Szilvalekváros bukta

Szilvalekváros bukta
  • Előkészítés
    25 perc
  • Sütés/főzés
    25p (+30p pihi)
  • Adag
    12
  • Megtekintés
    1 769

Ha te is menzás voltál a 70-80-as években a suliban, akkor biztos vagyok benne, hogy a szilvalekváros bukta neked is az egyik kedvenc fogásod volt.

Ennek a bukta receptnek az elkészítésével felidézheted a régi szép időket. Ha már készítettél kelt tésztát, akkor ez a recept nem okozhat gondot. Ha mégis ez lenne az első, akkor ez a könnyű és puha finomság biztosan be fogja lopni magát a szívedbe. A tökéletes eredmény eléréséhez kövesd lépésről-lépésre a receptet és tanácsainkat.

Töltelék tippek a szilvalekváros bukta recepthez:

A buktát természetesen megtöltheted más ízű lekvárral is, mint pl. a sárgabaracklekvár is, ami nagyon jól passzol hozzá. Próbálj sűrűbb állagú lekvárt választani, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék! Ebben a receptben én hitlerszalonnát használtam tölteléknek. Ezenkívül jó választás lehet a túró vagy akár a mogyorókrém is.

Amellett, hogy felejthetetlen élményt nyújt, ez az isteni házi készítésű, foszlós szilvalekváros bukta, a másik nagy előnye, hogy (mikróban) visszamelegítve másnap is puhán fogyasztható.

Tanácsok a szilvalakváros bukta elkészítéséhez:

  1. Lehetőleg dolgozz szobahőmérsékletű élesztővel és tojással.

  2. Az élesztő felfuttatásához a kb. 28 ºC az ideális, ezért ügyelj a tej hőmérsékletére. A túl meleg tej megölheti az élesztőgombákat, melynek következtében nehéz tésztát fogsz kapni.

  3. Az élesztő felfuttatásához szükség van némi cukorra

  4. Az olvasztott vajat, mindig utolsó összetevőként, a már kissé kikevert tészta alaphoz keverd hozzá.

  5. A kezdetben ragacsos masszának a gyúrás során, jól kezelhető és rugalmas tésztává kell válnia. Ez néhány percet igénybe vesz, de robotgépet is használhatsz.

  6. A kelt tészta érzékeny a hőingadozásra és könnyen “megfázik”. A kelt tésztával mindig meleg helyen dolgozz.

  7. A megsült tésztát megvédi a kiszáradástól, ha a sütőből kivéve, egy tiszta konyharuhával lefedve hagyod kihűlni.

  8. Miután kihűlt a bukta, dekorációnak szórd meg a tetejét egy kevés porcukorral.

Tekints meg további házi készítésű sütiket és desszert recepteket is. Ha pedig egy gyors vendégváró desszert receptet keresel, akkor a Bögrés csokis süti recept is érdekes lehet számodra, amely 5 perc alatt kész ☺️.

Hozzávalók

Töltelékhez:

Kenéshez:

    Receptleírás

    Lépés 1
    Szilvalekváros bukta

    Langyosítsd fel a tej felét, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.

    Lépés 2
    Szilvalekváros bukta

    Tedd egy keverőtálba a lisztet, add hozzá a csipet sót, a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Majd keverd el a masszát.

    Lépés 3
    Szilvalekváros bukta

    Add hozzá az olvasztott vajat is a már nagyjából jól elkevert masszához. 4-5 perc alatt gyúrd össze a tésztát. A kezdetben ragadós tésztának egységesnek kell lennie. A kigyúrt tészta akkor jó, amikor jól kezelhető és a keverőtál falától könnyen elválik.

    Lépés 4
    Szilvalekváros bukta

    Lépés 5
    Szilvalekváros bukta

    Ezt követően emeld fel a masszát és enyhén lisztezd meg a keverőtál alját. Helyezd vissza a tésztát a tálba, majd a tálat fedd le folpackkal.

    Lépés 6
    Szilvalekváros bukta

    Lépés 7
    Szilvalekváros bukta

    Meleg helyen, letakarva hagyd kelni a tésztát fél órán keresztül.

    Lépés 8
    Szilvalekváros bukta

    A megkelt tésztát helyezd egy enyhén meglisztezett munkafelületre.

    Lépés 9
    Szilvalekváros bukta

    Gyúrd át, majd nyújtsd ujjnyi vastagra egy sodrófa segítségével.

    Lépés 10
    Szilvalekváros bukta feltekerése

    A kinyújtott tésztát vágd kb. 8x8 centis négyzetekre és tégy minden kockába lekvárt, túrót vagy mogyorókrémet ízlés szerint.

    Lépés 11
    Szilvalekváros bukta

    Tekerd fel a buktákat, oly módon, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle.

    Lépés 12
    Szilvalekváros bukta elökészítése

    A kis buktatekercseket helyezd sorba egy kivajazott és lisztezett tepsibe. A bukta esetében nem gond, ha a tekercsek összeérnek.

    Lépés 13
    Szilvalekváros bukta

    A tekercsek tetejét, hogy szép fényesek legyenek kend meg felvert tojással.

    Lépés 14
    Szilvalekváros bukta

    A buktákat helyezd 180 C fokra előmelegített sütőbe és süsd készre 25 perc alatt. Ez elkészült bukta felszolgálható frissen is, azonban célszerű tiszta konyharuhával lefedve megvárni amíg kissé kihűl.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük