Ajvár recept

Ajvár
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    6
  • Megtekintés
    2 361

Az ajvár, két fő összetevőből álló bakán zöldségkrém. Az eredeti szerb recept paradicsom hozzáadása nélkül készül. A két fő összetevőjét, a padlizsán és a kápia paprika teszi ki, így megkaphatná a sült paprikás padlizsánkrém nevet is. A paprika lehet csípős vagy édes is, ízlés szerint.  Az elkészítése pofon egyszerű. A zöldségeket grillen, sütőben vagy serpenyőben megsütjük, majd az összes hozzávalóval együtt, pépesre turmixoljuk. A zöldségek grillezetten adnak az egésznek egy extra ízt, ami szerintem nagyon feldobja az egészet.

Remekül illik a nyári grill húsokhoz, zöldségekhez, de kenhető kenyérre vagy akár mártogatósnak is felhasználható. Az egyik ilyen szerb autentikus étel például a csevapcsicsa ajvárral. Ezt csak akkor próbáld ki, ha szereted a fokhagymásat, mert ez úgy az igazi (😉).

Az elkészült zöldségkrém, hermetikusan lezárt üvegben hosszan eltartható a hűtőben. A balkánon elterjedt a konzerválása is (mint nálunk a lecsónak), így egész télen kitart a házi ajvár készlet.

Az alaprecept ízvilága tovább bolondítható csípős paprikával, ecettel/citromlével esetleg mediterrán fűszerekkel. Az ajvár receptekre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Számtalan ízesítéssel elkészíthető. A paradicsomos ajvár mártás ismert neve a ljutenica. Ez a paradicsomos változat is nagyon népszerű. Számomra paradicsommal elkészítve elviszi az összhatást a lecsó irányába.

Tipp a recepthez:

Ne aggódj, ha a paprika héja egy kicsit sötétnek, feketésnek tűnik, az úgy lesz tökéletes, így alakul ki az az extra finom íz, ami adja a krém különlegességét.

További egészséges étel receptekhez kattints IDE.

Ajvár elkészítése (videó):

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Ajvár recept

    Vágd fel nagyobb szeletekre a paprikát és a padlizsánt.

    Lépés 2
    Ajvár

    Lépés 3
    Ajvár

    Süsd meg egy serpenyőben a zöldség szeleteket. Természetesen a zöldségeket elkészíthetjük sütőben vagy grillen, félbe vágva, vastagra szeletelve, vagy egészben is. A miénk egy gyorsan elkészíthető recept, mivel a szeletekre vágott zöldség elkészítési ideje jóval rövidebb mintha egészben sütnénk.

    Lépés 4
    Ajvár

    A kissé kihűlt sült padlizsánról húzd le a héját. Majd a sült paprikával együtt tedd egy edénybe.

    Lépés 5
    Ajvár

    Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával és olívaolajjal.

    Lépés 6
    Ajvár recept

    Egy botmixer segítségével pürésítsd az egészet.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük