- 2022.12.08.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés5 perc
- Sütés/főzés5 perc
- Adag2
- Megtekintés2 502
Az édesburgonya-püré egyszerűen elkészíthető étel. Kiválóan alkalmas köretnek hús és hal mellé egyaránt, de önmagában és krémlevesnek elkészítve is nagyon finom.
Az édesburgonya vagy más néven batáta a burgonyához hasonlóan Amerikából származik. Hagyományosan őszi és téli idényzöldség.
Rengetegféleképpen elkészíthető zöldség, például sütve, főzve, pürének, krémlevesnek vagy chipsként. Remekül használható süteményekbe, piskótákba, sőt fánk is készíthető belőle. Az édesburgonya-püré / batátapüré magas cukortartalma miatt természetes édesítőként is működhet a süteményekben.
Az édesburgonya-püré elkészítési ideje önmagában tényleg csak pár percet vesz igénybe. Ami hosszabb idő, az a sülési ideje. Ez mérettől függően változhat.
Édesburgonya-püré előkészítése
A püréhez először is a batáta megfőzése vagy megsütése szükséges, ami hasonló módon történik, mint a sütőtöknél. Ebben a receptben nem térek ki részletesen az előkészítésre. A recept már a megsült vagy megfőtt édesburgonyára épült. Ide kattintva megtudhatod, hogyan készül a sült édesburgonya. (Nincs benne semmi ördöngösség. Sütő bekapcs, édeskrumpli bedob és a szükséges idő után már kész is a finomság 😊.)
Édesburgonya-püré tálalása
Élénk narancssárga tónusa miatt tálalásnál nagyon jól feldobja az étel dizájnját. Bármilyen színnel kombinálva jól fog mutatni. Egy kis petrezselyemlevéllel kiegészítve ezt még tovább is fokozhatjuk (kivéve a desszertek, édességek esetében).
Tálaláskor lehet egy külön kis edényben szervírozni a pürét. A pürét tegyük egy kis tálkába és egy kanál segítségével simítsuk el a püré tetejét.
Természetesen lehet az étel mellé is tálalni. Ezt lehet egyszerűen, hagyományosan, rusztikus módon merítőkanállal ráhelyezni a tányérra. Abban az esetben, ha sült mellé lesz a köret, akkor törekedjük rá, hogy enyhén fölfelé építkezzünk. Arra gondolok, hogy jobban mutat az étel a tányéron, ha nem külön-külön kisebb szigeteket képezve helyezzük el az ételeket, hanem inkább a tányér közepe felé orientáltan, a köretet alulra, a sültet enyhén félig ráhelyezve tálaljuk fel.
+1 ötlet az édesburgonya püré tálalásához
Kisebb merőkanállal vagy fagyi adagoló kanállal egy igazi költeményt tehetünk az asztalra. A kanalat enyhén, egy kenőtoll vagy szilikonecset segítségével olajozzunk meg, majd kanalazzunk egyet a püréből, húzzuk le az edény szélén a kanalat és helyezzük az adagot a tányérra. A kanál méretétől függően készítsünk több vagy kevesebb félgombócot.
Tekints meg további köret recepteket is!
Hozzávalók
Receptleírás
A főtt/sült édesburgonyát tedd egy lábasba és egy krumplinyomóval törd össze.
Add hozzá a vajat, a gyömbért és a szerecsendiót, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.
Töltsd hozzá az alaplevet, majd lassú lángon keverd ki a pürét.
Az elkészült édesburgonya pürét átpasszíroztam. A kisebb méretű batáta esetében ez a lépés elhagyható. Azonban én óriás édesburgonyából vágott darabot sütöttem, ami rostosabb, így szükséges ez a lépés.
Az elkészült batáta pürét tedd egy tálba, és a felszínét egy kanállal simítsd el az ízléses tálaláshoz.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Édesburgonya-püré
Hozzávalók
Follow The Directions
A főtt/sült édesburgonyát tedd egy lábasba és egy krumplinyomóval törd össze.
Add hozzá a vajat, a gyömbért és a szerecsendiót, ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.
Töltsd hozzá az alaplevet, majd lassú lángon keverd ki a pürét.
Az elkészült édesburgonya pürét átpasszíroztam. A kisebb méretű batáta esetében ez a lépés elhagyható. Azonban én óriás édesburgonyából vágott darabot sütöttem, ami rostosabb, így szükséges ez a lépés.
Az elkészült batáta pürét tedd egy tálba, és a felszínét egy kanállal simítsd el az ízléses tálaláshoz.
Szólj hozzá!