Egészségtál logo

Rizsköret – fehér rizsből

Rizsköret
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    405

A rizsköret, a burgonya után, az egyik legnépszerűbb köretféle a legtöbb magyar háztartásban. Egyszerűen elkészíthető, nem kell a sütőt felmelegíteni és hosszú időn keresztül várni mire készen lesz a köret. Sokféleképpen színesíthető, ízesíthető, variálható.

Ha a rizst köretnek szánjuk, akkor a legfontosabb, hogy legyen pörgős és ne kemény vagy szétfőtt és ragacsos.

Nálunk, általában a rizst főzés előtt kissé lepirítják olajon, és ezt követően adják hozzá a vizet. Hozzáteszem az étterem konyháján én is így készítettem a rizst. Azonban otthon másik módszert használok. Számomra így kényelmesebb és a rizs pedig pörgős marad minden esetben. Egyszerűen nem lehet vele hibázni.

Fontos tipp, hogy pergős maradjon a rizs: Amikor a rizs megfőtt, szűrd le és öblítsd át hideg vízzel. Ez azért szükséges, mert a forró rizs tovább puhul a kelleténél, a hideg víz segítségével elvágható a főzési folyamat. A tészta főzése során is ugyanígy járunk el.

További köret öteleket a KÖRETEK menüpontban találhatsz.

Rizsköret készítése fehér rizsből videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Rizsköret

    Egy lábasban tegyél fel forralni hideg vizet egy kevés olajjal.

    Lépés 2
    Rizsköret fözése

    Amikor a víz felforrt add hozzá a hagymát és a sót.

    Lépés 3
    Rizsköret rizs fözés

    Majd a rizst is és keverd meg. (A főzővíz tovább ízesíthető leveskockával is.) A rizst nem kell megmosni felhasználás előtt.

    Lépés 4
    Rizsköret

    Főzd a rizst készre kb. 18 perc alatt. (15-20 perc).

    Lépés 5
    Rizsköret rizs mosása

    Amikor a rizs megfőtt szűrd le és öblítsd át hideg vízzel. Ez azért szükséges, mert a forró rizs tovább puhul a kelleténél, a hideg víz segítségével elvágható a főzési folyamat. A tészta főzése során is ugyan így járunk el.

    Lépés 6
    Rizsköret

    A lehűtött és leszűrt rizs szemek pörgősek maradnak, nem tapadnak össze.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.