- 2021.06.01.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Szerb ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag6
- Megtekintés2 463
Az ajvár, két fő összetevőből álló bakán zöldségkrém. Az eredeti szerb recept paradicsom hozzáadása nélkül készül. A két fő összetevőjét, a padlizsán és a kápia paprika teszi ki, így megkaphatná a sült paprikás padlizsánkrém nevet is. A paprika lehet csípős vagy édes is, ízlés szerint. Az elkészítése pofon egyszerű. A zöldségeket grillen, sütőben vagy serpenyőben megsütjük, majd az összes hozzávalóval együtt, pépesre turmixoljuk. A zöldségek grillezetten adnak az egésznek egy extra ízt, ami szerintem nagyon feldobja az egészet.
Remekül illik a nyári grill húsokhoz, zöldségekhez, de kenhető kenyérre vagy akár mártogatósnak is felhasználható. Az egyik ilyen szerb autentikus étel például a csevapcsicsa ajvárral. Ezt csak akkor próbáld ki, ha szereted a fokhagymásat, mert ez úgy az igazi (😉).
Az elkészült zöldségkrém, hermetikusan lezárt üvegben hosszan eltartható a hűtőben. A balkánon elterjedt a konzerválása is (mint nálunk a lecsónak), így egész télen kitart a házi ajvár készlet.
Az alaprecept ízvilága tovább bolondítható csípős paprikával, ecettel/citromlével esetleg mediterrán fűszerekkel. Az ajvár receptekre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Számtalan ízesítéssel elkészíthető. A paradicsomos ajvár mártás ismert neve a ljutenica. Ez a paradicsomos változat is nagyon népszerű. Számomra paradicsommal elkészítve elviszi az összhatást a lecsó irányába.
Tipp a recepthez:
Ne aggódj, ha a paprika héja egy kicsit sötétnek, feketésnek tűnik, az úgy lesz tökéletes, így alakul ki az az extra finom íz, ami adja a krém különlegességét.
További egészséges étel receptekhez kattints IDE.
Ajvár elkészítése (videó):
Hozzávalók
Receptleírás
Vágd fel nagyobb szeletekre a paprikát és a padlizsánt.
Süsd meg egy serpenyőben a zöldség szeleteket. Természetesen a zöldségeket elkészíthetjük sütőben vagy grillen, félbe vágva, vastagra szeletelve, vagy egészben is. A miénk egy gyorsan elkészíthető recept, mivel a szeletekre vágott zöldség elkészítési ideje jóval rövidebb mintha egészben sütnénk.
A kissé kihűlt sült padlizsánról húzd le a héját. Majd a sült paprikával együtt tedd egy edénybe.
Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal.
Egy botmixer segítségével pürésítsd az egészet.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Ajvár recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Vágd fel nagyobb szeletekre a paprikát és a padlizsánt.
Süsd meg egy serpenyőben a zöldség szeleteket. Természetesen a zöldségeket elkészíthetjük sütőben vagy grillen, félbe vágva, vastagra szeletelve, vagy egészben is. A miénk egy gyorsan elkészíthető recept, mivel a szeletekre vágott zöldség elkészítési ideje jóval rövidebb mintha egészben sütnénk.
A kissé kihűlt sült padlizsánról húzd le a héját. Majd a sült paprikával együtt tedd egy edénybe.
Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal.
Egy botmixer segítségével pürésítsd az egészet.
Szólj hozzá!