- 2021.01.15.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés90 perc
- Megtekintés572
A karácsony varázsához hozzátartozik a mézeskalács édes-fűszeres illata, a megannyi meghitt pillanat emléke. Az advent, a karácsonyvárás időszaka ilyenkor nem csak otthonunk és környezetünk de a lelkünk is ünneplőbe öltözik.
A mézeskalács díszítése kreatív móka kicsiknek és nagyoknak. Adhatjuk ajándékba, ajándék mellé kísérőnek, vagy akár karácsonyfa díszként is használhatók. A legjobb benne, hogy a kedvedre formázható. Semmi baj, ha nincs karácsonyi süti formád a tésztához.
Kartonpapír segítségével könnyedén kivághatod a tésztából saját tervezésű figurádat. Ha a karácsonyfát díszítenéd vele, érdemes még sütés előtt egy tűvel átlyukasztani a tésztát. A fúrt lyukat szélesítsd ki, ugyanis a sütés során a tészta térfogata megnő, és könnyen összezáródhat.
Mézeskalács recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A figurák méretétől függően kb. 25-30 figura jön ki az alapanyag megadott mennyiségéből.
Egy keverőtálban olvaszd fel a vajat és a barna cukrot vízgőz felett, lassú tűzön.
Adj hozzá 3 evőkanál mézet, a fűszereket és keverd el egyenletesen a vajas alapot.
Egy másik tálban szitáld át a lisztet és keverd hozzá a szódabikarbónát.
Ezt követően add a liszthez a tojást és adagold hozzá a vajas alapot is. Dolgozd össze a masszát.
Jól gyúrd össsze és nyújtsd ki a tésztát.
6. Vágd ki belőle a kedvedre való formákat. Személyes észrevételem, hogy a tészta ekkor könnyen kezelhető. Érdemes most kivágni a figurákat és azokat pihenni hagyni minimum 30 percre. Általában úgy tartják, hogy a mézes tésztát érdemes fél órát vagy akár egy éjszakát pihenni hagyni. Azonban tapasztalataim szerint dermedten nehezebb kezelni a tésztát, mint a frissen gyúrtat.
180 C -ra előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt aranyszínűre sülnek a figurák.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Mézeskalács karácsonyra
Hozzávalók
Follow The Directions
A figurák méretétől függően kb. 25-30 figura jön ki az alapanyag megadott mennyiségéből.
Egy keverőtálban olvaszd fel a vajat és a barna cukrot vízgőz felett, lassú tűzön.
Adj hozzá 3 evőkanál mézet, a fűszereket és keverd el egyenletesen a vajas alapot.
Egy másik tálban szitáld át a lisztet és keverd hozzá a szódabikarbónát.
Ezt követően add a liszthez a tojást és adagold hozzá a vajas alapot is. Dolgozd össze a masszát.
Jól gyúrd össsze és nyújtsd ki a tésztát.
6. Vágd ki belőle a kedvedre való formákat. Személyes észrevételem, hogy a tészta ekkor könnyen kezelhető. Érdemes most kivágni a figurákat és azokat pihenni hagyni minimum 30 percre. Általában úgy tartják, hogy a mézes tésztát érdemes fél órát vagy akár egy éjszakát pihenni hagyni. Azonban tapasztalataim szerint dermedten nehezebb kezelni a tésztát, mint a frissen gyúrtat.
180 C -ra előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt aranyszínűre sülnek a figurák.
Szólj hozzá!