Édesburgonya-püré

Édesburgonya-püré
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    5 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    2 502

Az édesburgonya-püré egyszerűen elkészíthető étel. Kiválóan alkalmas köretnek hús és hal mellé egyaránt, de önmagában és krémlevesnek elkészítve is nagyon finom.

Az édesburgonya vagy más néven batáta a burgonyához hasonlóan Amerikából származik. Hagyományosan őszi és téli idényzöldség.

Rengetegféleképpen elkészíthető zöldség, például sütve, főzve, pürének, krémlevesnek vagy chipsként. Remekül használható süteményekbe, piskótákba, sőt fánk is készíthető belőle. Az édesburgonya-püré / batátapüré magas cukortartalma miatt természetes édesítőként is működhet a süteményekben.

Az édesburgonya-püré elkészítési ideje önmagában tényleg csak pár percet vesz igénybe. Ami hosszabb idő, az a sülési ideje. Ez mérettől függően változhat.

Édesburgonya-püré előkészítése

A püréhez először is a batáta megfőzése vagy megsütése szükséges, ami hasonló módon történik, mint a sütőtöknél. Ebben a receptben nem térek ki részletesen az előkészítésre. A recept már a megsült vagy megfőtt édesburgonyára épült. Ide kattintva megtudhatod, hogyan készül a sült édesburgonya. (Nincs benne semmi ördöngösség. Sütő bekapcs, édeskrumpli bedob és a szükséges idő után már kész is a finomság 😊.)

Édesburgonya-püré tálalása

Élénk narancssárga tónusa miatt tálalásnál nagyon jól feldobja az étel dizájnját. Bármilyen színnel kombinálva jól fog mutatni. Egy kis petrezselyemlevéllel kiegészítve ezt még tovább is fokozhatjuk (kivéve a desszertek, édességek esetében).

Tálaláskor lehet egy külön kis edényben szervírozni a pürét. A pürét tegyük egy kis tálkába és egy kanál segítségével simítsuk el a püré tetejét.

Édesburgonya-püré tálalása

Természetesen lehet az étel mellé is tálalni. Ezt lehet egyszerűen, hagyományosan, rusztikus módon merítőkanállal ráhelyezni a tányérra. Abban az esetben, ha sült mellé lesz a köret, akkor törekedjük rá, hogy enyhén fölfelé építkezzünk. Arra gondolok, hogy jobban mutat az étel a tányéron, ha nem külön-külön kisebb szigeteket képezve helyezzük el az ételeket, hanem inkább a tányér közepe felé orientáltan, a köretet alulra, a sültet enyhén félig ráhelyezve tálaljuk fel.

+1 ötlet az édesburgonya püré tálalásához

Kisebb merőkanállal vagy fagyi adagoló kanállal egy igazi költeményt tehetünk az asztalra. A kanalat enyhén, egy kenőtoll vagy szilikonecset segítségével olajozzunk meg, majd kanalazzunk egyet a püréből, húzzuk le az edény szélén a kanalat és helyezzük az adagot a tányérra. A kanál méretétől függően készítsünk több vagy kevesebb félgombócot.

Tekints meg további köret recepteket is!

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Törd össze az édesburgonyát

    A főtt/sült édesburgonyát tedd egy lábasba és egy krumplinyomóval törd össze.

    Lépés 2
    Édesburgonya-püré

    Add hozzá a vajat, a gyömbért és a szerecsendiót, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.

    Lépés 3
    Édesburgonya-püré

    Töltsd hozzá az alaplevet, majd lassú lángon keverd ki a pürét.

    Lépés 4
    Édesburgonya-püré passzírozás

    Az elkészült édesburgonya pürét átpasszíroztam. A kisebb méretű batáta esetében ez a lépés elhagyható. Azonban én óriás édesburgonyából vágott darabot sütöttem, ami rostosabb, így szükséges ez a lépés.

    Lépés 5
    Édesburgonya-püré tálalása

    Az elkészült batáta pürét tedd egy tálba, és a felszínét egy kanállal simítsd el az ízléses tálaláshoz.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük