- 2023.02.09.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Magyar
- Nehézség: Közepes
- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés1,5 óra
- Adag4
- Megtekintés1 653
A hideg téli hónapok egyik nagy kedvence a bableves. Örök klasszikus, melyet nálunk mindig valamilyen házi édesség követett, mint a palacsinta, aranygaluska vagy stíriai metélt.
A bableves füstölt hússal, kolbásszal és házi csipetkével igazán tápláló és finom étel. A szárazbab főzése kissé hosszadalmas lehet, de az általunk használt elkészítési móddal csak az utolsó 30 percben igényel némi odafigyelést az ételkészítés. A köztes idő alatt süthetsz palacsintát a család örömére 😊.
A bableves természetesen elkészíthető más formában, különféle húsokkal és levesbetétekkel is. Például a másik legközkedveltebb bableves a füstölt hússal, mint például oldalassal, csülökkel, sonkával elkészített verzió.
Tanácsok, tippek a bableves elkészítéséhez:
– A liszttel vagy keményítővel sűrített ételek a hűtést követően tovább sűrűsödnek. A receptben lisztes sűrítést használunk, így ebben az esetben is kell ezzel számolni.
– A csipetkét elkészítheted külön és együtt a levessel is. Amennyiben a csipetkét a levesben főződ meg, számolj azzal, hogy a leves tovább sűrűsödik, így esetleg szükség lehet kevés víz/alaplé további hozzáadására.
– A bablevesbe remekül illik a füstölt íz. Ha teheted füstölt kolbászt válassz hozzá. Annak hiányában a recept kiegészíthető füstölt szalonnával is.
– A receptleírásban először a csipetke elkészítését mutatjuk be, lépésről-lépésre fotókkal kiegészítve.
– A babot előző este, egy egész éjszakára áztassuk be hideg vízbe, majd felhasználás elött öntsük le róla a vizet és öblítsük át alaposan.
További LEVES receptekért nézz körbe receptgyüjteményünkben.
Hozzávalók
Bableves hozzávalók:
Csipetke hozzávalók:
Receptleírás
Kezdjük a csipetke elkészítésével. Tedd egy kisebb keverőtálba a feltört, nyers tojást, adj hozzá 3 ek. lisztet és ízesítsd sóval és borssal.
Egy kanállal keverd simára a masszát. Kezdetben egy sűrű galuska tésztára hasonlít.
Adj hozzá még egy kanál lisztet és a kanál helyett most már az enyhén lisztes kezeddel gyúrd tovább, amíg kemény nem lesz a tészta. Ha szükséges, adj hozzá annyi lisztet, amennyit a tojás felvesz.
Amikor kívánt keménységű a tészta, lisztezett ujjal csipkedj apró darabokat belőle és sodord össze kerekre. A készülő csipetke tésztát, hagyd enyhén lisztezett felületen, és ügyelj arra, hogy a nyers tészta ne tapadjon össze.
A csipetkéket felhasználás előtt célszerű átszitálni, hogy a felesleges liszt leperegjen a tésztáról.
Tedd fel hideg vízben az előző este beáztatott és átmosott babot, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, sóval, borssal egy nagy lábasba főni.
A levesen a főzés során keletkező habot egy szűrővel távolítsd el.
Vágd fel karikára a kolbászt és a répát.
Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, egy serpenyőben melegíts olajat és pirítsd át a karikára vágott sárgarépát, a finomra aprított fokhagymát és a felkarikázott kolbászt.
Ezt követően hintsd meg 2 ek liszttel és 2 kk pirospaprikával a keverék tetejét, keverd el alaposan és pirítsd tovább az alapot.
A levesből szedj át 3 merőkanál levet a kolbászos alaphoz és keverd csomómentesre.
Amikor ez megtörtént add a kolbászos alapot a leveshez. Keverd el és forrald további 15 percig, amíg minden hozzávaló készre puhul.
Az a leves számomra házi csipetkével a legfinomabb. Amennyiben szeretnéd a levesben készre főzni úgy kb. 5 percet számolj rá erre a folyamatra. Én utolsó összetevőként szoktam hozzá adni. A kész levest meghintheted apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, ízlés szerint. Tálaláskor, ki hogy szereti, tovább fokozható az ízvilág egy kis tejföllel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Bableves házi csipetkével
Hozzávalók
Bableves hozzávalók:
Csipetke hozzávalók:
Follow The Directions
Kezdjük a csipetke elkészítésével. Tedd egy kisebb keverőtálba a feltört, nyers tojást, adj hozzá 3 ek. lisztet és ízesítsd sóval és borssal.
Egy kanállal keverd simára a masszát. Kezdetben egy sűrű galuska tésztára hasonlít.
Adj hozzá még egy kanál lisztet és a kanál helyett most már az enyhén lisztes kezeddel gyúrd tovább, amíg kemény nem lesz a tészta. Ha szükséges, adj hozzá annyi lisztet, amennyit a tojás felvesz.
Amikor kívánt keménységű a tészta, lisztezett ujjal csipkedj apró darabokat belőle és sodord össze kerekre. A készülő csipetke tésztát, hagyd enyhén lisztezett felületen, és ügyelj arra, hogy a nyers tészta ne tapadjon össze.
A csipetkéket felhasználás előtt célszerű átszitálni, hogy a felesleges liszt leperegjen a tésztáról.
Tedd fel hideg vízben az előző este beáztatott és átmosott babot, az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, sóval, borssal egy nagy lábasba főni.
A levesen a főzés során keletkező habot egy szűrővel távolítsd el.
Vágd fel karikára a kolbászt és a répát.
Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, egy serpenyőben melegíts olajat és pirítsd át a karikára vágott sárgarépát, a finomra aprított fokhagymát és a felkarikázott kolbászt.
Ezt követően hintsd meg 2 ek liszttel és 2 kk pirospaprikával a keverék tetejét, keverd el alaposan és pirítsd tovább az alapot.
A levesből szedj át 3 merőkanál levet a kolbászos alaphoz és keverd csomómentesre.
Amikor ez megtörtént add a kolbászos alapot a leveshez. Keverd el és forrald további 15 percig, amíg minden hozzávaló készre puhul.
Az a leves számomra házi csipetkével a legfinomabb. Amennyiben szeretnéd a levesben készre főzni úgy kb. 5 percet számolj rá erre a folyamatra. Én utolsó összetevőként szoktam hozzá adni. A kész levest meghintheted apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, ízlés szerint. Tálaláskor, ki hogy szereti, tovább fokozható az ízvilág egy kis tejföllel.
Szólj hozzá!