természetesen választhatsz másik kekszet, ízlés szerint. Azonban a vaj mennyisége lényeges, ugyanis lehűlve így ad stabil és roppanós alapot a tortának.
A csokoládékrém elkészítéséhez feltétlenül magas zsírtartalmú habtejszínt használj. A csokikrémet nem kell, sőt, nem ajánlott főzni. A felforralt tejszínt vedd le a tűzről, majd ezt követően keverd hozzá a csokoládét. Folyamatos kevergetés mellett, egyszerűen hagyd felolvadni a forró tejszínben. Ne feledd! A csokoládé könnyen megéghet és csomók formálódhatnak benne, ha a csoki hozzáadásakor direkt lángon dolgozol.
A zselatin tartást ad a krémnek, mely által szépen szeletelhető lesz az elkészült süti. A csokoládé ismert arról mennyire kényes a melegre. Ezért nyáron vagy télen egy meleg szobában könnyen megolvad és veszíthet tartásából. Azonban a zselatinnak köszönhetően tovább megőrzi tartását. (Mivel a zselatin is hőérzékeny így, ha azt szeretnéd, hogy a csokikrém a meleg hatására se változtasson a formáján, akkor agar agart használj a zselé helyett.)
Amennyiben egy régebbi, többször használatos formában készítenéd el a tortát, úgy feltétlenül béleled ki az alját, egy sütőpapír, karton vagy tányér segítségével, ugyanis előfordulhat, hogy a meleg csokikrém átereszt az illesztéseknél. Ezzel a megoldással könnyen kiküszöbölheted ezt a problémát és így nem szökhet meg egyetlen csepp csokikrém sem 😊.
A torta több rétegből áll, melyeket egyesével kell lehűteni. A csokikrém megdermedéséhez egy háztartási hűtő esetén min. 4 órára van szükség. Ezért érdemes egy éjszakára hűteni. A jó hír, hogy fagyasztóba is betehető, így ezzel a trükkel lerövidíthető a hűtési idő.
Fontos ellenőrizni, a második fehércsokis réteg feltöltése előtt, hogy kellően megdermedt-e az első réteg csokoládé. Ugyanis a meleg krémmel érintkezve megolvadhat az előző fekete csokikrém felszíne, ami a második, fehér csoki réteget elszínezheti. Ezután a második csoki krémet is hagyd kissé hűlni.
Ez egy hideg torta, ezért felhasználásig tartsd a hűtőben és közvetlenül a fogyasztás előtt vedd elő.
Ha tovább szeretnél inspirálódni desszert kategóriában, akkor kattints a Desszert kategória menüpontra.
Csokis kekszes torta kétféle csokiból videó:
Hozzávalók
Tortalap hozzávalók:
Barna csokikrém hozzávalók:
Fehér csokikrém hozzávalók:
Receptleírás
Első lépésben készítsd el a tortaalapot. Ehhez daráld le az Oreo kekszet és keverd el az olvasztott vajjal.
Ezután ezt az alapot egyenletesen oszlasd el a kibélelt tortaforma alján. Ezt követően tedd a hűtőbe min 1 órára, amíg a vajas-kekszes alap megdermed.
Az első krémes réteg elkészítéséhez add a tejhez a zselatinport és keverd csomómentesre, majd tedd félre a későbbi felhasználásig.
Töltsd a habtejszínt egy lábasba, majd közepes lángon kezdd el melegíteni, add hozzá a cukrot és keverd el. Amikor forrni kezd, húzd le a tűzről.
Add hozzá a feldarabolt csokit és addig kevergesd, amíg fel nem olvadt teljesen.
Majd tedd hozzá az áztatott zselatint és keverd csomómentesre. Ezzel el is készült az első csokikrémünk.
Öntsd a hideg tortaalapra az elkészült csokikrémet és tedd újra a hűtőbe a teljes megdermedésig (min. 4 óra, de még jobb egy egész éjszakára).
A második fehércsokis réteg elkészítése megegyezik az előzőével. Vagyis először áztasd a zselatint a tejbe.
Majd melegítsd a tejszínt közepes lángon forrásig, közben add hozzá a cukrot. Miután felforrt, húzd félre a tűzről.
Keverd el benne a fehércsokit. Folyamatosan kevergesd, amíg teljesen el nem olvad a fehércsoki a forró tejszínben.
Amikor ez megtörtént, add hozzá az áztatott zselatint és ismét keverd csomómentesre.
Az elkészült fehércsokis krémet óvatosan öntsd a lehűlt és megdermedt csokis-kekszes alapra. A torta felszínén keletkező apró levegőbuborékok egy tompa késsel megérintve eltüntethetőek. Tedd ismét hűtőbe amíg ismét teljesen meg nem dermedt.
Egy kés segítségével válaszd el a formától a kihűlt tortát. Az elkészült tortát tovább díszítheted, tejszínhabbal, krémekkel és/vagy gyümölcsökkel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Csokis kekszes torta kétféle csokiból
Hozzávalók
Tortalap hozzávalók:
Barna csokikrém hozzávalók:
Fehér csokikrém hozzávalók:
Follow The Directions
Első lépésben készítsd el a tortaalapot. Ehhez daráld le az Oreo kekszet és keverd el az olvasztott vajjal.
Ezután ezt az alapot egyenletesen oszlasd el a kibélelt tortaforma alján. Ezt követően tedd a hűtőbe min 1 órára, amíg a vajas-kekszes alap megdermed.
Az első krémes réteg elkészítéséhez add a tejhez a zselatinport és keverd csomómentesre, majd tedd félre a későbbi felhasználásig.
Töltsd a habtejszínt egy lábasba, majd közepes lángon kezdd el melegíteni, add hozzá a cukrot és keverd el. Amikor forrni kezd, húzd le a tűzről.
Add hozzá a feldarabolt csokit és addig kevergesd, amíg fel nem olvadt teljesen.
Majd tedd hozzá az áztatott zselatint és keverd csomómentesre. Ezzel el is készült az első csokikrémünk.
Öntsd a hideg tortaalapra az elkészült csokikrémet és tedd újra a hűtőbe a teljes megdermedésig (min. 4 óra, de még jobb egy egész éjszakára).
A második fehércsokis réteg elkészítése megegyezik az előzőével. Vagyis először áztasd a zselatint a tejbe.
Majd melegítsd a tejszínt közepes lángon forrásig, közben add hozzá a cukrot. Miután felforrt, húzd félre a tűzről.
Keverd el benne a fehércsokit. Folyamatosan kevergesd, amíg teljesen el nem olvad a fehércsoki a forró tejszínben.
Amikor ez megtörtént, add hozzá az áztatott zselatint és ismét keverd csomómentesre.
Az elkészült fehércsokis krémet óvatosan öntsd a lehűlt és megdermedt csokis-kekszes alapra. A torta felszínén keletkező apró levegőbuborékok egy tompa késsel megérintve eltüntethetőek. Tedd ismét hűtőbe amíg ismét teljesen meg nem dermedt.
Egy kés segítségével válaszd el a formától a kihűlt tortát. Az elkészült tortát tovább díszítheted, tejszínhabbal, krémekkel és/vagy gyümölcsökkel.
Szólj hozzá!