- 2021.04.06.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés1 688
A krumplipüré, vagy burgonyapüré a magyarok körében az egyik legnépszerűbb köret. Nagyon jól passzol a szaftosabb ételek mellé, de a rántottak, sültekkel párosítva is nagyszerű ízhatást eredményez. Ami még nagy előnye, hogy számtalan formában, nagyon gusztán lehet tálalni. Lehet fagyiszedő kanállal félgömböket formázni, lehet két evőkanál segítségével galuska formára alakítani, vagy pl. egyszerűen egy kis edényben elkülönítve a tányér mellé tenni, stb…. A krumplipüré díszítése is korlátlan ötletekszámát illetően. A leginkább hozzáillő zöld, a petrezselyemzöld. Ez a zöld a krumplipüréhez szinte minden étellel kombinálva passzol.
A tökéletes krumplipüré recept alapja, hogy legyen benne vaj. Ez adja majd azt az igazi bársonyos, selymes állagát. Úgy az igazi, ha jó krémes és nem száraz. Ezt az eredményt hozzádott tejjel lehet elérni. Tudom, ahány ház, annyi szokás. Van aki hígabban, van aki keményebben szokta elkészíteni. Ami szerintem még kihagyhatatlan, ha nem is nagy mennyiségben, az a szerecsendió. Teljesen megváltozik tőle a krumpli ízének a jellege.
Hozzávalók
Receptleírás
A nyers burgonyákat hámozd és mosd meg, majd vágd kis kockákra, hogy gyorsabban megfőjenek. A lábast engedd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg és fedő alatt főzd puhára a burgonyát.
Amikor a krumpli puhára főtt, akkor öntsd le róla az összes vizet.
Tedd vissza a tűzre, majd először add hozzá a vajat, majd ezt követően törd össze egy krumplinyomóval.
Kislángon, folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a tejet és várd meg amíg besűrűsödik a püré.
Végül ízesitsd őrölt borssal és szerecsendióval. Kóstold meg és ha szükséges, akkor ízlés szerint még sóz meg.
Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Mint ahogy a fenti leírásban is említettem, számtalan formában tálalható. Díszítésnek használj, finomra vágott petrezselymet.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Tökéletes krumplipüré
Hozzávalók
Follow The Directions
A nyers burgonyákat hámozd és mosd meg, majd vágd kis kockákra, hogy gyorsabban megfőjenek. A lábast engedd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg és fedő alatt főzd puhára a burgonyát.
Amikor a krumpli puhára főtt, akkor öntsd le róla az összes vizet.
Tedd vissza a tűzre, majd először add hozzá a vajat, majd ezt követően törd össze egy krumplinyomóval.
Kislángon, folyamatos kevergetés mellett adagold hozzá a tejet és várd meg amíg besűrűsödik a püré.
Végül ízesitsd őrölt borssal és szerecsendióval. Kóstold meg és ha szükséges, akkor ízlés szerint még sóz meg.
Nem maradt más hátra, mint a tálalás. Mint ahogy a fenti leírásban is említettem, számtalan formában tálalható. Díszítésnek használj, finomra vágott petrezselymet.
Szólj hozzá!