- 2023.01.02.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Cuisine: Spanyol ételek
- Difficulty: Easy
- 1 667 Megtekintés


- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés60 p (+hűtés)
- Adag6
- Ready In75 perc
Ezúttal egy isteni finom kenyérdesszertet hoztunk, Pan de calatrava, eredeti spanyol recept alapján. Ez a Spanyolország Murcia térségéből származó finomság zseniális módja a száraz kenyér felhasználásának. Rendkívül népszerű a régióban, szinte minden étterem étlapján szerepel. Maga az elkészítése nem időigényes feladat. Ráadásul a munka javát a sütő és a hűtő végzi el helyettünk. Ez egy hideg desszert ezért legjobb egy egész éjszakára a hűtőben hagyni, hogy kellően lehűljön.
Maradék száraz kenyér felhasználása - Pan de calatrava
Nem is olyan régen, nagyanyáink háztartásában semmit nem dobtak ki. Megpróbáltak mindent újra felhasználni, így az étellel sem bántak tékozlóan. Napjainkban sok háztartásban marad kenyér egyik napról a másikra, ami általában kiszárad és ha figyelünk rá, akkor nem dobjuk ki, hanem inkább felhasználjuk. Leggyakrabban zsemlemorzsaként végzi vagy esetleg a fasírtba kerül. Ez esetben egy teljesen más típusú felhasználást mutatunk be.
Tippek a Pan de calatrava kenyérdesszert elkészítéséhez
A desszert elkészítéséhez használhatsz fém (teflon) és üveg formát is.
A desszert elkészíthető maradék piskótából, briósból, vagy bármilyen piskóta szerű maradék sütiből
Ez a recept vízfürdőben (baño maria) készül, vagyis szükség van egy nagyobb jénaira vagy tepsire, amiben elfér a formánk, amelyben készül a süti. A jénait félig feltöltjük vízzel, ebbe helyezzük majd bele a formát a masszával és ilyen módon készítjük el a sütit a vízfürdőben
A receptben 26*12cm méretű formát használtam a süti elkészítéséhez
További desszert recept ötletekért kattints IDE.
Ingredients
Directions

A száraz kenyeret vagy pékárut kockázd fel.

A süteményforma alját töltsd fel gazdagon karamell szósszal, én boltban vásároltat használtam.

Egy üvegtálban egy habverő segítségével verd fel a tojásokat a cukorral, a fahéjjal és a citrom reszelt héjával.

Amikor a cukor felolvadt, folyamatos kevergetés mellett töltsd hozzá a tejet.

A feldarabolt kenyér kockákat add a tojásos alaphoz és keverd össze.

Majd öntsd át a sütőformába.

Tölts fel félig vízzel egy olyan jénait vagy tepsit, amelybe a sütemény forma belefér és helyezd bele a formát.

Tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe 1 órára. A megsült pan de calatrava vedd ki a vízfürdőből és hagyd teljesen kihűlni.

Ezt követően takard le folpackkal és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

A kihűlt desszertet óvatosan válaszd el a forma falától.

Fedd le egy a formától nagyobb tállal és fordítsd meg egy gyors mozdulattal.

Vedd le a formát a süteményről és csorgasd a karamell szószt a süti tetejére.

Hidegen, akár tejszínhabbal megturbózva fogyasztva isteni finom.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Pan de calatrava – Maradék kenyér desszertköntösben
Ingredients
Follow The Directions

A száraz kenyeret vagy pékárut kockázd fel.

A süteményforma alját töltsd fel gazdagon karamell szósszal, én boltban vásároltat használtam.

Egy üvegtálban egy habverő segítségével verd fel a tojásokat a cukorral, a fahéjjal és a citrom reszelt héjával.

Amikor a cukor felolvadt, folyamatos kevergetés mellett töltsd hozzá a tejet.

A feldarabolt kenyér kockákat add a tojásos alaphoz és keverd össze.

Majd öntsd át a sütőformába.

Tölts fel félig vízzel egy olyan jénait vagy tepsit, amelybe a sütemény forma belefér és helyezd bele a formát.

Tedd 180 C fokra előmelegített sütőbe 1 órára. A megsült pan de calatrava vedd ki a vízfürdőből és hagyd teljesen kihűlni.

Ezt követően takard le folpackkal és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

A kihűlt desszertet óvatosan válaszd el a forma falától.

Fedd le egy a formától nagyobb tállal és fordítsd meg egy gyors mozdulattal.

Vedd le a formát a süteményről és csorgasd a karamell szószt a süti tetejére.

Hidegen, akár tejszínhabbal megturbózva fogyasztva isteni finom.
Leave a Review