Céklás humusz

Ceklas humusz
Ceklas humusz
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Ready In
    10 perc

A céklás humusz egy igazi különlegesség. Alapvetően a humusz receptek házilag is könnyen elkészíthetőek. Ami legjobb benne, hogy számtalan formában lehet ízesíteni, színezni, variálni.

A rózsaszínes árnyalata miatt nagyon jól mutat. Nagyszerű vendégváró, mártogatósként vagy/és szendvicsfeltétként feltálalva. Akár halak, sültek mellé ízletes és dekorációként is szemet vonzó látvány.

A humusz elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükség, na meg egy turmixgép vagy botmixerre. A csicseriborsó és cékla mellett egy másik fontos szerepet betöltö alapanyag a tahini, ami egy szezámmagból készült paszta. Ez megvásárolható készen boltban is, de ha szeretnél teljesen friss és mindenféle adalékanyagmentes tahinit, akkor az is megoldható pár perc alatt.

A szakemberek szerint ideális heti kétszer hüvelyes zöldséget fogyasztani. A csicseriborsó fogyasztása megoldás lehet erre. Egészítsd ki az étrended vele. A csicseriborsó rendkívül tápláló és remek fehérje forrás vegetáriánusok és vegánok számára is. A humusz sokoldalúan felhasználható és kitűnően variálható más zöldségekkel is.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy a csicseriborsó mi mindenre jó, fogyasztása milyen hatást fejt ki a szervezetre, akkor olvasd el a „A csicseriborsó élettani hatása” bejegyzésünket. Még ezen túl, szeretnél a csicseriborsó felhasználásáról többet olvasni, akkor kattints IDE.

 

További humusz recepteket itt találsz:

Ha a hagyományos humusz receptet szeretnéd kipróbálni, akkor annak receptjét ide kattintva megtalálod: Hagyományos humusz recept

Csicseriborsókrém avokádóval és chilivel felturbózva: Chilis-avokádós humusz recept

 

Érdekesség a humusz eredetéről

A humusz, arab eredetű “hummus bi tahína”, ami annyit jelent, hogy csicseriborsó tahinivel. A recept létrejöttének időpontja nem teljesen tisztázott.

Magyarul sok esetben „hummusz”-nak is írják, hogy egyértelmű legyen, nem a humuszról, azaz a talaj egyik alkotóeleméröl van szó.

Közel-keleten, ahonnan eredetileg származik a humusz, elsősorban pita kenyérrel előételként tálalják fel, de előfordul, hogy saláták és egyéb ételek mellé mártogatósként is. Például a közismert falafel szendvicshez is előszeretettel fogyasztják.

A humusz eredeti recept hozzávalói a csicseriborsó, tahini és citromlé. Ehhez térségenként változó módon adtak hozzá egyéb hozzávalókat, mint például a fokhagyma, vagy pirospaprika.

Forrás:
https://es.wikipedia.org/wiki/Hummus

Humusz recept 3 ízben:

Ingredients

    Directions

    Step1
    Humusz

    Szeleteld nagyobb darabokra a céklát és a vöröshagymát. Tedd a turmixgépbe a feldarabolt céklát és az alaposan leöblített, főtt csicseriborsót.

    Step2
    Céklás humusz

    Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót és ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.

    Step3
    Céklás humusz

    Turmixold teljesen pépessé.

    Step4
    Céklás humusz

    Az elkészült céklás humuszt kóstold meg és állítsd be az ízeket.

    Step5
    Céklás humusz

    Tálaláskor díszítsd a tetejét egy kis rácsurgatott olivaolajjal, apróra darabolt dióval és friss mentalevéllel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Leave a Review

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük