- 2021.07.05.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Koreai konyha
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés50 perc
- Adag2
- Megtekintés2 761
A spirál krumpli, más néven tornádó krumpli, twist burgonya, Dél Koreából ered, az utcai étkezdék népszerű kajája. Mára világszerte ismert, ideális fesztivál és parti étel. A spirál krumplit akár meg is töltheted a hasselback burgonyához hasonlóan, de akár önmagában, köretként, vagy mártogatósokkal is felszolgálható.
Ez az isteni krumpli elkészíthető hámozott és hámozatlan formában is, ez ízlés kérdése. Mindkét esetben fenomenális eredményt, kívül ropogós, belül puha sült krumplit kapunk. A spirál krumplihoz használt fűszervaj, ízlés szerint variálható, sőt érdemes is mindig más fűszerekkel kipróbálni, így még változatosabb lesz a köretválaszték 😊.
Létezik egy szeletelő gép is (burgonya spirálozó gép néven találod a neten), melynek segítségével egyenletes vékony szeletekből álló spirál vágható, azonban kis gyakorlattal, otthon Te is könnyedén elkészítheted. Mi a sütőben sült, kevésbé zsíros változatát mutatjuk be, de eredetileg bő olajban szokás sütni.
Néhány tipp a spirál krumpli vágási technikájához:
Használj vékonyabb kést
A krumpli felszúrását, a hurkapálca óvatos forgatásával és enyhe tolásával egyszerűbb kivitelezni. A burgonyát a hurkapálcika teljes méretét tekintve ne húzd tovább a felénél. Ez azért lehet fontos, mert mikor kész vagy a felvágással, majd szét kell húznod a szeleteket és egyszerűbb a pálca alja felé haladva megtenni azt. Így a teljes krumpli körülbelül a pálcika közepére fog esni, könnyebb vele dolgozni.
A vágást a krumpli egyik végétől a másik végéig haladva indítsd el, spirálisan vágva. Igyekezz a kést picit mindig rézsútos irányba tartani.
Törekedj arra, hogy a szeletek nagyjából egyforma vastagságúak legyenek. Ha nagyon vastag szeleteket csinálsz, akkor a krumpli széthúzása a pálcán nehezebb lesz.
Ne aggódj, ha esetleg megszakad a spirál és átvágod a krumplit. Folytasd onnan, ahol megszakadt. Ettől még az eredmény ugyanannyira mutatós és fenomenális lesz.
Amikor teljesen kész a bevágás, óvatosan kezd el széthúzni a szeleteket, hogy könnyebben átsüljön a burgonya.
További köret ötleteket a “KÖRETEK” menüpont alatt találsz.
Spirál sült krumpli recept videó:
(Ebben a videóban 2 sült krumpli receptet is találsz. Az egyik a hasselback burgonya, a másik a spirál krumpli.)
Hozzávalók
Receptleírás
Melegítsd elő a sütőt 200 C º-ra (alul-felül sütés). Mivel a burgonyát héjastól használjuk fel, így a burgonyát mosd át alaposan, majd itasd fel róla a vizet, vagy hagyd lecsepegni.
A burgonyát a közepén, hosszában szúrd fel a nyársra.
Ezt követően vágd körbe a nyárs körül, spirál alakban. Majd óvatosan húzd szét a pálcán lévő burgonyát.
Keverd ki a puha vajat a fűszerekkel és a sajttal.
A tepsibe tett krumplikat kend át alaposan a fűszervajjal és tedd a sütőbe.
Kb. 25-30 perc (ez körülbelül a sütési idő fele) elteltével vajazd át ismét a burgonyákat a fűszervajjal és tedd vissza a sütőbe további 25 percre.
Az elkészült burgonya önmagában is nagyon finom, de remekül illenek hozzá a különféle mártogatósok is.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Spirál krumpli parmezános fűszervajjal, sütőben elkészítve
Hozzávalók
Follow The Directions
Melegítsd elő a sütőt 200 C º-ra (alul-felül sütés). Mivel a burgonyát héjastól használjuk fel, így a burgonyát mosd át alaposan, majd itasd fel róla a vizet, vagy hagyd lecsepegni.
A burgonyát a közepén, hosszában szúrd fel a nyársra.
Ezt követően vágd körbe a nyárs körül, spirál alakban. Majd óvatosan húzd szét a pálcán lévő burgonyát.
Keverd ki a puha vajat a fűszerekkel és a sajttal.
A tepsibe tett krumplikat kend át alaposan a fűszervajjal és tedd a sütőbe.
Kb. 25-30 perc (ez körülbelül a sütési idő fele) elteltével vajazd át ismét a burgonyákat a fűszervajjal és tedd vissza a sütőbe további 25 percre.
Az elkészült burgonya önmagában is nagyon finom, de remekül illenek hozzá a különféle mártogatósok is.
Szólj hozzá!