Tökéletes krumplipüré

krumplipure
  • ElÅ‘készítés
    10 perc
  • Sütés/fÅ‘zés
    30 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 273

A krumplipüré, vagy burgonyapüré a magyarok körében az egyik legnépszerűbb köret. Nagyon jól passzol a szaftosabb ételek mellé, de a rántottak, sültekkel párosítva is nagyszerű ízhatást eredményez. Ami még nagy elÅ‘nye, hogy számtalan formában, nagyon gusztán lehet tálalni. Lehet fagyiszedÅ‘ kanállal félgömböket formázni, lehet két evÅ‘kanál segítségével galuska formára alakítani, vagy pl. egyszerűen egy kis edényben elkülönítve a tányér mellé tenni, stb…. A krumplipüré díszítése is korlátlan ötletekszámát illetÅ‘en. A leginkább hozzáillÅ‘ zöld, a petrezselyemzöld. Ez a zöld a krumplipüréhez szinte minden étellel kombinálva passzol.

A tökéletes krumplipüré recept alapja, hogy legyen benne vaj. Ez adja majd azt az igazi bársonyos, selymes állagát. Úgy az igazi, ha jó krémes és nem száraz. Ezt az eredményt hozzádott tejjel lehet elérni. Tudom, ahány ház, annyi szokás. Van aki hígabban, van aki keményebben szokta elkészíteni. Ami szerintem még kihagyhatatlan, ha nem is nagy mennyiségben, az a szerecsendió. Teljesen megváltozik tőle a krumpli ízének a jellege.

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    burgonyapure

    A nyers burgonyákat hámozd és mosd meg, majd vágd kis kockákra, hogy gyorsabban megfőjenek. A lábast engedd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg és fedő alatt főzd puhára a burgonyát.

    Lépés 2

    Amikor a krumpli puhára főtt, akkor öntsd le róla az összes vizet.

    Lépés 3
    krumplipure

    Tedd vissza a tűzre, majd először add hozzá a vajat, majd ezt követően törd össze egy krumplinyomóval.

    Lépés 4
    krumplipure

    Kislángon, folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a tejet és várd meg amíg besűrűsödik a püré.

    Lépés 5
    krumplipure

    Végül ízesitsd őrölt borssal és szerecsendióval. Kóstold meg és ha szükséges, akkor ízlés szerint még sóz meg.

    Lépés 6
    krumplipure

    Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Mint ahogy a fenti leírásban is említettem, számtalan formában tálalható. Díszítésnek használj, finomra vágott petrezselymet.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük