- 2022.02.07.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Francia, Német ételek
- Nehézség: Közepes
- Előkészítés30 p (+40 p)
- Sütés/főzés20 perc
- Adag16
- Megtekintés1 682
Ha gasztronómiáról beszélünk, akkor a februári hónapról elsőként a fánk, és azok közül is leginkább a szalagos fánk, farsangi fánk ugrik be. Ami nem véletlen, ugyanis februárban a farsangi időszakhoz hagyományosan hozzátartozik a fánkkészítés.
A fánk eredete régi böjti időszak idejére nyúlik vissza. A valódi eredete nem teljesen tisztázott, viszont egy biztos, hogy a böjt kezdete előtt tartott lakomák és mulatságok egyik finomsága volt, és többféle babona is köthető hozzá.
A fánk egy könnyű, bő olajban sült kelt tészta, amelyet jellemzően porcukorral megszórva, és/vagy lekvárral kiegészítve fogyasztunk.
A szalagos fánk jellemzője, hogy a közepén világos gyűrű, a szélén körbe pedig egy világosabb csík (szalagszerűen) rajzolódik ki. Innen is a fánk neve. Elkészítéséhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, amelyekkel a szűkös időben is rendelkeztek a háztartások. A lekvár lehet bármilyen, de a legkedveltebbek és legnépszerűbbek a sárgabarack-, szilva-, és málnalekvár.
Említést kell tegyek a farsangi fánk világszerte kedvelt rokonáról, amit egész évben szokás fogyasztani, a német berlini fánkról (Berliner). A Berliner olyan, mint egy töltött szalagos fánk, amit lekvárral, krémmel, csokival is megtölthető. Ezt a fajta szalagos fánkot többnyire habzsákkal vagy egy fecskendő segítségével szokták megtölteni. Természetesen ily módon a tetején nincs kis világos mélyedés, ahova a szalagos fánkra jellemző módon kerül a lekvár, mivel már benne van. A tetejét viszont ugyanúgy porcukorral szokás megszórni.
További desszert ötletekért kattints IDE. Ha te leszel a vendéglátó farsangkor, akkor biztos szükséged lesz 1-2 gyorsan elkészíthető receptötletre. Tekintsd meg ötleteinket: vendégváró receptek.
Megjegyzés a szalagos fánk recepthez:
– A recepthez 5 cm-es átmérőjű szaggatót használtam, amiből 18 db fánk lett.
– A sütéhez használjunk bő, forró olajat. Ha nem elég forró az olaj, akkor a tészta nagyobb mennyiségű olajat szívhat magába. Ha nem elég bő az olaj, akkor odaragadhat és megéghet a tészta.
Szalagos fánk recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt mérd ki egy edénybe. Keverd össze és hagyd pihenni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a csipet sóval. A liszt közepén formázz egy krátert, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet.
Egy kanállal dolgozd össze a masszát.
A masszát szedd az asztalra és a tésztát gyúrd simára. A tészta gombócot tedd egy kilisztezett tálba, a tetejét is hintsd meg liszttel.
Takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.
Amikor a fánk tésztája megkelt, válaszd ketté a tésztát és formáld őket gombócokká. (Mivel nekem kisebb munkafelületem van, ezért én 2 részletben csináltam, de ha neked van elég helyed, akkor csinálhatod egyben is.) Először az egyik, majd a másik gombóccal dolgozz. Az első gombócot nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagságúra.
Szaggasd ki egy kiszúróval vagy pohárral a fánkokat. Tégy így a másik gombóccal is. Majd hagyd újabb 10 percig kelni a fánkokat.
Tegyél fel egy lábast bő olajjal melegedni. (Én az utolsó kelési időt használom az olaj felforrósítására.)
Amikor az olaj felhevült, akkor óvatosan helyezd bele a fánkokat. Kb. 4-5 db-ot egyszerre, persze ez függhet az edény méretétől is.
Süsd kb. 2 percig, majd fordítsd meg óvatosan és süsd meg a másik oldalukat is (kb. 2 perc).
Az elkészült fánkokat szedd papírszalvétára, majd egyesével tegyél a közepükbe az általad kedvelt lekvárból. A végén szórd meg a tetejüket porcukorral.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Szalagos fánk recept
Hozzávalók
Follow The Directions
A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt mérd ki egy edénybe. Keverd össze és hagyd pihenni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a csipet sóval. A liszt közepén formázz egy krátert, majd öntsd hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet.
Egy kanállal dolgozd össze a masszát.
A masszát szedd az asztalra és a tésztát gyúrd simára. A tészta gombócot tedd egy kilisztezett tálba, a tetejét is hintsd meg liszttel.
Takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.
Amikor a fánk tésztája megkelt, válaszd ketté a tésztát és formáld őket gombócokká. (Mivel nekem kisebb munkafelületem van, ezért én 2 részletben csináltam, de ha neked van elég helyed, akkor csinálhatod egyben is.) Először az egyik, majd a másik gombóccal dolgozz. Az első gombócot nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagságúra.
Szaggasd ki egy kiszúróval vagy pohárral a fánkokat. Tégy így a másik gombóccal is. Majd hagyd újabb 10 percig kelni a fánkokat.
Tegyél fel egy lábast bő olajjal melegedni. (Én az utolsó kelési időt használom az olaj felforrósítására.)
Amikor az olaj felhevült, akkor óvatosan helyezd bele a fánkokat. Kb. 4-5 db-ot egyszerre, persze ez függhet az edény méretétől is.
Süsd kb. 2 percig, majd fordítsd meg óvatosan és süsd meg a másik oldalukat is (kb. 2 perc).
Az elkészült fánkokat szedd papírszalvétára, majd egyesével tegyél a közepükbe az általad kedvelt lekvárból. A végén szórd meg a tetejüket porcukorral.
Szólj hozzá!