- 2021.04.06.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5

- ElÅ‘készÃtés10 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés1 273
A krumplipüré, vagy burgonyapüré a magyarok körében az egyik legnépszerűbb köret. Nagyon jól passzol a szaftosabb ételek mellé, de a rántottak, sültekkel párosÃtva is nagyszerű Ãzhatást eredményez. Ami még nagy elÅ‘nye, hogy számtalan formában, nagyon gusztán lehet tálalni. Lehet fagyiszedÅ‘ kanállal félgömböket formázni, lehet két evÅ‘kanál segÃtségével galuska formára alakÃtani, vagy pl. egyszerűen egy kis edényben elkülönÃtve a tányér mellé tenni, stb…. A krumplipüré dÃszÃtése is korlátlan ötletekszámát illetÅ‘en. A leginkább hozzáillÅ‘ zöld, a petrezselyemzöld. Ez a zöld a krumplipüréhez szinte minden étellel kombinálva passzol.
A tökéletes krumplipüré recept alapja, hogy legyen benne vaj. Ez adja majd azt az igazi bársonyos, selymes állagát. Úgy az igazi, ha jó krémes és nem száraz. Ezt az eredményt hozzádott tejjel lehet elérni. Tudom, ahány ház, annyi szokás. Van aki hÃgabban, van aki keményebben szokta elkészÃteni. Ami szerintem még kihagyhatatlan, ha nem is nagy mennyiségben, az a szerecsendió. Teljesen megváltozik tÅ‘le a krumpli Ãzének a jellege.
Hozzávalók
ReceptleÃrás

A nyers burgonyákat hámozd és mosd meg, majd vágd kis kockákra, hogy gyorsabban megfÅ‘jenek. A lábast engedd fel annyi hideg vÃzzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg és fedÅ‘ alatt fÅ‘zd puhára a burgonyát.

Amikor a krumpli puhára főtt, akkor öntsd le róla az összes vizet.

Tedd vissza a tűzre, majd először add hozzá a vajat, majd ezt követően törd össze egy krumplinyomóval.

Kislángon, folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a tejet és várd meg amÃg besűrűsödik a püré.

Végül Ãzesitsd Å‘rölt borssal és szerecsendióval. Kóstold meg és ha szükséges, akkor Ãzlés szerint még sóz meg.

Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Mint ahogy a fenti leÃrásban is emlÃtettem, számtalan formában tálalható. DÃszÃtésnek használj, finomra vágott petrezselymet.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Tökéletes krumplipüré
Hozzávalók
Follow The Directions

A nyers burgonyákat hámozd és mosd meg, majd vágd kis kockákra, hogy gyorsabban megfÅ‘jenek. A lábast engedd fel annyi hideg vÃzzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg és fedÅ‘ alatt fÅ‘zd puhára a burgonyát.

Amikor a krumpli puhára főtt, akkor öntsd le róla az összes vizet.

Tedd vissza a tűzre, majd először add hozzá a vajat, majd ezt követően törd össze egy krumplinyomóval.

Kislángon, folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a tejet és várd meg amÃg besűrűsödik a püré.

Végül Ãzesitsd Å‘rölt borssal és szerecsendióval. Kóstold meg és ha szükséges, akkor Ãzlés szerint még sóz meg.

Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Mint ahogy a fenti leÃrásban is emlÃtettem, számtalan formában tálalható. DÃszÃtésnek használj, finomra vágott petrezselymet.
Szólj hozzá!